Oι Ειδήσεις του Πολέμου και ο Πόλεμος κατά της Είδησης

05.03.2003
Η ειδική αυτή έκδοση του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη, αναφέρεται στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην προσπάθειά τους να αντλήσουν και να μεταδώσουν την είδηση σε καιρό πολέμου. Συγκλονιστικές στιγμές των σύγχρονων πολέμων, μαρτυρίες για την προσπάθεια συσκότισης της αλήθειας, τη λογοκρισία, την απόκρυψη γεγονότων, τη διοχέτευση ψευδών ειδήσεων, την πίεση από διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και από κυβερνήσεις.
Το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφόρησαν μια συλλογή από αποκαλυπτικά κείμενα 20 διακεκριμένων Ελλήνων δημοσιογράφων, οι οποίοι, ως πολεμικοί ανταποκριτές έχουν καλύψει πολέμους και κρίσεις στο Ιράκ, την Τσετσενία, το Ζαϊρ, την Παλαιστίνη, το Κοσσυφοπέδιο, τη Σερβία, το Αφγανιστάν.
Το βιβλίο, με τίτλο "Οι Ειδήσεις του Πολέμου και ο Πόλεμος κατά της Είδησης", προλογίζεται από την καθηγήτρια Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, ενώ την επιμέλεια της έκδοσης υπογράφει η Βαγγελιώ Βογιατζή.

Για την έκδοση συνεργάστηκαν σειρά oι: Κώστας Βαξεβάνης (ΝΕΤ), Μαρία Καρχιλάκη (Mega Channel), Τάσος Τέλλογλου (Το Βήμα, ΝΕΤ), Νικόλας Βαφειάδης (ΑΝΤ-1), Βασίλης Τριανταφύλλου (Reuters), Ελένη Καλογεροπούλου (ALPHA), Πάνος Χαρίτος (ΝΕΤ), Σωτήρης Δανέζης (Mega Channel) και πολλοί ακόμα ανταποκριτές του ημερήσιου Τύπου, των ειδησεογραφικών πρακτορείων και των τηλεοπτικών καναλιών.
Εκτός από τα κείμενα, περιλαμβάνονται επίσης 135 συγκλονιστικές φωτογραφίες διαπρεπών φωτογράφων από τα πεδία των μαχών, καθώς και 19 γελοιογραφίες κορυφαίων Ελλήνων σκιτσογράφων.

Η ειδική αυτή έκδοση αναφέρεται στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην προσπάθειά τους να αντλήσουν και να μεταδώσουν την είδηση σε καιρό πολέμου. Συγκλονιστικές στιγμές των σύγχρονων πολέμων, μαρτυρίες για την προσπάθεια συσκότισης της αλήθειας, τη λογοκρισία, την απόκρυψη γεγονότων, τη διοχέτευση ψευδών ειδήσεων, την πίεση από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και από κυβερνήσεις.

Με γλαφυρή, παραστατική γλώσσα τα γεγονότα των σύγχρονων πολέμων εικονοποιούνται, πλαισιωμένα από φωτογραφικά στιγμιότυπα που αποτυπώνουν με ρεαλισμό και σκληρότητα τις συνθήκες που επικρατούν στις "θερμές" ζώνες του πλανήτη και καταδεικνύουν την ψευδαίσθηση της αντικειμενικής ενημέρωσης.
Οι "συμπληγάδες" της πληροφόρησης, το παράλογο του πολέμου, που οι ανταποκριτές έζησαν κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, καθώς και ο "άλλος" πόλεμος, αυτός των ΜΜΕ για την αποκλειστικότητα των ειδήσεων, αλλά και για την προτεραιότητά τους, είναι μερικά από τα θέματα που αγγίζουν οι συγγραφείς της έκδοσης. Ο μύθος της ζωντανής αναμετάδοσης καταρρέει και αντικαθίσταται από τη λογική μιας αναπαράστασης διαμεσολαβημένης από το μέσο που την κατασκευάζει, ώστε η μετάδοση της είδησης παρουσιάζεται ως μια διαδικασία δυναμική και ζωτικής σημασίας για το είδος της πληροφορίας που φθάνει στο κοινό. Παράλληλα, οι πολεμικοί ανταποκριτές, αντιμετωπίζοντας διλήμματα γύρω από το τι συνιστά στ' αλήθεια "γεγονός", έρχονται τελικά αντιμέτωποι με την ίδια την Ιστορία.

Οι περιγραφές των δημοσιογράφων και το φωτογραφικό υλικό του βιβλίου συγκλονίζουν, ενώ η εισαγωγή της Αλίκης Μαραγκοπούλου κατατοπίζει τον αναγνώστη για τις κάθε είδους στρεβλώσεις, δυσκολίες, μονόπλευρες ερμηνείες, πολιτικά και δημοσιογραφικά παρασκήνια που συμπορεύονται με την "κάλυψη" ενός πολέμου από τα μέσα πληροφόρησης και .... παραπληροφόρησης!

Εκδόσεις Λιβάνη
Τίτλος: Oι ειδήσεις του πολέμου και ο πόλεμος κατά της είδησης
Συγγραφείς: Συλλογικό
Επιμέλεια: Βαγγελιώ Βογιατζή
Σελίδες: 283
ISBN:960-14-0670-0