Ένας πορνοκυνηγός εκτίθεται!

16.05.2013
Το πρόσωπο της πορνογραφίας έχει αλλάξει δραματικά από το 1860, 25 χρόνια δηλαδή πριν το mainstream φωτογραφικό φιλμ του Τζορτζ Ιστμαν (George Eastman) «συστηθεί» στο ευρύ κοινό. Οι καμπυλωτές σιλουέτες του 1860 έδωσαν τη θέση τους στις αισθησιακές και ηδονικές φιγούρες με τα μακριά πόδια του 1960 και αυτό αποδεικνύεται μέσα από μία σειρά φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο (άνω των 200,000 vintage ερωτικών φωτογραφιών) του Μαρκ Ρότενμπεργκ (Mark Rotenberg). Το πλούσιο αυτό φωτογραφικό αρχείο ακολουθεί την εξέλιξη του pin up girl από το 1860 έως το 1960 και μέρος αυτού εκτίθεται στο Μουσείο Sex της Νέας Υόρκης και του Ερωτικού Μουσείου του Χόλιγουντ (New York's Museum of Sex, Hollywood's Erotic Museum). Ποιος είναι όμως ο Μαρκ Ρότενμπεργκ Είναι ένας από τους πιο διαπρεπείς συλλέκτες πορνό. Τέσσερα μάλιστα βιβλία των εκδόσεων Taschen έχουν βασιστεί πάνω στη δική του πορνογραφική συλλογή, την οποία συνεχίζει να εμπλουτίζει με μανία. Από πολλούς μάλιστα χαρακτηρίζεται και ως Pornhunter (πορνο -κυνηγός)! Η ιδέα για την συλλογή αυτή του ήρθε όταν το 1980 βρήκε στη Νέα Υόρκη τυχαία μια στοίβα από ερωτικές φωτογραφίες σε ένα κάδο απορριμμάτων δίπλα στο σπίτι του. Ο γείτονάς του είχε πεθάνει αφήνοντας πίσω του μια τεράστια συλλογή περιοδικών, εκτυπώσεων, φωτογραφιών και λοιπού πορνογραφικού υλικού. Μην έχοντας κληρονόμους πολλά από αυτά κατέληξαν στο Δήμο και τα υπόλοιπα στα σκουπίδια… Σημειώστε πως σήμερα ο Ρότενμπεργκ ζει από τα πορνογραφικά βιβλία που περιέχουν τις φωτογραφίες που έχει στην κατοχή του και από τις διαδικτυακές πωλήσεις γυμνών vintage φωτογραφιών στο προσωπικό του site (www.vintagenudephotos.com). Πρόσφατα μάλιστα κάποιος αγόρασε αντί του ποσού των 1400 δολαρίων μία ερωτική τράπουλα, ενώ ένας φωτογράφος του έχει προσφέρει και 30.000 δολάρια προκειμένου να αγοράσει μία σπάνια ερωτική ταινία. Γ.Οικονόμου

Το πρόσωπο της πορνογραφίας έχει αλλάξει δραματικά από το 1860, 25 χρόνια δηλαδή πριν το mainstream φωτογραφικό φιλμ του Τζορτζ Ιστμαν (George Eastman) «συστηθεί» στο ευρύ κοινό.

Οι καμπυλωτές σιλουέτες του 1860 έδωσαν τη θέση τους στις αισθησιακές και ηδονικές φιγούρες με τα μακριά πόδια του 1960 και αυτό αποδεικνύεται μέσα από μία σειρά φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο (άνω των 200,000 vintage ερωτικών φωτογραφιών) του Μαρκ Ρότενμπεργκ (Mark Rotenberg). Το πλούσιο αυτό φωτογραφικό αρχείο ακολουθεί την εξέλιξη του pin up girl από το 1860 έως το 1960 και μέρος αυτού εκτίθεται στο Μουσείο Sex της Νέας Υόρκης και του Ερωτικού Μουσείου του Χόλιγουντ (New York's Museum of Sex, Hollywood's Erotic Museum)
Ο κ. Ρότενμπεργκ εξηγεί πως: «φαίνεται ότι παρουσιάστηκε μια υπέροχη έκρηξη αισθησιακής αισθητικής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’20, η οποία βρήκε τελικά ένα μεγαλύτερο κοινό μέσα από τη χρήση καλύτερης τεχνολογίας αλλά και της αναβάθμισης του ταχυδρομικού συστήματος… Οι γυναίκες που υποστήριξαν την πρώιμη pin up περίοδο, θεώρησαν ότι οι εικόνες αποτελούσαν «μια θετική μετα-Βικτωριανή άρνηση της ντροπής για το σώμα και έναν υγιή σεβασμό για τη γυναικεία ομορφιά, ενώ κάποιοι άλλοι αντέδρασαν λέγοντας ότι οι εικόνες αυτές ήταν επιβλαβείς καθώς υποβάθμιζαν τα κοινωνικά στάνταρντς των γυναικών καταστρέφοντας την αξιοπρέπεια τους».
Ποιος είναι όμως ο Μαρκ Ρότενμπεργκ
Είναι ένας από τους πιο διαπρεπείς συλλέκτες πορνό. Τέσσερα μάλιστα βιβλία των εκδόσεων Taschen έχουν βασιστεί πάνω στη δική του πορνογραφική συλλογή, την οποία συνεχίζει να εμπλουτίζει με μανία.
Από πολλούς μάλιστα χαρακτηρίζεται και ως Pornhunter (πορνο -κυνηγός)! Η ιδέα για την συλλογή αυτή του ήρθε όταν το 1980 βρήκε στη Νέα Υόρκη τυχαία μια στοίβα από ερωτικές φωτογραφίες σε ένα κάδο απορριμμάτων δίπλα στο σπίτι του. Ο γείτονάς του είχε πεθάνει αφήνοντας πίσω του μια τεράστια συλλογή περιοδικών, εκτυπώσεων, φωτογραφιών και λοιπού πορνογραφικού υλικού. Μην έχοντας κληρονόμους πολλά από αυτά κατέληξαν στο Δήμο και τα υπόλοιπα στα σκουπίδια…
Σημειώστε πως σήμερα ο Ρότενμπεργκ ζει από τα πορνογραφικά βιβλία που περιέχουν τις φωτογραφίες που έχει στην κατοχή του και από τις διαδικτυακές πωλήσεις γυμνών vintage φωτογραφιών στο προσωπικό του site (www.vintagenudephotos.com). Πρόσφατα μάλιστα κάποιος αγόρασε αντί του ποσού των 1400 δολαρίων μία ερωτική τράπουλα, ενώ ένας φωτογράφος του έχει προσφέρει και 30.000 δολάρια προκειμένου να αγοράσει μία σπάνια ερωτική ταινία.
Γ.Οικονόμου