Γερμανική επικράτηση!

28.02.2003
Η πρόταση του γερμανικού γραφείου Libeskind είναι η νικήτρια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που διεξήχθη στις ΗΠΑ για το κτίριο που θα ανεγερθεί στη θέση των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η πρόταση του γερμανού αρχιτέκτονα που κατασκεύασε το Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου επικράτησε εκείνης των Νεοϋορκέζων αρχιτεκτόνων Ραφαέλ Βινόλι και Φρέντερικ Σουάρτς της ομάδας "Think".
Η πρόταση του γερμανικού αρχιτεκτονικού γραφείου Libeskind είναι η νικήτρια του διαγωνισμού που διεξήχθη στις ΗΠΑ για το κτίριο που θα ανεγερθεί στη θέση των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η πρόταση του γραφείου που κατασκεύασε το Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου επικράτησε εκείνης των Νεοϋορκέζων αρχιτεκτόνων Ραφαέλ Βινόλι και Φρέντερικ Σουάρτς της ομάδας "Τhink".

Σύμφωνα με τη μελέτη, το νέο κτίριο θα έχει ύψος 541 μέτρα και στην κορυφή του θα υπάρχουν χώροι πρασίνου. Πάντως, αναμένεται να υπάρξουν τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο.
Ο Λίμπεσκιντ πρότεινε ένα γωνιώδες σύμπλεγμα κτισμάτων με ύψος περίπου 530 μέτρα με ένα κεντρικό πύργο και πέντε ακόμα ατσάλινους που θα πλαισιώνουν το αρχιτεκτόνημα. Η πρόταση περιλαμβάνει πολιτιστικά κέντρα, χώρο μνήμης για τους νεκρούς της τρομοκρατικής επίθεσης, πάρκα και ποικίλους δημόσιους χώρους.

Η πρόταση της ομάδας "Think" δεν υστερoύσε σε φαντασία. Δύο κτίρια ύψους 507,5 μέτρων που θυμίζει αρκετά το σκελετό των δίδυμων πύργων παρουσιάστηκαν στη μακέτα τους. Την αρχιτεκτονική αυτή πρόταση χαρακτήριζε για το άπλετο φως των κεντρικών χώρων της κατασκευής που αναδύεται από διάφανα κομμάτια γυαλιού. Γεγονός είναι ότι οι δύο προτάσεις πρόβλεψαν κατασκευή ψηλότερη από εκείνη των Δίδυμων Πύργων.

Το ζήτημα της κατασκευής ενός νέου κτιρίου στη θέση των δίδυμων πύργων είχε ανοίξει μια αρκετά ζωηρή συζήτηση στη Νέα Υόρκη. Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι στο σημείο δεν έπρεπε να χτιστεί τίποτα απολύτως, καθώς ήταν ο τάφος χιλιάδων ανθρώπων. Από την άλλη, υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι εκεί πρέπει να ανεγερθεί το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, το οποίο θα συμβολίζει την αντίσταση ενάντια στην τρομοκρατία.