Τρίπολη, μια πόλη στη λογοτεχνία...

03.07.2003
"Τρίπολη" είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της σειράς "Μια πόλη στη λογοτεχνία" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Tο λογοτεχνικό ταξίδι συνεχίζεται με την περιήγηση σε μια παλιά, αλλά με μεγάλη ιστορική σημασία πόλη της Πελοποννήσου, την Τρίπολη, μέσα από την επιλογή κειμένων από το Θανάση Βαλτινό.
"Τρίπολη" είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της σειράς "Μια πόλη στη λογοτεχνία" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Tο λογοτεχνικό ταξίδι συνεχίζεται με την περιήγηση σε μια παλιά, αλλά με μεγάλη ιστορική σημασία πόλη της Πελοποννήσου, την Τρίπολη. Εκεί, κατά τον ανθολόγο Θανάση Βαλτινό, χτυπά η καρδιά του Μοριά, καθώς η πόλη πρωτοστάτησε στις μεγάλες στιγμές του αγώνα για την ελευθερία. Η Τρίπολη των παλαιότερων χρόνων, της ηρωικής επανάστασης, όπως και της σύγχρονης εποχής ξεδιπλώνεται μέσα από τα κείμενα των: Παυσανία, Στράβωνα, Κολοκοτρώνη, Μακρυγιάννη, Καζαντζάκη, Πατρίκιου, Τσιώλη, Χρονά, Κουβαρά, Φακίνου και πολλών άλλων. Το χθες και το σήμερα συνδέονται αρμονικά, η αναδρομή στο παρελθόν και η βίωση της σύγχρονης πραγματικότητας της πόλης κάνουν το ταξίδι συναρπαστικό.

Ο Θανάσης Βαλτινός έχει γράψει διηγήματα, μυθιστορήματα και σενάρια για τον κινηματογράφο. Έχει μεταφράσει αρχαίους τραγικούς: Τρωάδες, Ορέστεια, Μήδεια. Το 1984 τιμήθηκε με το Βραβείο Σεναρίου του Φεστιβάλ Καννών. Το 1990 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και το 2001 με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη. Τέλος, το 2002 πήρε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

Eκδόσεις Μεταίχμιο
Τίτλος: Τρίπολη, μια πόλη στη λογοτεχνία
Επιλογή κειμένων: Θανάσης Βαλτινός
Σελίδες: 256
ISBN: 960-375-474-9