Οι τεχνικές που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή για την περίοδο μετά τη μαστεκτομή, δεν δίνουν τέλεια αποτελέσματα και αφήνουν ουλές στο δέρμα των γυναικών που έχουν κάνει μαστεκτομή.
Η νέα μέθοδος θα δημιουργεί στήθος που θα φαίνεται και θα το αισθάνεται κανείς σαν φυσικό, ενώ παράλληλα θα εξαλείφει το πλήθος των ουλών που θα εμφανίζονταν διαφορετικά.
Ο καρκίνος του μαστού προσβάλει 40.000 Βρετανίδες κάθε χρόνο και σκοτώνει 1.000 γυναίκες κάθε μήνα. Περίπου 12.000 κάνουν μαστεκτομή κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων και όσων είναι επιβαρυμένες λόγω των γονιδίων τους.
Η τελευταία ριζοσπαστική μέθοδος, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί ευρέος σε 3 χρόνια, προυποθέτει την δημιουργία ιστού στήθος από μια μικρή ποσότητα κυττάρων. Οι Αυστραλοί επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από την τεχνική έχουν δοκιμάσει τη μέθοδο σε γουρούνια και σκοπεύουν να δοκιμάσουν το πείραμα και σε γυναίκες μέσα στους επόμενους μήνες.
Ο Φίλιπ Μαρζέλα (Phillip Marzella) του Ινστιτούτου Bernard O'Brien στη Μελβούρνη τόνισε:
"Ελπίζουμε ότι η ανακάλυψή μας θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στον κόσμο και ειδικά στο γυναικείο πληθυσμό. Ταυτόχρονα, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει τις γυναίκες που κάνουν μαστεκτομή να ξεπεράσουν γρηγορότερα το πρώτο σοκ της επέμβασης. Το ίδιο ευεργετική θα είναι η ανακάλυψη και για τις γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού και ανησυχούν για το στήθος που θα χάσουν".
Η τεχνική περιλαμβάνει την προσθήκη μιας κοιλότητας που μοιάζει με θήκη σουτιέν κάτω από την επιδερμίδα του γυναικείου στήθους, στην οποία θα περιέχεται μια ποσότητα 5 μικρογραμμαρίων από στελέχη κυττάρων από το λίπος της ίδιας της γυναίκας. Μια αρτηρία κάτω από το χέρι της γυναίκας θα συνδέεται με την κοιλότητα και θα τροφοδοτεί την περιοχή με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.
Τα κύτταρα αυτά θα λειτουργήσουν σαν ένα κουτί πρώτων βοηθειών για το σώμα, έπειτα θα μετατραπούν σε λιπώδη κύτταρα (σε ένα διάστημα αρκετών μηνών) και τελικά θα αυξηθούν τόσο ώστε να γεμίσουν την θήκη αυτή, μοιάζοντας τελικά με το φυσικό στήθος της γυναίκας που υπέστη την μαστεκτομή.
Το μέλλον θα δείξει πόσο επιτυχής μπορεί να είναι η ελπιδοφόρα αυτή μέθοδος για εκείνες που θα αντιμετωπίσουν επιτυχώς τον καρκίνο του μαστού.