Cyber Stories!

18.02.2003
Ιστορίες που έχουν ή θα μπορούσαν να έχουν συμβεί χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και το Διαδίκτυο, ιστορίες μέσα από ένα mail, από chat rooms, από discussion forums, ιστορίες εμπνευσμένες από την αγάπη ή ακόμα από το μίσος για την πληροφορική είναι το θέμα των διηγημάτων που περιλαμβάνονται στις Cyber Stories.
Ιστορίες που έχουν ή θα μπορούσαν να έχουν συμβεί χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και το Διαδίκτυο, ιστορίες μέσα από ένα mail, από chat rooms, από discussion forums, ιστορίες εμπνευσμένες από την αγάπη ή ακόμα από το μίσος για την πληροφορική είναι το θέμα των διηγημάτων που περιλαμβάνονται στις Cyber Stories.
Τα διηγήματα αυτά ανήκουν στους νικητές των οχτώ φάσεων του διαγωνισμού cyber stories, ο οποίος διοργανώθηκε- για πρώτη φορά στην Ελλάδα- μέσω της ιστοσελίδας των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι νικητές επιλέχθηκαν από ειδική επιτροπή την οποία αποτελούσαν οι συγγραφείς: Κώστας Ακριβός, Σοφία Νικολαϊδου, Νίκος Παπανδρέου, Μαρία Ε. Σκιαδαρέση και Αλέξης Σταμάτης.

To e-go.gr συνάντησε έναν από τους νικητές του διαγωνισμού τον Θεόδωρο Πρίντζη, στον οποίο ανήκει το διήγημα "Εις άπταιστα γκρίκλις" και μίλησε ... μέσω του διαδικτύου μαζί του.
Στο συγκεκριμένο διήγημα ο ήρωας ενημερώνει τον παππού του μέσω μίας επιστολής για τη νέα του σύντροφο, που γνώρισε μέσω Διαδικτύου και με απλό τρόπο του εξηγεί τι εστί διαδίκτυο. Η πρωτοτυπία του διηγήματος έγκειται στο ότι ο συγγραφέας μιλά όχι μόνο Εις άπταιστα γκρίκλις .... αλλά και εις άπταιστην καθαρεύουσαν.

Ο κ. Πρίντζης είναι γεννημένος στα Ιωάννινα και σήμερα εργάζεται ως οδοντίατρος εκεί. Του αρέσει πολύ να γράφει και γι' αυτό δημοσιεύει άρθρα και διηγήματα στον τοπικό τύπο. Με το διαδίκτυο ασχολείται από το 1999 και έχει την ευθύνη για τη λειτουργία 4 διαφορετικών site με διαφορετικό το καθένα αντικείμενο.

e-go: Γιατί λάβατε μέρος στον διαγωνισμό Cyber Stories;
Θ.Π: Ελαβα μέρος, διότι είχα έτοιμο (γραμμένο) το διήγημα. Μάλιστα υπάρχει μία λεπτομέρεια που έχει να κάνει με το είδος των γραπτών που δημοσιεύονται σήμερα στη χώρα μας. Εστειλα το ίδιο διήγημα και σε άλλο διαγωνισμό με ελεύθερο θέμα και δεν πήρε καμία διάκριση. Παρατήρησα εκ των υστέρων από τα βραβεία ότι προτιμήθηκαν έργα με περιεχόμενο τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και το προ εικοσαετίας "περιθώριο" της χώρας μας .

e-go: Το συγκεκριμένο διήγημα είναι το πρώτο σας;
Θ.Π: Δεν είναι ακριβώς το πρώτο, συγκαταλέγεται όμως, ανάμεσα στα πρώτα. Γράφω από μικρή ηλικία, αλλά εκείνα τα γραπτά μου μάλλον χαρακτηρίζονται ως σκέψεις. Γράφω στα διαλείμματα από την εργασία μου και πρέπει να ανήκω στους "συγγραφείς του Σαββατοκύριακου". Θα ήθελα να γράψω και μυθιστόρημα, αλλά γνωρίζω ότι αυτό απαιτεί πολύ χρόνο και πολύ δουλειά. Προς το παρόν, λοιπόν, το μυθιστόρημα αναβάλλεται.

e-go: Τι αντιπροσωπεύει για σένα το ίντερνετ; Πιστεύεις ότι αυτό είναι υπέυθυνο για τα "απταιστα γκρίκλις"των νεοελλήνων;
Θ.Π. Έχω γράψει μία σύντομη μονογραφία για τα γκρίκλις και από τα σχόλια που έλαβα πιστεύω ότι οι νέοι μας σήμερα είναι πολύ προβληματισμένοι πάνω στο θέμα των σωστών Ελληνικών. Μάλιστα υπάρχει μία φοβερή διάθεση ανάμεσα στα νέα παιδιά να σέβονται και να θέλουν να υπερασπιστούν οτιδήποτε "Ελληνικό". Πιστεύω στο ίντερνετ όσο δεν πίστεψα σε κανένα άλλο πρόσφατο τεχνολογικό επίτευγμα επικοινωνίας. Όταν θέλω να περιγράψω το ίντερνετ φέρνω το εξής παράδειγμα. Θα μπορούσα να μείνω όλο το σαββατοκύριακο με το λάμπτοπ ξαπλωμένος στο χαλί. Να σερφάρω, να μιλώ με κόσμο, να στέλνω και να λαμβάνω μέιλ, να γράψω ένα άρθρο, να δω χρηματιστήριο. Αν κουραστώ να κοιμηθώ κάτω στο χαλί .... Να ξυπνήσω να φτιάξω καφέ, να ξανασερφάρω, να φάω βιαστικά ένα σάντουιτς. Να κοιτάξω θέματα της δουλειάς μου, να παίξω ον -λάιν ένα παιχνίδι . Αν κουραστώ να ξανακοιμηθώ και να ξυπνήσω και να ξανακάνω τα ίδια. θα έχω περάσει ένα πολύ φοβερό Σαββατοκύριακο και θα πάω με πολύ όρεξη τη Δευτέρα στη δουλειά.