Φωτογραφικές μνήμες από τη Σύγχρονη Ελλάδα στο Μουσείο Μπενάκη

04.02.2003
Κώστας Μπαλάφας, φωτογραφικές μνήμες από τη Σύγχρονη Ελλάδα, είναι ο τίλος της έκθεσης που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη. Πρόκειται για μία έκθεση που συγκινεί καθώς μέσα από τα 80 έργα της έκθεσης καλύπτεται όλη η μεσοπολεμική περίοδος.
"Κώστας Μπαλάφας, φωτογραφικές μνήμες από τη Σύγχρονη Ελλάδα", είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη ως ένδειξη τιμής στον μεγάλο Ελληνα φωτογράφο Κώστα Μπαλάφα και με αφορμή τη δωρεά μέρους του πολύτιμου έργου του.
Πρόκειται για μία έκθεση που συγκινεί καθώς μέσα από τα 80 έργα της έκθεσης καλύπτεται η μεσοπολεμική περίοδος με αφετηρία τα χρόνια της Αντίστασης. Ο φωτογράφος περιδιαβαίνει και καταγράφει, με το θαυμασμό ενός παιδιού και το αισθητήριο ενός καλλιτέχνη, το σφυγμό του ελληνικού χώρου, από τις αλυκές του Ιονίου ως τα λιγνιτωρυχεία του Αλιβερίου και από τα χειμάδια της Ηπείρου ως τα σιδηρουργεία της Αθήνας. Το αβέβαιο βλέμμα του παιδιού μπροστά στο σχολικό πίνακα, ο Ελληνας που γιορτάζει και πενθεί γύρω από τον τάφο, ο αντίλαλος της Πίνδου, ο δρόμος προς τη χειμαδιά, τα παζάρια στους δρόμους των Ιωαννίνων και της Καρδίτσας, η Βάβω με τα εγγόνια, ο μεροκαματιάρης, ο σιδεράς, ο τσέλιγκας, ο θάνατος της αγελάδας και πολλές άλλες εικόνες έχουν απαθανατιστεί από τον μεγάλο αυτό Ελληνα φωτογράφο.

Ο Κώστας Μπαλάφας ανήκει στους ουμανιστές φωτογράφους της μεταπολεμικής περιόδου που καθόρισαν την πορεία της ελληνικής φωτογραφίας. Στο έργο του, μαρτυρία μοναδικής σημασίας για την ιστορία και την κοινωνία του τόπου, πρωταγωνιστεί ο άνθρωπος στον καθημερινό του αγώνα για την επιβίωση. Ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών της γενέτειράς του Ηπείρου και οι αγέρωχες ηπειρώτισσες μάνες, ταγμένες κάτω από αντίξοες συνθήκες στη συνέχεια της ζωής.
Φωτογραφίες της έκθεσης παρουσιάστηκαν το 1995 στο Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου στο πλαίσιο του αφιερώματος "Παρουσίες- Μελετζής, Μπαλάφας, Τλούπας", που διοργάνωσαν το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Σκοπέλου.

Την έκθεση συνοδεύει ένας εξαιρετικός δίγλωσσος κατάλογος που περιλαμβάνει το σύνολο των φωτογραφιών της, έναν διαφωτιστικό πρόλογο από τον διευθυντή του Μουσείου, Αγγελου Δεληβοριά και ένα εισαγωγικό σημείωμα του Ηρακλή Παπαϊωάννου.
Παράλληλα, η έκθεση συμπληρώνεται από εκπαιδευτικό υλικό, που επιμελήθηκε η Μαρία Ζαμενοπούλου, ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται το βραβευμένο ψηφιακό ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σκοπετέα "Ο Φωτογράφος, ο Ανθρωπος κι ο Τόπος του".


Διάρκεια έκθεσης: 5 Φεβρουαρίου- 2 Μαρτίου 2003
Ωρες λειτουργίας Μουσείου Μπενάκη
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.00- 17.00
Πέμπτη: 9.00- 24.00
Κυριακή: 9.00-15.00
Τρίτη: Κλειστό