Ίψεν στο Θέατρο του Ήλιου

28.02.2003
Η Κεντρική Σκηνή του "Θεάτρου του Ήλιου" επέλεξε να παρουσιάσει το έργο του μεγάλου Νορβηγού δραματουργού Ερρίκου Ίψεν "Ο Αρχιμάστορας Σόλνες" από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου μέχρι και την Κυριακή των Βαϊων, σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και σκηνοθεσία Ανδρέα Παπασπύρου.
Η Κεντρική Σκηνή του "Θεάτρου του Ήλιου" επέλεξε να παρουσιάσει το έργο του μεγάλου Νορβηγού δραματουργού Ερρίκου Ίψεν "Ο Αρχιμάστορας Σόλνες" από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου μέχρι και την Κυριακή των Βαϊων.
Ένα έργο που πραγματεύεται την αγωνία των χρόνων που περνούν και δημιουργούν τη διάσταση ανάμεσα στο να είσαι νέος και στο να νιώθεις νέος. Να προκαλείς την ύβρη υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις σου προσπαθώντας να επαναδραστηριοποήσεις το χθες. Όμως, το παρελθόν, όπως και το μέλλον στην τραγωδία είναι η μήτρα του θανάτου. Η απελπισμένη προσπάθεια του Σόλνες να πάει πέρα από τον ίδιο τον εαυτό του και το Θεό, σκαρφαλώνοντας στον πύργο του υπό ανέγερση σπιτιού του, είναι δηλωτική των ορίων της ανθρώπινης αυτοτέλειας.
Ο Αρχιμάστορας Σόλνες βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ζωής του. Ενώ όλοι τον μακαρίζουν για την τύχη του, αυτός περνάει μια "ατέλειωτη εβδομάδα παθών". Γιατί, όπως αυτός παραμέριζε άλλους για να ανέβει στη ζω'η του, έτσι τώρα έρχεται η σειρά του να κάνει τόπο στους νεότερους. Αυτό του γεννά ένα τρελό φόβο. Στις δύσκολες σιγμές που περνάει δεν έχει κανέναν δίπλα του.

Τότε είναι που εμφανίζεται η νεαρή Χίλντα που θα τον ανορθώσει ψυχικά και θα του αλλάξει τη μοίρα της ζωής του, θα οδηγήσει τον ευαισθητοποιημένο Σόλνες προς τα άνω τόσο μεταφορικά, όσο και πνευματικά.
Η συμβολική ανάβαση του Σόλνες είναι το μοναχικό οδοιπορικό της ανήσυχης ψυχής που υπερυψούται, διαχωρίζεται από το συλλογικό "εμείς" για να σταθεί μόνη, ανεξάρτητη. Και προκαλεί την αντίδραση του Θεού γύρω από την ελευθερία του ανθρώπου, σηματοδοτώντας επίσης τη δύμανη της καλλιτεχνικής φαντασίας,η οποία όμως αναρριχάται στα δικά της ύψη, χτίζει "κάστρα στον αέρα", που είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή να καταρρεύσουν κάτων από το πραγματικό βάρος.
Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη, σκηνοθεσία Ανδρέα Παπασπύρου, ο οποίος επιμελήθηκε και τα σκηνικά, τα κοστούμια και τη μουσική της παράστασης.
Τους ρόλους ερμηνεύουν: Ανδρέας Παπασπύρος, Δάφνη Βασιλειάδου, Ηρακλής Στρούγγης, Μαρία Σταματάκου, Αργύρης Βολιώτης, Κατερίνα Μπιλάλη, Κωνσταντίνος Τσιάκος.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο 21.00 μ.μ., Κυριακή 20.00 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: 15 ΕΥΡΩ, 10 (φοιτητικό)