Εκλάπησαν έργα του Ματίς στη Μυτιλήνη

05.02.2003
Μία περίεργη κλοπή απασχολεί τις αστυνομικές αρχές στη Μυτιλήνη καθώς χειρόγραφα, αλλά και σχέδια του Ανρί Ματίς από τη μοναδική και πολύτιμη συλλογή έργων του ζωγράφου έκλεψε άγνωστος από το Μουσείο "Τεριάντ" στη Μυτιλήνη και τα αντικατέστησε με αντίγραφα.
Μία περίεργη κλοπή απασχολεί τις αστυνομικές αρχές στη Μυτιλήνη καθώς χειρόγραφα, αλλά και σχέδια του Ανρί Ματίς από τη μοναδική και πολύτιμη συλλογή έργων του ζωγράφου έκλεψε άγνωστος από το Μουσείο "Τεριάντ" στη Μυτιλήνη.
Πιο συγκεκριμένα εκλάπησαν είκοσι λιθογραφίες από το εικονογραφημένο από τον Ματίς "Μεγάλο Βιβλίο" υπό τον τίτλο Jazz, που είχε εκδοθεί το 1947 από τον Τεριάντ. Η κλοπή έγινε αντιληπτή το μεσημέρι της Κυριακής, μετά από προγραμματισμένο έλεγχο του Διευθυντή, κ. Μανιατόπουλο. Τότε και όπως δηλώνει διαπιστώθηκε ότι εκλάπησαν 30 εσωτερικές σελίδες που φυλασσόταν σε κλειδωμένη προθήκη ασφαλισμένου χώρου. Ας σημειωθεί ότι οι δράστες της κλοπής αντικατέστησαν τις κλεμμένες σελίδες με άλλες του ίδιου καλλιτέχνη, μικρότερης αξίας.
Η περίεργη αυτή κλοπή πιθανολογείται ότι έγινε το διάστημα από τις 20 Ιανουαρίου έως και την 1η Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον κ. Μανιατόπουλο "παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση της υποδομής και της σωστής λειτουργίας του Μουσείου, τα μέτρα ασφαλείας δεν είναι επαρκή, δεδομένου ότι αυτά έχουν σχεδιαστεί πριν από 25 χρόνια".
Προανάκριση διενεργείται από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου.