Γιατί έγινε η Βουγιουκλάκη εξώφυλλο σε βρετανικό βιβλίο;

31.01.2013
Μία μεγάλη έκπληξη περιμένει τους φανατικούς αναγνώστες της καταξιωμένης συγγραφέως Ali Smith, καθώς μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του 1960, που απεικονίζει την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Το Κλωτσοσκούφι» επιλέχτηκε για το εξώφυλλο του νέου βιβλίου της με τίτλο Artful.

Μία μεγάλη έκπληξη περιμένει τους φανατικούς αναγνώστες της καταξιωμένης συγγραφέέως Αλι Σμπιθ (Ali Smith), καθώς μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του 1960, που απεικονίζει την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Το Κλωτσοσκούφι» επιλέχτηκε για το εξώφυλλο του νέου βιβλίου της με τίτλο Artful.

Το βιβλίο περιλαμβάνει μια συλλογή από διαλέξεις της συγγραφέως στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που επί ένα χρόνο θρηνεί το χαμό της συντρόφου της. Η ηρωίδα διαβάζει μια μέρα ένα παλιό αντίτυπο του Όλιβερ Τουίστ όταν ξαφνικά γυρίζει προς τη σκάλα και βλέπει να κατεβαίνει η νεκρή σύντροφός της.

Πως βρέθηκε η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο εξώφυλλο του βιβλίου; Η Αλι Σμιθ αποκάλυψε σε συνέντευξή της στην Wall Street Journal, πως 15 χρόνια πριν είχε πάει διακοπές στα Χανιά. Εκεί, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της, είδε μία ταινία του ’60 (προφανώς το Κλωτσοσκούφι) όπου πρωταγωνιστούσε η Αλίκη και μαγεύτηκε από την παρουσία της, αλλά και από τη μουσική της ταινίας. Τότε, ήταν πολύ δύσκολο να μάθει κάτι παραπάνω για τους συντελεστές του φιλμ, αφού δεν μιλούσε καθόλου ελληνικά. Ωστόσο ποτέ δεν ξέχασε αυτήν την ταινία. Αργότερα λοιπόν, έψαξε στο Youtube και ανακάλυψε πως η ηθοποιός ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη και συνθέτης της μουσικής της ταινίας ο Μάνος Χατζιδάκις. Χαρακτηριστικά μάλιστα για την Βουγιουκλάκη αναφέρει πως αν στεκόταν κάποιος στο κέντρο της Ρώμης θα έλεγε το όνομα της Σοφίας Λόρεν, στο Παρίσι το όνομα της Κατρίν Ντενέβ ή της Μπριτζίτ Μπαρντώ, στο Λος Αντζελες της Μέριλιν Μονρόε και οπουδήποτε στην Ελλάδα το όνομα της Αλίκης.


Την επέλεξε λοιπόν ως κυρίαρχη φιγούρα στο βιβλίο της, γιατί την προσέλκυσε απίστευτα η πονηριά και το νάζι της, αλλά και η απλότητα και αμεσότητά της. Το γεγονός δηλαδή ότι δείχνει να υποδύεται πιο πολύ τον εαυτό της στις ταινίες της και όχι κάποιον ρόλο. Για την Αλι Σμιθ, η Αλίκη είναι μία ηθοποιός που μπορεί κάλλιστα να υποδυθεί ρόλους σπουδαίους, όπως αυτός της Αντιγόνης, αλλά με την ίδια ευκολία να λάμψει σε μία ανάλαφρη κωμωδία.

Φήμες κυκλοφορούν επίσης πως το 2010, η διάσημη βρετανίδα συγγραφέας πέρασε μία έντονη περίοδο κατάθλιψης και βγήκε από αυτήν παρακολουθώντας ταινίες της Βουγιουκλάκη στο youtube!!

Το βιβλίο στο οποίο η αξέχαστη ελληνίδα ηθοποιός ποζάρει με το… θρυλικό ναζιάρικο ύφος της, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Penguin» και ήδη έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές.

Όσο αφορά στην Αλι Σμιθ, θεωρείται μία από τις ανερχόμενες συγραφείς «μια αληθινά αυθεντική συγγραφέας" κατά την Τζόις Κάρολ Όουτς που γεννήθηκε στο Ίνβερνες της Σκοτίας το 1962 και ζει στο Κέιμπριτζ. Γράφει κριτική βιβλίου στις εφημερίδες "Guardian", "The Scotsman", "TLS". Γνωστά βιβλία της: "Free Love", "Other Stories and Other Stories", "Hotel World" και "The Whole Story and Other Stories". Η Σμιθ κέρδισε το 2001 το Βραβείο του The Arts Foundation για τα διηγήματά της. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα «Κορίτσι συναντά αγόρι» (εκδόσεις Τόπος, 2010), Hotel Cosmos (Ελληνικά Γράμματα, 2007) και Η τυχαία, (Ελληνικά Γράμματα, 2006).

Γεωργία Οικονόμου