Πίντερ, Μολιέρος, Στάικος στο Τόπος Αλλου!

22.07.2008
Εξαιρετικά πλούσιο είναι φέτος το πρόγραμμα στο θέατρο Τόπος Αλλου με την «Προδοσία» του Πίντερ να ανοίγει την αυλαία στις 25 Σεπτεμβρίου.
Εξαιρετικά πλούσιο είναι φέτος το πρόγραμμα στο θέατρο Τόπος Αλλου με την «Προδοσία» του Πίντερ να ανοίγει την αυλαία στις 25 Σεπτεμβρίου.

Πιο αναλυτικά:
Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ του Harold Pinter
25 Σεπτεμβρίου - 10 Νοεμβρίου 2008
Κάθε μέρα εκτός Τετάρτης 9.30 μμ

Το κορυφαίο έργο του Harold Pinter που εμβαθύνει στις ανθρώπινες σχέσεις με τρόπο τόσο μοναδικό που το καθιστά κλασσικό και το πιο γνωστό του Άγγλου νομπελίστα.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο πάνω στις σχέσεις, τον έρωτα, την απώλεια, το θάνατο.
Το έργο και η παράσταση προβάλει το απροσδιόριστο των πραγμάτων, την αμφισημία του λόγου, την πολυσημία των πράξεων, που όσο περισσότερο προσπαθούμε να τις προσδιορίσουμε, να τους δώσουμε ένα ακριβές περιεχόμενο, τόσο περισσότερο αντιστέκονται, τόσο περισσότερο μας διαφεύγουν.
Τι είναι προδοσία αλήθεια; Η πιο βεβαρημένη ίσως συναισθηματικά και ηθικά λέξη, μια λέξη που ρίχνει βαριά τη σκιά της, αιώνες τώρα, πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, κι όμως τόσο δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Μια δυσοίωνη λέξη, που ασκεί ωστόσο μια σκοτεινή όσο κι απροσδιόριστη έλξη.
Πώς εξηγείται η γοητεία που ασκούν πάνω μας ήρωες τόσο αρνητικοί όπως ο Ριχάρδος ο Γ' ή ο Ιάγος, οι οποίοι συμπορεύτηκαν σε τέτοιο βαθμό με την προδοσία που έμειναν στην ιστορία ως συνώνυμό της; Μήπως αυτό που μας δονεί σ’ αυτούς και μας συναρπάζει είναι που αγγίζουν τα δικά μας σκοτεινά κι ανομολόγητα πάθη; Ερωτήματα που η απάντησή τους εξακολουθεί να μας διαφεύγει κι ωστόσο δεν θα πάψουμε διαρκώς να τα διατυπώνουμε.

Ο συγγραφέας μας ξεναγεί στο λαβύρινθο των ανθρώπινων σχέσεων, στο αβάσταχτο της ζωής και του έρωτα.

Μετάφραση, σκηνοθεσία, σκηνικό: Μίνα Αδαμάκη
Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Σχεδιασμός φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Διανομή: Έμμα Μαρία Σολωμού, Τζέρρυ Αντώνης Καρυστινός, Ρόμπερτ Νίκος Νίκας

Ζωρζ Νταντέν, του Μολιέρου
11 Δεκεμβρίου 2008 - 12 Απριλίου 2009
Κάθε μέρα εκτός Τρίτης & Τετάρτης

Μια από τις κορυφαίες κωμωδίες του Μολιέρου θα αποτελέσει την κεντρική μεγάλη παραγωγή του ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ.
Από τους μεγαλύτερους κλασσικούς συγγραφείς και ποιητές όλων των εποχών, παγκοσμίως, ο Μολιέρος στέκεται δίπλα στον Σαίξπηρ, τον Γκολντόνι, τον Θερβάντες. Γενιές καλλιτεχνών εκφράσθηκαν μέσα από τα έργα του και γενιές φυσικά θεατών γέλασαν με τους ήρωες και τις κωμικές καταστάσεις του. Ποταμοί μελάνης έχουν τρέξει με αφορμή τα έργα του από όλους τους μελετητές όλων των εποχών.

Το ΖΩΡΖ ΝΤΑΝΤΕΝ έργο ωριμότητας για τον Μολιέρο διαπραγματεύεται με απολαυστικό τρόπο το θέμα της ζήλιας και το δράμα που ζει ο ζηλιάρης. Ένας ζηλιάρης υπερήλικας που είχε την φαεινή ιδέα να διαλέξει γυναίκα αριστοκράτισσα, αν και απένταρη και κυρίως νέα, υποφέρει και λιώνει σαν το κερί σκορπίζοντας το γέλιο στο σύγχρονο θεατή προβληματίζοντας τον ταυτόχρονα. Στον Γολγοθά της νεότητας μιας αιθέριας ύπαρξης σέρνει αυτός το σταυρό του και λιώνει μέρα με τη μέρα.
Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος
Σκηνοθεσία Νίκος Καμτσής
Σκηνικό-Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
Επιμέλεια κίνησης: Βίβιαν Ιωάννου

Διανομή
Ζωρζ Νταντέν: Δημήτρης Οικονόμου
Αγγελική: Ναταλία Στυλιανού
Κλιτάντρ: Λευτέρης Ζαμπετάκης
Κυρία ντε Σοτανβίλ: Αναστασία Πίκου
Κύριος ντε Σοτανβίλ: Πάνος Ροκίδης
Λουμπέν, υπηρέτης του Κλιτάντρ: Χρύσανθος Παύλου
Κλωντίν, υπηρέτρια της Αγγελικής: Μαρίνα Δανέζη
Ο πιανίστας: Γιάννης Παπλωματάς
Η τραγουδίστρια: Άννα Σκούμπικ

Η Ναπολεοντία του Ανδρέα Στάικου
15 Ιανουαρίου - 14 Απριλίου 2009
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη 9.30 μμ

Στο θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ θα παρουσιαστεί το έργο του Ανδρέα Στάικου Η ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΙΑ σε σκηνοθεσία του ίδιου.
Στο Ναύπλιο του 1835 ο πληθυσμός επιδίδεται στην εκμάθηση του βαλς υπό το άγρυπνο βλέμμα ξένων χοροδιδασκάλων και ντόπιων χωροφυλάκων, για να υποδεχτεί τον νεαρό Βαυαρό βασιλιά, Όθωνα.
Ένας τέως αγωνιστής του ’21, ανεπίδεκτος μαθήσεως, ξυλοκοπείται. Ο χαρούμενος εξευρωπαϊσμός του νέου Ελληνικού κράτους υπό τους ήχους του βαλς.

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Στάικος
Σκηνικό και κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Διανομή: Μάνος Βακούσης, Αντωνία Γιαννούλη, Έλενα Χατζηαυξέντη

RUINS OF PASSION
Παράσταση στα Αγγλικά για ξένους θεατές

Κάθε Τρίτη 6.30 μμ Για οργανωμένα group

Παρουσιάζεται εξ ολοκλήρου στην Αγγλική γλώσσα και βασίζεται στην Αρχαία τραγωδία.
Το Ruins of passion είναι μια παράσταση βασισμένη στον κύκλο των Ατρειδών.
Έχει την πρωτοτυπία να μην είναι μια ολόκληρη τραγωδία αλλά ένα απάνθισμα από σκηνές πολύ γνωστών τραγωδιών του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη αλλά και σύγχρονων συγγραφέων που έγραψαν για τις τραγικές ηρωίδες, όπως η Κλυταιμνήστρα, η Ηλέκτρα, η Ιφιγένεια, ο Ορέστης κλπ. Έτσι οι ξένοι θεατές θα βλέπουν τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές, σχέσεις και συγκρούσεις γνωστών προσώπων της Αρχαίας τραγωδίας.

Ταυτόχρονα η παράσταση -γεμάτη δράση και συγκρούσεις- δεν είναι μουσειακή. Συνδυάζει σύγχρονα στοιχεία και θα φέρνει τον ήρωα κοντά στον σύγχρονο κόσμο και στον σημερινό θεατή. Μεγάλες προβολές από βιντεοπροτζέκτορες καθώς και συνεχής μουσική πλαισιώνουν το παίξιμο των ηθοποιών. Το αρχαίο και παραδοσιακό θα συνυπάρχει με το σύγχρονο κάνοντας την θεατρική εμπειρία μοναδική.

Σύνθεση κειμένου και σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής
Σκηνικό- Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
Video: Μιχάλης Παπαδογιαννάκης

Παίζουν Ασπασία Πίκου, Κώστας Βογιατζόγλου, Βίβιαν Ιωάννου, Μαρίνα Δανέζη

4ο Φεστιβάλ Νέων θεατρίνων
7-10 Απριλίου 2009
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και στις δύο θεατρικές αίθουσες που διαθέτει το θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
Θεματικός άξονας για το 4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΘΕΑΤΡΙΝΩΝ είναι Άγγελοι και Δαίμονες

Παιδική σκηνή

Το μπαούλο με τα παραμύθια βασισμένο σε αυθεντικά λαϊκά παραμύθια της Ελληνικής παράδοσης

Το ΑΕΡΟΠΛΟΙΟ μακριά από τα τηλεοπτικά η τα Αμερικάνικα, ντισνεϊκά πρότυπα, μακριά επίσης από κλισέ και παρασυνηθισμένες ιστορίες που επιβάλλονται από μόδες του συρμού επιμένει σε κείμενα με σπουδαίο αισθητικό και παιδαγωγικό πλούτο. Σαν τα Ελληνικά λαϊκά παραμύθια.
Δυο κορίτσια χάνονται μέσα σε στοίβες άχρηστα αντικείμενα σκονισμένα και πεταμένα στη σοφίτα του παλιού νεοκλασικού σπιτιού τους. Ανοίγοντας ανακαλύπτουν μαζί με άλλα πράγματα το ημερολόγιο της γιαγιάς τους καθώς και τα φουστάνια της. Ένα κουτί γεμάτο με παλιές κιτρινισμένες φωτογραφίες διαγράφουν την περιπέτεια της γιαγιάς αλλά και της Ελλάδας.
Τα κορίτσια παίζοντας μπαίνουν στην περιπέτεια της γιαγιάς τους και ζούνε τη ζωή της καθώς αυτή ζωντανεύει και τους διηγείται πως ήρθε από τη Μ. Ασία στην Ελλάδα και πως έζησε μη κάνοντας τίποτα άλλο από το να λέει παραμύθια.
Η παράσταση θα είναι μια πολύχρωμη περιπέτεια με ταξίδια, άλλοτε κωμικά και άλλοτε δραματικά καθώς μέσα από τα παραμύθια που λέει η γιαγιά ξετυλίγονται μεγάλα κομμάτια της Ελληνικής ιστορίας.
Οι ηθοποιοί θα χειρισθούν μάσκες, κούκλες και σκιές, μεγάλα και μικρά ομοιώματα. Η παράσταση θα ζωντανέψει τη φαντασία των μικρών θεατών με μεγάλες προβολές σε γιγαντοοθόνες

Κείμενο σκηνοθεσία Νίκος Καμτσής
Σκηνικό Μαίη Καραμανίδου
Κοστούμια Μίκα Πανάγου
Μουσική Στέλιος Κατσαρής
Επιμέλεια κίνησης Βίβιαν Ιωάννου
Προβολές & πρωτότυπα Video Μιχάλης Παπαδογιαννάκης