Tα μάτια του λύκου

17.02.2003
Το καινούριο βιβλίο του Τζεμίλ Τουράν θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα ταξίδι ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, ένα μαύρο ταξίδι στη γραμμή των συνόρων που για μερικούς θαρραλέους δεν υφίστανται. Δεν υφίστανται γιατί γι' αυτούς δεν υπάρχει Κουρδιστάν της Τουρκίας και Κουρδιστάν του Ιράν. Υπάρχει μόνο βόρειο και νότιο Κουρδιστάν.
"Πως γυαλίζανε τα μάτια της! Εμένα κοιτούσε. Πως σήκωνε με τα πόδια της το χιόνι! Μια χιονοθύελλα που σηκωνόταν από τη γη προς τον ουρανό. Και τα μάτια της κοίταζαν εμένα. Μου ζητούσαν να την αφήσω να περάσει, και την άφησα. Ποιοι είμαστε, Ζιλάν; Με ποιο δικαίωμα παίρνουμε τη ζωή... Τα μάτια της λύκαινας, Ζιλάν, με παρακαλούσαν και δεν σκέφτηκα τίποτα, παρά μόνο έσβησα το φακό και την άφησα. Την άφησα να φ΄θγει για να ξαναφτιάξει την αγέλη της. Μόνο η λύκαινα μπορεί να την ξαναφτιάξει, αλλά εκείνη τη στιγμή ήταν το τελευταίο που μπορούσα να σκεφτώ. Όταν ανέβηκε ψηλά στο βουνό, δεν έφυγε. Είχε σηκώσει το κεφάλι της ψηλά στον ουρανό και ούρλιαζε. Μοιρολόι ήταν Ζιλάν. Μοιρολόι γι' αυτούς που έχασε. "(απόσπασμα από το βιβλίο)

Το καινούριο βιβλίο του Τζεμίλ Τουράν θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα ταξίδι ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, ένα μαύρο ταξίδι στη γραμμή των συνόρων που για μερικούς θαρραλέους δεν υφίστανται. Δεν υφίστανται, γιατί γι' αυτούς δεν υπάρχει Κουρδιστάν της Τουρκίας και Κουρδιστάν του Ιράν. Υπάρχει μόνο βόρειο και νότιο Κουρδιστάν.
Ο Ντανιέλ φύσει επαναστατικός χαρακτήρας αποφάσισε από νωρίς να γίνει κατσαχτσής ξέροντας καλά πως αυτό θα τον φέρει αντιμέτωπο με την κρατική εξουσία. Ηταν ένας από τους καλύτερους λαθρέμπορους, ήξερε όλα τα κατατόπια, "μυριζόταν" από μακριά τις νάρκες και δεν υπέκυψε ποτέ στους εκβιασμούς της κρατικής εξουσίας.
Η ιστορία του Κούρδου Ντανιέλ είναι πραγματική και δημοσιεύτηκε στις τουρκικές εφημερίδες προς το τέλος της δεκαετίας του '60, τότε που η τουρκική δικαιοσύνη προσπαθούσε να σκεπάσει την υπόθεσή του και ροκάνιζε το χρόνο. Τότε που η γυναίκα του, η Ζιλάν, πήρε το νόμο στα χέρια της, εκδικήθηκε και τίμησε το όνομα του άνδρα της και την πατρίδα της. Αυτήν που δεν είδε ποτέ ελεύθερη.

Γραμμένο σε απλή γλώσσα και με εξαιρετική ευαισθησία που πηγάζει από την ψυχή και τα βιώματα του Τζεμίλ Τουράν, τα "Μάτια του Λύκου" αναδύουν ένα τόσο μοναδικό άρωμα ... που μας άγγιξαν και μας συγκίνησαν ιδιαίτερα.

Για την συνέντευξη του Τζεμίλ Τουράν στο e-go.gr κάντε κλικ εδώ


Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Τα μάτια του λύκου
Συγγραφέας: Τζεμίλ Τουράν
Σελίδες:261
ISBN: 960-03-3464-1