Κάνε τις σωστές κινήσεις για να προλάβεις τα μικροατυχήματα, ειδκά εκείνα που σου συμβαίνου μέσα στο σπίτι! Δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο! Κι αυτό, γιατί υπάρχουν σωστές και λάνθασμένες κινήσεις που οι περισσότερες κάνουμε χωρίς να το καταλάβουμε!
Σύμφωνα λοιπόν, με τις οδηγίες του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Παιδικών Ατυχημάτων (ΚΕΠΠΑ) της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
1. Κάψιμο από ηλεκτρική συσκευή: άφησες το ηλεκτρικό σίδερο αναμμένο και όρθιο για να προλάβεις το τηλέφωνο; Το "κακό" έγινε.
Τι είναι λάθος: να πανικοβληθείς και να βάλεις οποιοδήποτε φάρμακο που βρεις μπροστά σου.
Τι είναι σωστό: αν το κάψιμο είναι μικρό (π.χ. στο δάχτυλο), ρίξε άφθονο κρύο νερό, για να ανακουφιστείς από τον πόνο, στέγνωσε προσεκτικά την περιοχή με μια γάζα και εφάρμοσε άμεσα ειδικό gel για εγκαύματα, το οποίο πρέπει να έχεις πάντα στο φαρμακείο του σπιτιού.
2. Ζεμάτισμα με καυτό νερό: τηγάνιζες πατάτες και τις ανακάτεψες με βρεγμένη σπάτουλα; Ή μήπως το ατύχημα έγινε με βραστό νερό;
Τι είναι λάθος: μην προσπαθήσεις να βγάλεις τα ρούχα που έχουν κολλήσει στο καμένο δέρμα.
Τι είναι σωστό: αν το κάψιμο είναι μικρό, δρόσισε το έγκαυμα με καθαρό νερό και εφάρμοσε άμεσα ένα gel για εγκαύματα (το οποίο προάγει τη φυσιολογική επούλωση). Εάν όμως είναι εκτεταμένο, επικοινώνησε με το γιατρό.
3. Μικροτραυματισμός από αιχμηρό αντικείμενο : πλύνε καλά την πληγή (στο γόνατο, τον αγκώνα κ.λπ.) με νερό και αν συνεχίζεται η αιμορραγία, προσπάθησε να τη σταματήσεις πιέζοντας για λίγο το τραύμα με γάζα.
Τι είναι λάθος: να ξεχαστείς και να μην απολυμάνεις το τραύμα με αντισηπτικό, καθώς η μόλυνση είναι από τους σημαντικότερους εχθρούς της αποκατάστασής του. Κι ακόμη, είναι λάθος ν' αφήσεις την πληγή ανοιχτή και εκτεθειμένη στον αέρα για να "μαραθεί" και να "κλείσει".
Τι είναι σωστό: σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σύγχρονης τραυματολογίας, όταν στο περιβάλλον της πληγής υπάρχει ισορροπημένη υγρασία, τότε το τραύμα επουλώνεται έως και 40% γρηγορότερα. Γι’ αυτό λοιπόν, αφού καθαρίσεις καλά την πληγή, τοποθέτησε στο τραύμα κάποιο ειδικό σκεύασμα σε μορφή υδρογέλης, το οποίο θα ρυθμίσει την υγρασία της και ταυτόχρονα θα την προστατεύει από μικρόβια και βακτηρίδια.
Έτσι, η πληγή θα επουλωθεί γρηγορότερα και χωρίς σημάδια. Στη συνέχεια, κάλυψε την πληγή με αποστειρωμένη γάζα ή τραυμαπλάστ, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος. Αν πρόκειται για παιδί, εέλεγξε το βιβλιάριο υγείας του για το αντιτετανικό εμβόλιο και επικοινώνησε με τον παιδίατρο για το αν θα πρέπει να γίνει.
Από τη ΣΗΛΙΑ ΓΑΛΗΝΟΥ