Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ατόμων που ζητούν βοήθεια για να ανακουφιστούν από αυχενικούς και άλλους πόνους συνεχώς αυξάνεται. Γιατί; Λίγο-πολύ, όλοι ξέρουμε ότι διάφοροι πόνοι που μας ταλαιπωρούν έχουν άμεση σχέση με τον ψυχισμό μας.
Είναι αλήθεια ότι οι διάφοροι πόνοι που μας ταλαιπωρούν περιοδικά ή μόνιμα, όταν δεν οφείλονται σε μια διαγνωσμένη πάθηση, έχουν άμεση σχέση με τον ψυχισμό μας, το στρες, τους φόβους και τις έμμονες ιδέες. «Και όχι μόνο», συμπληρώνει η κ. Έφη Παπακωνσταντίνου, ολιστική γιατρός παθολόγος, ομοιοπαθητικός και βελονίστρια. «Έχουν σχέση και με τον τρόπο που ζούμε: την καθιστική ζωή αφενός και το στρες της καθημερινότητας αφετέρου. Η καθιστική ζωή, γιατί εξαιτίας της προκαλείται ακαμψία μυών και οστών. Το στρες και όλα τα υπόλοιπα, γιατί επηρεάζουν τον ψυχισμό μας κι αυτός με τη σειρά του προκαλεί μια σειρά δυσλειτουργίες στο σώμα μας. Π.χ:
*Ο φόβος και το στρες προκαλούν οσφυαλγίες.
*Η τάση να μην εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και να είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας προκαλεί αυχενικό σύνδρομο.
*Ο καταπιεσμένος θυμός προκαλεί τοξίνωση του ήπατος και της χολής, χοληστερίνη κ.λπ.
*Οι συσσωρευμένες έγνοιες και η τάση να αναμασάμε προβλήματα και σκέψεις επηρεάζουν σοβαρά τη λειτουργία του σπλήνα.
Σπονδυλική στήλη, στήριγμα ζωής
Ο σύγχρονος άνθρωπος χρησιμοποιεί ελάχιστα στην καθημερινή του ζωή το σημαντικότερο από άποψη υγείας και ευεξίας κομμάτι του σώματός του: τη σπονδυλική του στήλη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τους πόνους που ταλαιπωρούν τον αυχένα και την πλάτη μας. Όταν δηλαδή ένα όργανο ή οργανικό σύστημα ή μια ομάδα μυών πάσχει ή δυσλειτουργεί για οποιονδήποτε λόγο, τότε επηρεάζει και όλα τα άλλα όργανα ή συστήματα με τα οποία αλληλεπιδρά.
Θέμα συναισθημάτων
Μέσα στη σπονδυλική στήλη κατοικεί ο νωτιαίος μυελός, που δέχεται τις εντολές του εγκεφάλου και τις μεταδίδει εν συνεχεία στα νεύρα που βρίσκονται σε όλα τα μέρη του σώματος. Η σπονδυλική στήλη μοιάζει με ένα κοίλωμα μέσα στο οποίο ανεβοκατεβαίνουν κύματα, ακολουθώντας τις εντολές τους εγκεφάλου. Αν οι σκέψεις και τα συναισθήματα που κατευθύνουν και ταξινομούν αυτά τα κύματα είναι ήρεμα και αρμονικά, τότε είναι αρμονική και η κατάσταση της σπονδυλικής στήλης. Όμως όταν οι σκέψεις συνθλίβονται η μια πάνω στην άλλη, τα συναισθήματα είναι έντονα και αλληλοσυγκρουόμενα. Τότε διαταράσσεται η ισορροπία, αυτή η ενέργεια που «κυλάει» μέσα στη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να σωρεύεται και να εγκλωβίζεται μέσα στον πρώτο αυχενικό σπόνδυλο. Το σημείο που εγκλωβίζεται οι Κινέζοι το ονομάζουν σιδερένια θύρα γιατί επιφέρει τη σκλήρυνση και τη δυσκαμψία του αυχένα.
Μήνυμα ψυχής
Ο αυχένας που φωνάζει για βοήθεια και ουσιαστικά μας στέλνει το μήνυμα της ψυχής. Το σώμα μας πονάει, γιατί η ψυχή μας πάσχει. Αν όμως ακούσουμε αυτή την κραυγή και ανταποκριθούμε στο αίτημά της, όλα μπορούν να αλλάξουν στη ζωή μας, και πρώτα απ' όλα θα πάψουμε να υποφέρουμε από τους πόνους.
Γι' αυτό είναι σημαντικό:
* Για το σώμα η θεραπεία είναι η άσκηση και η κατάλληλη διατροφή: αναποφλοίωτα δημητριακά, φυλλώδη λαχανικά, πρωτεϊνες, αποφυγή λιπαρών ουσιών, αποφυγή της ζάχαρης και του αλκοόλ.
* Για τον ψυχισμό μας είναι η συνειδητοποίηση και η ιεράρχηση των προβλημάτων μας και στη συνέχεια η ψύχραιμη αντιμετώπισή τους.
* Για το σώμα και την ψυχή η θεραπεία είναι η εκτόνωση με σπορ, εκδρομές στη φύση, καλός ύπνος, χαλάρωση, ηρεμία.
Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου
Ο σωματικός πόνος γενικότερα εμφανίζεται για να μας πιέσει και να μας σπρώξει να κινητοποιηθούμε για να λύσουμε τα προβλήματα που θάβουμε, επειδή φοβόμαστε να τα αγγίξουμε ή δεν τολμάμε επίσης από φόβο να προβούμε στις πράξεις εκείνες που θα δώσουν τη λύση. Οι άνθρωποι που στρουθοκαμηλίζουν και φοβούνται να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, οι άνθρωποι που παραμένουν ακινητοποιημένοι, αργά ή γρήγορα θα εμφανίσουν ακαμψία στον αυχένα, και όχι μόνο. Πόσες φορές δεν έχουμε όλοι νιώσει σφιγμένο, δύσκαμπτο και πονεμένο το σώμα μας ύστερα από μια έντονη ψυχολογικά περίοδο της ζωής μας; Η ακαμψία είναι γνώρισμα του γήρατος και του θανάτου, ενώ η ευκαμψία γνώρισμα της νεότητας και της δράσης. Τα νεαρά φυτά που είναι εύκαμπτα μπορεί να λυγίζουν στο δυνατό άνεμο και τις μπόρες, αλλά ξανασηκώνονται. Τα άκαμπτα σπάνε, γιατί δεν αντέχουν στην πίεση.
Από τη Μαρία Αντωνιάδου