H καθημερινή όψη του Βυζαντίου στη Μαδρίτη

06.02.2003
Όψεις της Καθημερινής Ζωής στο Βυζάντιο είναι ο τίτλος της έκθεσης που πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μαδρίτηςαπό το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Eνωσης.
Όψεις της Καθημερινής Ζωής στο Βυζάντιο είναι ο τίτλος της έκθεσης που πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μαδρίτης από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Η έκθεση περιλαμβάνει 138 αντικείμενα με τη βοήθεια των οποίων θα αναδειχθούν πτυχές της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής της αυτοκρατορίας, καθώς και του ιδιωτικού βίου των Βυζαντινών.

Τα έργα (3ος-17ος αιώνας), τα οποία προέρχονται από ελληνικά μουσεία, εντάσσονται σε 4 θεματικές ενότητες:
1. Δραστηριότητες στη θάλασσα
2. Προσκυνηματικά ταξίδια και ψυχαγωγία
3. Δραστηριότητες στην πόλη και στην ύπαιθρο
4. Η ζωή στο σπίτι


Στις τρεις πρώτες ενότητες παρουσιάζονται όψεις της καθημερινής ζωής των Βυζαντινών που αφορούν στις δραστηριότητες στη θάλασσα (εμπόριο, αλιεία, δοξασίες των ναυτικών), στα προσκυνηματικά ταξίδια, στα πανηγύρια και στα θεάματα, στις βιοτεχνικές δραστηριότητες και το εμπόριο, καθώς και στις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το κυνήγι. Στην τελευταία ενότητα σκιαγραφείται η ζωή των Βυζαντινών μέσα στον κατεξοχήν ιδιωτικό τους χώρο, το σπίτι. Παρουσιάζονται αντικείμενα που ανήκαν στον εξοπλισμό του σπιτιού, αντικείμενα ένδυσης και καλλωπισμού, αντικείμενα σχετικά με το γάμο και την ιδιωτική λατρεία. Τα πολύτιμα αντικείμενα καλλωπισμού αποτελούν δείγματα υψηλής τέχνης, ενώ τα πήλινα σκεύη, ως είδη καθημερινής χρήσης, είναι αντιπροσωπευτικά των τάσεων της βυζαντινής κεραμικής.

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μαδρίτης, από τις 6 Φεβρουαρίου 2003 έως τις 15 Μαρτίου 2003.
Στη συνέχεια θα παρουσιασθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λισσαβώνας, από τις 4 Απριλίου 2003 έως τις 8 Ιουνίου 2003.
Η έκθεση στη Μαδρίτη και τη Λισσαβώνα θα συνοδεύεται από κατάλογο στην ισπανική και την πορτογαλική γλώσσα αντίστοιχα.