Κεφάλια που... μιλούν!

17.07.2012
Τελετουργικές μάσκες από την Γκάνα, τη Νιγηρία, το Μάλι και τη Δημοκρατία του Κονγκό σε αντιπαραβολή με έργα διαφόρων εποχών και κινημάτων (του φοβιστή Κις βαν Ντόγκεν, του διάσημου graffiti artist Μπάνκσι αλλά και του Πικάσο).

Η έκθεση «Talking Heads» που εγκαινιάζεται στις 19 Ιουνίου, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τμήματα από τη συλλογή σύγχρονης και Αφρικανικής τέχνης του Γιώργου Οικονόμου στο νέο χώρο της συλλογής του, στην Αθήνα (Μαρούσι, οδός Γράμμου 77).

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ο Γιώργος Οικονόμου έχει συγκροτήσει μία από τις πλέον σημαντικές συλλογές έργων τέχνης στην Ελλάδα, η οποία διακρίνεται για το εύρος και την ποικιλομορφία της. Η έκθεση «Talking Heads» προτείνει τη γοητευτική συνύπαρξη έργων από το 200 π.Χ. έως σήμερα, ως γέφυρα μεταξύ ποικίλων πολιτισμών και καλλιτεχνών με διαφορετικό υπόβαθρο, με στόχο να παρουσιάσει την προσωπική οπτική του συλλέκτη για την τέχνη.

Με επίκεντρο τα θέματα της επιρροής της αφρικανικής τέχνης στην δυτική προσωπογραφία, της απόδοσης του προσώπου και της ταυτότητάς του, μέσα από διάφορα παραδείγματα της ιστορίας της τέχνης, καθώς και της παραμορφωτικής απεικόνισης της ψυχής, η έκθεση «Talking Heads» επιτυγχάνει το άνοιγμα ενός συναρπαστικού διαλόγου μεταξύ Αφικανικών μασκών, πορτραίτων του μοντερνισμού και γλυπτών της συλλογής, μεταξύ ταυτοτήτων, που είτε παραμένουν κρυφές , είτε αποκαλύπτονται.

Παρουσιάζονται τελετουργικές μάσκες από την Γκάνα, τη Νιγηρία, το Μάλι και τη Δημοκρατία του Κονγκό σε αντιπαραβολή με έργα διαφόρων εποχών και κινημάτων (του φοβιστή Κις βαν Ντόγκεν, του διάσημου graffiti artist Μπάνκσι αλλά και του Πικάσο).

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Σεπτέμβριο.
Επισκέψεις και ξεναγήσεις θα γίνονται μόνο κατόπιν κράτησης, από Τετάρτη έως Παρασκευή, 2 – 6 μ.μ.