Το νέο αίμα του σύγχρονου χορού πάει Καλαμάτα

15.07.2008
Την Παρασκευή 18 Ιουλίου ξεκινά το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας παρουσιάζοντας μέσα στο πρώτο κιόλας τριήμερο - Παρασκευή με Κυριακή - πέντε διαφορετικές παραστάσεις και δύο παράλληλες εκδηλώσεις.

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου ξεκινά το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Καλαμάτας παρουσιάζοντας μέσα στο πρώτο κιόλας τριήμερο - Παρασκευή με Κυριακή - πέντε διαφορετικές παραστάσεις και δύο παράλληλες εκδηλώσεις.

Η αυλαία ανοίγει με το τρομερό παιδί του νέου βρετανικού χορού Χόφες Σέκτερ και τα έργα του Uprising /Ξεσηκωμός, και In Your Rooms/ Στα δωμάτιά σας (πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα) όπου συμμετέχει και ως ερμηνευτής...


Ακολουθούν: o επίσης εκπρόσωπος του Βρετανικού χορού Τζόναθαν Μπάρροους, για πρώτη φορά στην Ελλάδα που μαζί με το διακεκριμένο μουσικό Ματτέο Φάργκιον παρουσιάζουν το ντουέτο Both Sitting Duet/ Ντουέτο για δύο καθήμενους, η πρωτοπόρος Πορτογαλέζα Βέρα Μαντέρο, η οποία μαζί με τους εκπληκτικούς συνεργάτες της ομάδας της, παρουσιάζουν την παράσταση-έκπληξη Until the moment when God is destroyed by the extreme exercise of beauty/ Μέχρι τη στιγμή που ο Θεός καταστρέφεται από την ακραία άσκηση της ομορφιάς, ενώ οι φιλότεχνοι θα έχουν την σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουν τη δουλειά δύο ιδιαίτερων ομάδων σύγχρονου χορού από τη Νότια Αφρική.

Ο διεθνής, σήμερα, καλλιτέχνης Γκρέγκορυ Μακόμα με την ομάδα του Vuyani Dance Theatre (Βουγιάνι Ντανς) και οι Βία Κάτλχογκ είναι από εκείνους τους καλλιτέχνες που κατάφεραν να ξεπεράσουν τα όρια όχι μόνο του γκέτο του Σοβέτο, που μεγάλωσαν και ξεκίνησαν το χορό, αλλά και της ίδιας τους της χώρας, και εμφανίζονται σε όλες τις διεθνείς σκηνές, γεγονός που δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες του σύγχρονου χορού.

Τα έργα τους, ο μονόλογος για την ομορφιά, μια ελεγεία - προσευχή με τίτλο Beautiful Me/Τι ωραίος που είμαι, που ο Γκρέγκορυ Μακόμα δημιούργησε σε συνεργασία με τους χορογράφους Άκραμ Καν, τον παιδικό του φίλο από το γκέτο Βίνσεντ Μαντσόε και τον Φόστιν Λινιέκουλα από το Κονγκό, και τα έργα Συνάντηση εκτός πατρίδας, Όλων των ειδών οι έρημοι, Νεκρή φύση με άστεγο παράδεισο και αστικές πληγές... (ακόμα και οι μπανάνες έχουν κόκαλα) που θα παρουσιάσουν οι Βία Κάτλεχογκ σε χορογραφίες του Γάλλου Κριστιάν Ριζό και της επίσης Νοτιοαφρικανής Ρόμπυν Όρλιν, ενσωματώνουν δημιουργικά αφρικανικές παραδόσεις και ρυθμούς ενώ παράλληλα σχολιάζουν με το δικό τους τρόπο κυρίως το ρατσισμό, τη φτώχεια τη βία και άλλα προβλήματα μιας ηπείρου που υποφέρει. Χορογραφίες που αναμένεται να αγγίξουν τις καρδιές των θεατών του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας,

Επίσης, στις 17 Ιουλίου, ξεκινούν πλήρη και τα σεμινάρια χορού για επαγγελματίες και σπουδαστές του χορού με τον εξαίρετο βάσκο εκπαιδευτικό Ινιάκι Ασπιλλάγκα, ενώ με το σχήμα The Waltzing Cats, τη μαθητική συμφωνική ορχήστρα και τη τρίφωνη παιδική χορωδία του ∆ημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, σε διεύθυνση Ιβάν Μάτζαρη, ξεκινούν και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας το Σάββατο 19/7 στις 21:00.

Στο πλαίσιο δε της σειράς εκδηλώσεων: Συνάντηση με τους καλλιτέχνες, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να συνομιλήσουν με τη Vera Mantero, την Κυριακή 20.07, στις 12:00, στο ∆ημοτικό Ωδείο Καλα?άτας, (Βιλεαρδουίνου 1, Πλατεία Υπαπαντής).
Επιπλέον, τη Δευτέρα 21.07, στις 23:30, στις παράλληλες εκδηλώσεις του, το Φεστιβάλ Καλαμάτας προσφέρει μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά με τους ήχους του σιτάρ, του βιολιού, του τσέλου και των κρουστών από τους νοτιοαφρικανούς καλλιτέχνες του Vuyani Dance Theatre Ensemble.

Το σχήμα απαρτίζεται από βιρτουόζους μουσικούς που έχουν επανειλημμένως εμφανιστεί με διακεκριμένα μουσικά σύνολα της Νοτίου Αφρικής. Ξενοδοχείο Φιλοξένια - Beach Bar "Ipanema", (Τέρμα της οδού Ναυαρίνου). Παίζουν: Poorvi Bhana (σιτάρ), Bongani Kunene (τσέλο), Given Mphago (κρουστά), Isaac Molelekoa (βιολί).

Περισσότερες πληροφορίες
www.kalamatadancefestival.gr
Προπώληση Εισιτηρίων
Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
Πληροφορίες για εισιτήρια και κρατήσεις μέσω πιστωτικών καρτών
(VISA & MASTERCARD)
Τηλ: 27210 99026 & 99028 - Φαξ: 27210 99045
Προπώληση εισιτηρίων: 10:00-13:00 &18:00-21:00 καθημερινά (εκτός Κυριακής)
Τιμές:
- 23,00 € & 15,00 € (φοιτητικό, σπουδαστές σεμιναρίου και β΄ ζώνη Κάστρου)
Για τις παραστάσεις των: HOFESH SHECHTER COMPANY, VERA MANTERO & GUESTS, VIA KATLEHONG DANCE, STORM & DISCIPULOS DO RITMO, SANKAI JUKU
- 20,00 € & 15 ,00 € (φοιτητικό, σπουδαστές σεμιναρίου)
Για τις παραστάσεις των: VUYANI DANCE THEATRE, JONATHAN BURROWS & MATTEO FARGION, QUASI STELLAR / A. ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗ, PERE FAURA

ΧΤ