Άντε ψυχούλα μου, σκότωσέ με!

09.05.2008
Μία κωμωδία που ακροβατεί ανάμεσα στο γκροτέσκο, στην Commedia dell’ arte και σε έναν επιτηδευμένο νατουραλισμό και προξενεί ανάμικτα συναισθήματα. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει στη γειτονική Τουρκία, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας, τη σάτιρα Άντε ψυχούλα μου, σκότωσέ με! του γνωστού Τούρκου λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα, Αζίζ Νεσίν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη.
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της δημιουργικής συνεργασίας με τα Κρατικά Θέατρα της Τουρκίας - μία συνεργασία που ξεκίνησε το 2007 με το 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα συνεχιστεί με το 2ο Φεστιβάλ, που θα φιλοξενηθεί το 2009 στη Σμύρνη και την Αττάλεια - παρουσιάζει στη γειτονική Τουρκία, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας, τη σάτιρα Άντε ψυχούλα μου, σκότωσέ με! του γνωστού Τούρκου λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα, Αζίζ Νεσίν, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη.

Η παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε., ύστερα από την επιτυχία που σημείωσε κατά τη θεατρική περίοδο 2006-2007, συμμετέχει στις 13 Μαΐου 2008 (Σκηνή Ατατούρκ Χαλούκ Ονγκάν) στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Μαύρης Θάλασσας στην Τραπεζούντα. Στη συνέχεια, η παράσταση θα παρουσιαστεί, ύστερα από πρόσκληση των δημάρχων, στις πόλεις Ορντού (16 Μαΐου 2008) και Μπουλαντσάκ (17 Μαΐου 2008).

Ο Αζίζ Νεσίν, υπέρμαχος της ελληνοτουρκικής φιλίας, αγωνιστής της ελευθερίας του πνεύματος, καταξιωμένος στις συνειδήσεις των ανθρώπων για τον αγώνα του για τη δημοκρατία, θίγει μέσα από τα έργα του με καυστικό χιούμορ τα κακώς κείμενα της χώρας του.

Δύο γυναίκες χήρες, η Σιγέν (Άννα Φόνσου) και η Ντίχα (Νινή Βοσνιάκου), με επιθυμία για ζωή, και ελπίδα, περιμένουν τη λύτρωση μέσα από την επίσκεψη ενός «δολοφόνου» βιαστή (Μιχάλης Γούναρης).

Εγκλωβισμένοι όλοι τους σε ένα αυταρχικό καθεστώς, στο χάος μιας μεγαλούπολης, θύματα της καταιγιστικής επιρροής της τηλεόρασης. Τα πάθη, ο έρωτας, και ο θάνατος... Ανελέητες ανθρώπινες σχέσεις εξελίσσονται με παιδική, θαρρείς, αφέλεια, σε ένα παιχνίδι με κωμικές ανατροπές. Ένα παιχνίδι που θα καταλήξει στην προτροπή: «Άντε ψυχούλα μου, σκότωσέ με!». Μία απολαυστική κωμωδία που υπόσχεται όχι μόνο γέλιο αλλά και αποκαλύψεις!

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

«Άντε ψυχούλα μου, σκότωσέ με!!! Ένα έργο που αναδύεται μέσα από τη φιλοσοφία του Αζίζ Νεσίν, από τους πιο σπουδαίους χιουμορίστες, κωμωδιογράφους της Τουρκίας.

Η διεισδυτική του ματιά, σατιρίζει κοινωνικά καθεστώτα, ήθη και ηθικές, καθώς και ανθρώπινες αξίες που λειτουργούν κατά το δοκούν.

Μία κωμωδία που ακροβατεί ανάμεσα στο γκροτέσκο, στην Commedia dell’ arte και σε έναν επιτηδευμένο νατουραλισμό και προξενεί ανάμικτα συναισθήματα.

Ο συγγραφέας με πολλή μαεστρία σατιρίζει το καθεστώς, το αλκοόλ, τον έρωτα, τις των ανθρώπων, αλλά και την πανανθρώπινη διαχρονική επιθυμία για επικοινωνία και συνύπαρξη.

Ένας έξυπνος διάλογος κρυμμένος, κάτω από την ρουτίνα της καθημερινότητας, σκιαγραφεί ανθρώπινες υπάρξεις, με όλα τα τρωτά σημεία που είναι αναγνωρίσιμα από τον θεατή, δημιουργώντας έτσι «πρόσωπα» της διπλανής πόρτας.

Καταστάσεις και ανατροπές, λειτουργούν σαν μοχλό γέλιου και ευθυμίας, ψυχαγωγώντας τον θεατή, καθώς βρίσκει στους ήρωες του έργου αναγνωρίσιμα στοιχεία της καθημερινότητας».

Συντελεστές της παράστασης: Μετάφραση: Παναγιώτης Αμπατζής, Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιουρτσίδης, Σκηνικά-κοστούμια: Άννα ? Μαρία Αγγελίδου, Μουσική: Άκης Γεροντάκης, Βοηθός σκηνοθέτη: Ρούλα Αγγελίδου

Παίζουν: Άννα Φόνσου, Νινή Βοσνιάκου, Μιχάλης Γούναρης