Ζωγραφική καθημερινότητα στη Σύρο

15.07.2008
Μια σειρά αγαπημένων έργων ζωγραφικής που συνοδεύουν την καθημερινότητα του, με τα οποία έχει μοιραστεί ευχάριστες και δύσκολες στιγμές της ζωής του, καθώς η ζωγραφική ήταν πάντα για εκείνον ένα αγαπημένο καταφύγιο, παρουσιάζει ο συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 20 Ιουλίου στην Ποσειδωνία της Σύρου.
Μια σειρά αγαπημένων έργων ζωγραφικής που συνοδεύουν την καθημερινότητα του, με τα οποία έχει μοιραστεί ευχάριστες και δύσκολες στιγμές της ζωής του, καθώς η ζωγραφική ήταν πάντα για εκείνον ένα αγαπημένο καταφύγιο, παρουσιάζει ο συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 20 Ιουλίου στην Ποσειδωνία της Σύρου.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο κτίριο της Λέσχης, έναν χώρο που κτίστηκε το 1922, από διανοούμενους της περιοχής, οι οποίοι ήθελαν ένα χώρο τέχνης και ψυχαγωγίας, όπου θα μπορούσαν να περνούν ευχάριστα την ώρα τους.

Περιλαμβάνει 22 συνολικά έργα, τα οποία φέρουν τις υπογραφές των Περικλή Βυζάντιου, Γιάννη Τσαρούχη, Θανάση Τσίγκου, Γιάννη Γαϊτη, Γιάννη Σπυρόπουλου, Μάριου Πράσινου, Παναγιώτη Τέτση, Άλκη Πιερράκου, Παύλου, Αλέκου Φασιανού, Βασίλη Σπεράντζα, Δημήτρη Μυταρά, Παύλου Σάμιου, Σαράντη Καραβούζη, Θόδωρου Πανταλέων, Μιχάλη Μακρουλάκη, Αχιλλέα Δρούγκα, Θόδωρου Μανωλίδη, Χρόνη Μπότσογλου, Χρήστου Μποκόρου, Μίλτου Παντελιά, Μιχάλη Γεωργά. Στον κατάλογο της έκθεσης γράφουν εκτός από τον ίδιο το συλλέκτη, ο δήμαρχος Ποσειδωνίας Γεώργιος Μακριωνίτης, καθώς και ο αγαπημένος φίλος του Κώστα Ιωαννίδη, καταξιωμένος ζωγράφος και κάτοικος Ποσειδωνίας Μιχάλης Μακρουλάκης.

«Οι πίνακες της παρούσας έκθεσης είναι κρεμασμένοι στο σπίτι μου στην Αθήνα. Μου κρατούν συντροφιά καθημερινά, μαζί τους περνάω τις ευχάριστες ή τις δύσκολες μέρες της ζωής μου. Κοσμούν το χώρο όπου σκέπτομαι, αναπολώ, οραματίζομαι, οργανώνω τις εκθέσεις που κάνω την ελληνική περιφέρεια. Βλέποντας αυτούς τους πίνακες νοιώθω μια ψυχική ανάταση» σημειώνει ο συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης, μιλώντας για τα έργα της έκθεσης.

«Τα περισσότερα έργα δημιουργήθηκαν από ζωγράφους της διασποράς, κυρίως από καλλιτέχνες που ζούσαν στο Παρίσι. Εκεί έζησα κι εγώ ονειρεμένες στιγμές με το Γιάννη Γαϊτη, τον Άλκη Πιερράκο, το Βασίλη Σπεράντζα, τον Αλέκο Φασιανό, τον Παύλο Σάμιο και τους γλύπτες Κώστα Ανδρέου και Αριστείδη Πατσόγλου. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει έργα των παραπάνω καλλιτεχνών, αλλά και άλλων της γενιάς του 30, όπως των Γιάννη Τσαρούχη, Παναγιώτη Τέτση, Περικλή Βυζάντιου. Παρουσιάζονται επίσης πίνακες του Παύλου, του πρωτοπόρου της ελληνικής αφαίρεσης Γιάννη Σπυρόπουλου και του Θάνου Τσίγκου, άξιου εκπροσώπου της διεθνούς τάσης της άμορφης ζωγραφικής.

Δε θα μπορούσε να λείπει ο αγαπητός φίλος και εκπρόσωπος της μεταφυσικής ζωγραφικής Σαράντης Καραβούζης, αλλά και ο σουρεαλιστής Θόδωρος Πανταλέων, οι έλληνες ρεαλιστές Αχιλλέας Δρούγκας, Μιχάλης Μακρουλάκης, Θόδωρος Μανωλίδης, Χρόνης Μπότσογλου, Χρήστος Μποκόρος, Μίλτος Παντελιάς καθώς και κάποιοι ζωγράφοι που ακολούθησαν ένα ανεξάρτητο δρόμο στο πεδίο της παραστατικής τέχνης (Μάριος Πράσινος, Μιχάλης Γεωργάς, Δημήτρης Μυταράς). Έχοντας ζήσει χρόνια στο Παρίσι, η πλειοψηφία αυτών των καλλιτεχνών ήρθε σε επαφή με τα διεθνή ρεύματα και τα αφομοίωσε γόνιμα και δημιουργικά.»


«Ο συνήθης ύποπτος Κώστας Ιωαννίδης, χτυπάει πάλι» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ζωγράφος Μιχάλης Μακρουλάκης στο δικό του σημείωμα. «Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζει τέχνη εδώ και ελπίζω ούτε και η τελευταία και μάλιστα στο ίδιο μέρος, τη Λέσχη Ποσειδωνίας...
Ο Ιωαννίδης είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση συλλέκτη, ο οποίος δεν αρκείται στην απόκτηση έργων απλώς για τη δική του απόλαυση, αλλά θέλει να χαίρεται μαζί με το μεγάλο κοινό. Είναι αυτό το πάθος της ζωής του, θέλει να εκθέτει τον κόσμο στην τέχνη, οργανώνοντας εκθέσεις. Είναι αυτός ο σκοπός του, η εξάρτηση του (μια έκφραση του συρμού) και όπως στα εξαρτημένα άτομα η στέρηση αυτή τον αποσυντονίζει? Και είναι αξιοθαύμαστος γιατί δεν υπήρξε ποτέ μεγάλης οικονομικής επιφάνειας. Όλα αυτά τα έργα που θα δούμε σ αυτήν την έκθεση και πάρα πολλά ακόμα από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους μπορεί να πει κανείς ότι τα έχει αγοράσει με το υστέρημα του. Παθιασμένα άτομα σαν τον Ιωαννίδη είναι σίγουρα δύσκολο μέχρι αδύνατον να τα κουμαντάρεις. Αλλά πόσο ανιαρή θα ήταν η ζωή, πόσο πιο άχρωμη και φτωχή χωρίς αυτούς.»

Ο δήμαρχος Ποσειδωνίας Γιώργος Ν. Μακριωνίτης τέλος, επισημαίνει ότι «η συμβολή του στην αποκέντρωση της τέχνης είναι σημαντική αφού μας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουμε πρωτότυπα έργα μεγάλων σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων

Η έκθεση «Ζωγραφική καθημερινότητα» στη Λέσχη της Ποσειδωνίας στη Σύρο διαρκεί ως τις 8 Αυγούστου.

Ώρες λειτουργίας καθημερινά:18.00-22.30.