Το Κατερινάκι από το Χαϊλμπρόν στη Θεσσαλονίκη

03.02.2003
"Το Κατερινάκι από το Χαϊλμπρόν" του Χάινριχ φον Κλάιστ ανεβαίνει στη Μονή Λαζαριστών/ Σκηνή Σωκράτης Καραντινός από τις 7 Φεβρουαρίου σε μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη και σκηνοθεσία Ατίλα Ρέτλυ.
«Ο Παράδεισος είναι σφαλιστός και πίσω μας το Χερουβείμ. Πρέπει να κάνουμε τον γύρο του κόσμου, για να δούμε μήπως άνοιξε και πάλι σε καμιά μεριά»
(Χάινριχ φον Κλάιστ, Οι μαριονέτες)

"Το Κατερινάκι από το Χαϊλμπρόν" του Χάινριχ φον Κλάιστ ανεβαίνει στη Μονή Λαζαριστών/ Σκηνή Σωκράτης Καραντινός από τις 7 Φεβρουαρίου σε μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη και σκηνοθεσία Ατίλα Ρέτλυ.
Υπόθεση: Μια δεκαπεντάχρονη κοπέλα εγκαταλείπει την οικογένειά της κι ακολουθεί με τυφλή αφοσίωση τον Κόμη του Στραλ. Ο πατέρας της τον οδηγεί σε δίκη κατηγορώντας τον για ανίερη μαγεία, αλλά το δικαστήριο τον αθωώνει, κι εκείνος, με την εξουσία που η ίδια η κοπέλα του αναγνωρίζει, της επιβάλλει να επιστρέψει στο σπίτι της. Λίγο αργότερα ο κόμης συναντά τυχαία μια άλλη γυναίκα, θαμπώνεται από την ομορφιά της και της προτείνει να παντρευτούν. Οι δρόμοι του κοριτσιού και του ιππότη μοιάζει να χωρίζουν για πάντα, αλλά η μοίρα επιφυλάσσει διαφορετικό τέλος για τη ζωή των ανυποψίαστων ηρώων σε αυτό το ερωτικό παραμύθι.

Σε μια παραμυθένια ατμόσφαιρα με έντονα στοιχεία μυστηρίου, με προφητικά όνειρα, ίντριγκες και καλά κρυμμένα μυστικά, ο Κλάιστ μας οδηγεί σ’ έναν γοητευτικό κόσμο° εκεί όπου στη θέση της λογικής θριαμβεύει η καρδιά! Η παράσταση είναι συμπαραγωγή του Κ.Θ.Β.Ε. και της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ατίλα Ρέτλι, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της νέας γενιάς του ουγγρικού θεάτρου, πήρε μέρος στο σεμινάριο νέων Ευρωπαίων σκηνοθετών που διοργάνωσε η Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης στη Στουτγάρδη τον Αύγουστο του 2001. (Από την Ελλάδα συμμετείχε ο Πέτρος Ζηβανός).

Οι συντελεστές:
Mετάφραση : Πέτρος Μάρκαρης
Σκηνοθεσία : Attila Rethly
Σκηνικά : Marton Agh
Κοστούμια : Judit Horvath
Μουσική : Lazlo Melis
Φωτισμοί : Γιώργος Γιαννέλης
Χορογραφία : Petra Kadala
Βοηθός σκηνοθέτη : Σίμος Κακάλας
Μουσική διδασκαλία : Νίκος Βουδούρης
Βοηθός σκηνογράφου : Jozsef Szalai
Δραματουργική συνεργασία : Zsofia Rutkkay

Παίζουν : Γιάννης Ηλιόπουλος, Παντελής Καλπάκλογλου, Δημήτρης Καμπερίδης, Χρύσα Καψούλη, Σύρμω Κεκέ, Γιάννης Κυριακίδης, Νατάσα Μαρματάκη, Γεράσιμος Μιχελής, Γιώργος Ντουμούζης, Αστέρης Πελτέκης, Δέσποινα Σαρόγλου, Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιώργος Σφυρίδης, Στέργιος Τζαφέρης, Αρης Τσαμπαλίκας, Κατερίνα Γιαμαλή, Γιώργος Τζιουβάρας.