Αφιέρωμα στην Κλάρα στο Βερολίνο

04.02.2003
Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, οργανώνει στους χώρους του στο Βερολίνο, έκθεση ζωγραφικής της Μάρθας Νατάσας Ζούπα.
Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, οργανώνει στους χώρους του στο Βερολίνο, έκθεση ζωγραφικής της Μάρθας Νατάσας Ζούπα.
Η Μάρθα Ζούπα γεννήθηκε στην Καλαμάτα και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου. Η τέχνη της παραμένει μακριά από τα σχετικά με την Ελλάδα στερεότυπα. Η επίδραση της πόλεως του Βερολίνου στα έργα της καλλιτέχνιδας είναι έντονη. Εμφανής είναι και η ενασχόλησή της με εξπρεσιονιστές καλλιτέχνες όπως ο Dix και ο Beckmann.
"Τα έργα της δεν αποκαλύπτονται με την πρώτη ματιά", σχολιάζει ο διευθυντής του Παραρτήματος Βερολίνου κ. Ε. Οικονόμου στον πρόλογο του καταλόγου που εξέδωσε το ΕΙΠ και συνοδεύει την έκθεση. Τα έργα "είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς δημιουργικής διαδικασίας που εκκινεί από την ευαισθησία του βλέμματος για το εκ πρώτης όψεως ασήμαντο. Απαιτούν από τον δέκτη να τους αφιερώσει χρόνο για τη θέαση προσφέροντάς του ως αντάλλαγμα την αποκάλυψη μιας εξαιρετικής ευαισθησίας για μορφικές συνθέσεις και για αποχρώσεις πέρα από οποιαδήποτε προσπάθεια εύκολου εντυπωσιασμού".
"Η ανθρώπινη μορφή ήταν και παραμένει κεντρικό θέμα των έργων μου", λέει η ζωγράφος. "Ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για πορτραίτο, αυτοπροσωπογραφία, torso ή ολόσωμη αναπαράσταση, κινείται πάντα σε έναν μη-χώρο ο οποίος αποδίδεται κάποιες φορές σαν μονόχρωμη επιφάνεια και κάποιες άλλες σαν ίχνη σε σχηματική μορφή". Σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα όλα αρχίζουν με την "τέχνη του παρατηρείν", με τη χαρά και την περιέργεια που πηγάζουν από την αντίληψη και την αίσθηση των πραγμάτων. "Όλα παίρνουν τον δρόμο τους έτσι ή αλλιώς. Χρειάζεται χρόνος και φως. Και θέρμη. Και προσοχή. Με αυτήν την έννοια και με τις αισθήσεις να αγρυπνούν χαίρεται κανείς για το επόμενο μεγάλο ή μικρό έργο".

Διάρκεια έκθεσης: 7 Φεβρουαρίου - 7 Μαρτίου, Παράρτημα Βερολίνου