Chimes of Freedom - Μουσική για να σώσουμε τον κόσμο

07.02.2012
Τετραπλό CD με αφορμή τα 50 χρόνια της Διεθνούς Αμνηστίας, που περιλαμβάνει 75 νέες διασκευές τραγουδιών του Bob Dylan ερμηνευμένες από περισσότερους από 80 σύγχρονους καλλιτέχνες

Τετραπλό CD με αφορμή τα 50 χρόνια της Διεθνούς Αμνηστίας, που περιλαμβάνει 75 νέες διασκευές τραγουδιών του Bob Dylan ερμηνευμένες από περισσότερους από 80 σύγχρονους καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων και οι: Adele, The Airborne Toxic Event, Joan Baez, Natasha Bedingfield, Jackson Browne, Cage the Elephant, Elvis Costello, Darren Criss, Miley Cyrus, Dave Matthews Band, K’NAAN, Ke$ha, Mark Knopfler, Diana Krall, Lenny Kravitz, Kris Kristofferson, Ziggy Marley, Maroon 5 , Tom Morello, My Chemical Romance, Joe Perry, Queens Of The Stone Age, Raphael Saadiq, Seal & Jeff Beck, Silversun Pickups, Patti Smith, Sting, Sugarland, Pete Townshend, Lucinda Williams, Evan Rachel Wood.

Στην εντυπωσιακή αυτή λίστα καλλιτεχνών, όπου η μικρότερη είναι η 19χρονη Miley Cyrus και ο μεγαλύτερος ο 92χρονος Pete Seeger, ο οποίος ερμηνεύει το “Forever Young” με συνοδεία παιδικής χορωδίας, το μουσικό φάσμα περιλαμβάνει από rock έως rap & hip hop, και από pop & folk έως country, jazz & blues. Ενώ πολλοί από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν είχαν ήδη ηχογραφήσει κάποιο αγαπημένο τους τραγούδι του Bob Dylan αλλά δεν το είχαν ποτέ δημοσιοποιήσει. Όλα λοιπόν τα κομμάτια είναι καινούργια πλην ενός, αυτού που ερμηνεύει ο ίδιος ο Dylan και που δίνει τον τίτλο του τετραπλού αυτού album: Chimes of Freedom.

Η διαδικασία της ηχογράφησης ενός τόσο μεγάλου project, είχε όπως ήταν φυσικό κι αυτή τις περιπέτειές της. Πολλά από τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν μέσα σε βαν, δωμάτια ξενοδοχείων ή στούντιο συναυλιών! Όλοι παραχώρησαν αφιλοκερδώς το χρόνο τους, από τους ερμηνευτές και τους μουσικούς ως τους παραγωγούς και τους ηχολήπτες αλλά και εκείνους που έκαναν το τελικό master. Το εξώφυλλο του album έκανε ο βραβευμένος με Grammy καλλιτέχνης Mick Haggerty.

H Διεθνής Αμνηστία που το 1977 βραβεύτηκε με Nobel Eιρήνης, εργάζεται από το 1961 για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σε όλη δε τη διάρκεια της ύπαρξής της η σχέση της με τη Μουσική υπήρξε ιδιαίτερη. Από τη συνεργασία της με τον Bono και τον Bob Geldof κι από τη μεγάλη συναυλία του 1998, όπου συνυπήρξαν στη σκηνή οι Bruce Springsteen, Joan Baez, Youssou N’Dour, Peter Gabriel, Trace Chapman, Sting… έως το διπλό δίσκο του 2007 με τραγούδια του John Lennon (Instant Karma). Τώρα όμως για τα 50 της χρόνια αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση ήθελε κάτι ακόμα μεγαλύτερο… Και επιπλέον, τα 50 της χρόνια συνέπιπταν με τα 50 χρόνιας πορείας στη μουσική του Bob Dylan, ενός καλλιτέχνη που τα αντιπολεμικά του τραγούδια διαμαρτυρίας έχουν μείνει στις συνειδήσεις πολλών γενιών ακροατών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όλα τα έσοδα αυτού του τετραπλού album θα διατεθούν στη Διεθνή Αμνηστία για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μακάρι στους καιρούς που ζούμε να είναι όντως μεγάλα ώστε να συνεχίσει αυτή η οργάνωση να αγωνίζεται και για τα επόμενα 50 χρόνια!