Η αυτοθεραπεία στον Ταοϊσμό

06.10.2003
Η φιλοσοφία του ταοϊσμού γεννήθηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα, στην Κίνα, μέσα από την προσπάθεια των ανθρώπων για τη διατήρηση της καλής υγείας και την αύξηση του ορίου ζωής. Παρατηρώντας τη φύση και τις λειτουργίες της, οι ταοϊστές ανακάλυψαν την ενέργεια ζωής (Qi) που μας περιβάλλει και τη διαχώρισαν σε τρεις κατηγορίες με βάση την πηγή προέλευσής της: από τη γη, το σύμπαν, την ατμόσφαιρα και το φως του ηλίου.
Η φιλοσοφία του ταοϊσμού γεννήθηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα, στην Κίνα, μέσα από την προσπάθεια των ανθρώπων για τη διατήρηση της καλής υγείας και την αύξηση του μέσου όρου ζωής. Παρατηρώντας τη φύση και τις λειτουργίες της, οι ταοϊστές ανακάλυψαν την ενέργεια ζωής (Qi) που μας περιβάλλει και τη διαχώρισαν σε τρεις κατηγορίες με βάση την πηγή προέλευσής της: από τη γη, το σύμπαν και την ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με το φως του ηλίου. Η ίδια ενέργεια (Body Qi) διέπει τη λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος, των οστών και των εσωτερικών οργάνων.

Η βασική μέθοδος διαλογισμού των Ταοϊστών συμβάλλει στην καλή ροή της ενέργειας μέσα στο σώμα, έτσι ώστε να ενισχύεται η άμυνά του απέναντι στις ασθένειες. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενδοσκόπηση και την επαφή με τα όργανα του σώματος. Ο διαλογιζόμενος μαθαίνει να τα αφουγκράζεται και να εντοπίζει αν κάπου υπάρχει μπλοκαρισμένη ενέργεια. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει με τεχνικές αναπνοής να την απελευθερώσει, προκειμένου να αποκαταστήσει την ισορροπία στον οργανισμό του.

Ο Mantak Chia, ιδρυτής του "Healing Tao International" ήταν από τους πρώτους δασκάλους που εισήγαγαν αυτές τις μεθόδους στο δυτικό κόσμο.
Θεωρείται, ότι η μέθοδος αυτοθεραπείας μπορεί να ενσωματωθεί στο καθημερινό πρόγραμμα ατόμων κάθε ηλικίας, ανεξάρτητα από το θρησκευτικό δόγμα που πρεσβεύουν. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εμβαθύνουν μαθαίνοντας πιο πολύπλοκες τεχνικές, που οδηγούν σε πνευματική ανάταση.