Το τότε και το τώρα των Ολυμπιακών Αγώνων

06.02.2003
Το βιβλίο αυτό του Φαμπρίς Λαντρί αποτελεί αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι πολιτικές συγκυρίες που διαμόρφωσαν την εξέλιξή τους, το μεγαλείο των αθλητών που ενσάρκωσαν το πνεύμα τους καθώς και τα παράδοξα που συνέβησαν κατά τη διάρκειά τους ζωντανεύουν μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
"Για ποια έπαθλα αγωνίζεστε; Στην Ολυμπία για ένα στεφάνι αγριελιάς, στα Ίσθμια για ένα στεφάνι πεύκου, στη Νεμέα για ένα στεφάνι σέλινου, στα Πύθια για τους καρπούς των ιερών δέντρων του θεού, και σ' εμάς εδώ, στα Παναθήναια, για το λάδι της ιερής ελιάς. Γιατί γέλασε Ανάχαρσι; Σου φαίνονται μικρά βραβεία ετούτα;"
( Λουκιανός, Ανάχαρσις, 9-14)

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που γεννήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα αναβίωσαν το 1896 από τον Πιερ ντε Κουμπερτέν- καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος του Δημητρίου Βικέλα-, έγιναν μέσα σε εκατό και πλέον χρόνια σύμβολο της διεθνούς αθλητικής συναδέλφωσης. Το βιβλίο αυτό αποτελεί αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι πολιτικές συγκυρίες που διαμόρφωσαν την εξέλιξή τους, το μεγαλείο των αθλητών που ενσάρκωσαν το πνεύμα τους καθώς και τα παράδοξα που συνέβησαν κατά τη διάρκειά τους ζωντανεύουν μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Η έκδοση συμπληρώνεται από επίμετρο, που καλύπτει την ελληνική συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες θυμίζοντάς μας ποια ήταν η καταγωγή τους αλλά και δίνοντάς μας μαι πλήρη εικόνα της άνθισης του ελληνικού αθλητισμού.

Ο Φαμπρίς Λαντρί παρουσιάζει ευσύνοπτα τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, την καταγωγή τους, την εξέλιξή τους, τις μεγάλες στιγμές τους και τους ήρωές τους. Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο ενημερωτικού χαρακτήρα με επαρκείς -για το σκοπό που εξυπηρετεί- βιβλιογραφικές αναφορές, από το οποίο αντλεί κανείς πληροφορίες για τη μεγάλη αυτή γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να ανατρέξει σε πολλές πηγές.

Ο συγγραφέας: Ο Φαμπρίς Λαντρί, αφού σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία, εργάστηκε για μεγάλο διάστημα ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος και ως επιθεωρητής Νεότητας και Αθλητισμού της Ανζέρ. Σήμερα έχςει τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή στην Τοπική και Νομαρχιακή Διεύθυνση Νεότητας και Αθλητισμού στην Ντιζόν.

Εκδόσεις Μεταίχμιο
Τίτλος: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Συγγραφέας: Φαμπρίς Λαντρί
Μετάφραση: Νάγια Οικονομοπούλου
Σελίδες: 105
ISBN: 960-375-367-X