Αντιμετωπίζεις κάθε μήνα το ίδιο πρόβλημα με την περίοδο σου, που όλο περιμένεις και πάντα έρχεται την πιο ακατάλληλη στιγμή. Έχεις παρατηρήσει κατά καιρούς διάφορες "ανωμαλίες" αλλά δεν ξέρεις αν πρέπει να ζητήσεις την συμβουλή του γιατρού. Δεν είσαι μόνη. Υπάρχουν δισεκατομμύρια γυναικών στον πλανήτη, που υποφέρουν κάθε μήνα από τις λεγόμενες εμμηνορρυσιακές παρατυπίες.
Στην πραγματικότητα βέβαια, κανείς δεν μπορεί να ορίσει με ακρίβεια τον "φυσιολογικό" έμμηνο κύκλο, αφού σε κάθε γυναίκα υπάρχουν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες που τον χαρακτηρίζουν. Παρόλα αυτά, στην πλειονότητα των γυναικών ο έμμηνος κύκλος έχει διάρκεια από 22 έως 35 ημέρες, μετρώντας ως πρώτη μέρα την στιγμή που εμφανίζεται το πρώτο αίμα, όσο λίγο κι αν είναι.
Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα
Ακατάστατος κύκλος
Ο ασταθής κύκλος, με ανωμαλίες ως προς το είδος της αιμορραγίας μπορεί να οφείλεται στο ξακουστό σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Πρόκειται για μία ιατρική κατάσταση που συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων ορμονών. Επηρεάζει μάλιστα, μία στις δέκα γυναίκες σε γόνιμη ηλικία, κυρίως μεταξύ 20 και 30 ετών. Ανάμεσα στα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η παχυσαρκία και η έντονη τριχοφυΐα, ενώ το συγκεκριμένο πρόβλημα στην πιο βαριά μορφή του, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και στειρότητα.
Άλλοι λόγοι αστάθειας του κύκλου είναι η απότομη απώλεια ή πρόσληψη βάρους και η ανθυγιεινή διατροφή.
Αντιμετώπιση: το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν θεραπεύεται πλήρως, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο πιο συχνός τρόπος αντιμετώπισης από τους γυναικολόγους είναι η χορήγηση αντισυλληπτικών χαπιών, τα οποία βοηθούν στην σταθεροποίηση του κύκλου. Αν προσπαθείς να συλλάβεις, θα χρειαστεί να σου χορηγηθούν χάπια γονιμότητας. Επίσης, όσον αφορά την αστάθεια του κύκλου στο σύνολό της, το κλειδί είναι να διατηρείς ένα υγιές βάρος, αφού το λίπος αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών.
Προσοχή: η καθυστέρηση της περιόδου που ξεπερνά τους δύο με τρεις μήνες, κρύβει σίγουρα κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα και πρέπει άμεσα να επισκεφτείς το γυναικολόγο σου.
Μεγάλη ροή και διάρκεια πέραν της εβδομάδας
Δυστυχώς υποφέρεις από το σύνδρομο βαριάς ή έντονης εμμηνορροϊκής αιμορραγίας. Σε πρακτικό επίπεδο, αυτό μεταφράζεται αυτόματα σε έξτρα λάρτζ εσώρουχα τις περισσότερες ημέρες του μήνα και λιγότερα μπάνια το καλοκαίρι ή αλλαγή ταμπόν κάθε μία ώρα. Μια τόσο έντονη αιμορραγία ειδικά μετά τα 40, τις περισσότερες φορές οφείλεται σε κάποιο ενοχλητικό πολύποδα. Άλλοι λόγοι είναι πιθανές ορμονικές διαταραχές, μια αποβολή, κάποιο ινομύωμα, αλλά και προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα.
Αντιμετώπιση: αν η περίοδός σου, σου κάνει τη ζωή αφόρητη και οφείλεται σε πολύποδα, ο γιατρός σου θα σου προτείνει την χειρουργική αφαίρεση του. Τα προβλήματα θυρεοειδούς -που μειώνονται φυσιολογικά με την ηλικία- αντιμετωπίζονται με ιατρικές θεραπείες, που μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης χειρουργική αφαίρεση. Τέλος, θα χρειαστείς οπωσδήποτε και εξέταση αίματος, γιατί μια τόσο έντονη περίοδος μπορεί να σου προκαλέσει μέχρι και αναιμία η οποία θεραπεύεται με χορήγηση σιδήρου σε σιρόπι ή χάπια.
Κάθε τρεις και λίγο
Παρόλο που η καθυστέρηση του κύκλου είναι πιο συνηθισμένη, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο κύκλος εμφανίζεται σταθερά κάθε 21 ημέρες ή και νωρίτερα, με μικρή ροή αίματος. Ούτε αυτός ο κύκλος είναι φυσιολογικός. Μπορεί να κρύβει χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων ή προγεστερόνης αλλά και να συνδέεται με προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα ή το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.
Αντιμετώπιση: επισκέψου άμεσα τον γυναικολόγο σου, γιατί αυτή η κατάσταση πιθανόν να σου δημιουργήσει προβλήματα γονιμότητας στο μέλλον. Μπορεί να σε βολεύει τώρα, αλλά ίσως κρύβει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα του γυναικολογικού σου συστήματος.
Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο
Ως προεμμηνορρυσιακό (ΠΕΣ) αναφέρεται το σύνδρομο κατά το οποίο, πολλές γυναίκες βιώνουν τα συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα του κύκλου, πολύ πριν τους εμφανιστεί η περίοδος. Δεν είναι σοβαρό από καθαρά ιατρική άποψη, αλλά επηρεάζει λιγότερο ή περισσότερο έντονα τις συνθήκες ζωής του 60% των γυναικών παγκοσμίως. Συνήθως τα συμπτώματα του ΠΕΣ εκδηλώνονται μια ή δυο μέρες πριν την περίοδο, αλλά μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται ακόμα και δύο εβδομάδες νωρίτερα. Οπότε μπορεί να:
- εμφανίζεις ακμή
- αισθάνεσαι κουρασμένη
- έχεις πόνους στην πλάτη
- έχεις πρήξιμο και ευαισθησία στο στήθος
- γίνεσαι λαίμαργη (με τάση προς τα γλυκά, και ιδιαίτερα τη σοκολάτα)
- υποφέρεις από συχνούς πονοκεφάλους και κράμπες
- παθαίνεις κατάθλιψη και γίνεσαι οξύθυμη
- υποφέρεις από δυσκοιλιότητα ή αντιθέτως, από διάρροια
Οι επιστήμονες δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα στα αίτια του ΠΕΣ. Σχετίζεται βέβαια με τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών, που αυξάνουν όσο πλησιάζει η περίοδος και αρχίζουν να πέφτουν κατά την έναρξή της. Αλλά δεν έχει εξηγηθεί το γεγονός πώς κάποιες γυναίκες υποφέρουν πολύ και κάποιες άλλες ελάχιστα ή καθόλου. Ιδιαίτερη βαρύτατα δίνεται μέχρι στιγμής στην τρόπο διατροφής, στην άθληση, αλλά και στην ανατομία κάθε γυναίκας.
Αντιμετώπιση: ευτυχώς υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις την ένταση των φαινομένων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Μία ή δύο βδομάδες πριν την περίοδο, φρόντισε να εντάξεις στη δίαιτά σου αρκετά φρούτα και λαχανικά. Απόφυγε τον καφέ και τα αλατισμένα σνάκ (κράκερ, ή τσιπς). Αύξησε την ημερήσια πρόσληψη νερού, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως η βιταμίνη Ε, το σύμπλεγμα βιταμινών Β, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Γυμνάσου και προτίμησε χαλαρωτικές ασκήσεις όπως η γιόγκα, που περιορίζουν το στρες. Γενικά απόφυγε όσο το δυνατόν τη χρήση φαρμάκων, εκτός κι αν σου χορηγούνται με ιατρική συμβουλή και συνταγή.