Andres Serrano...ακατάλληλος διά ανηλίκους!

28.02.2003
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζεται το έργου του διάσημου Αμερικανού φωτογράφου Andres Serrano σε μια ατομική έκθεση που θα διαρκέσει για δύο βδομάδες (1 - 14 Mαρτίου) στο χώρο της Γκαλερί Καλφαγιάν. Η είσοδος στην έκθεση, που πραγματοποιείται στα πλαίσια του 5ου Φεστιβάλ Ντοκυμανταίρ Θεσσαλονίκης, απαγορεύεται σε άτομα κάτω των 18 ετών!
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζεται το έργου του διάσημου Αμερικανού φωτογράφου Andres Serrano σε μια ατομική έκθεση που θα διαρκέσει για δύο βδομάδες (1 - 14 Mαρτίου) στο χώρο της Γκαλερί Καλφαγιάν. Την επιμέλειά της έκθεσης, η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια του 5ου Φεστιβάλ Ντοκυμανταίρ Θεσσαλονίκης, έχει αναλάβει ο Βαγγέλης Ιωκειμίδης.

Ο καλλιτέχνης που γεννήθηκε το 1950 στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστός μέσα σε μια μέρα του 1988, όταν ο Γερουσιαστής Alphonse d' Amato έσκισε ένα έργο του στο πάτωμα της αμερικανικής Γερουσίας. Η πράξη αυτή πυροδότησε τους αποκαλούμενους "Πολέμους του πολιτισμού", μια ηχηρή αντιπαράθεση που απασχόλησε την αμερικανική κοινή γνώμη για τα όρια της ελεύθερης έκφρασης και την κρατική χρηματοδότηση των τεχνών.
Ο Andres Serrano δεν είναι ένας καλλιτέχνης που επιθυμεί απλά να σοκάρει. "Στο έργο μου προσπαθώ να ανακαλύψω το φυσιολογικό στο παράξενο και αντιστρόφως" εξομολογείται, υποδεικνύοντας τη διαλεκτική που εδρεύει στην καρδιά των φωτογραφιών του. Τα θέματά του κινούνται ανάμεσα στη θρησκεία, το θάνατο, τη ζωή και το σεξ και την αλλεπάλληλη κριτική τους. Η απεικόνισή τους είναι όσο πιο άμεση γίνεται. Η σύνθεσή τους, από την άλλη, χαρακτηρίζεται από μια έντονα κλασική αισθητική. Το αποτέλεσμα είναι ασυνήθιστο, καθώς εικόνες που θα χαρακτηρίζονταν "πορνογραφικές" ή "βλάσφημες", προβάλλονται με τους καλλιτεχνικούς κανόνες της κλασικής ευρωπαϊκής τέχνης. Ο διάλογος αυτός μεταξύ ταμπού και ακαδημαϊσμού μετατρέπει το έργο του Serrano σε εμπειρία υπαρξιακή, πολιτική και, για ορισμένους, σοκαριστική.

Παράλληλα με την έκθεση το 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προβάλλει την ταινία A History of Sex του Michael Coulter, που καταγράφει βήμα προς βήμα τη δημιουργία της ομώνυμης φωτογραφικής σειράς του καλλιτέχνη, μέρη της οποίας θα παρουσιαστούν στην έκθεση. Εκτός από έργα της σειράς "Α History of Sex", η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα από τη σειρά "Nomads" και από την τελευταία δουλειά του Serrano "Interpretation of Dreams".
Σημειωτέον ότι απαγορεύεται η είσοδος στην έκθεση σε άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.