Τροφική δηλητηρίαση: Πώς θα το καταλάβεις και τι πρέπει να κάνεις

25.08.2024
Τροφική δηλητηρίαση: Πώς θα το καταλάβεις και τι πρέπει να κάνεις
ΠΗΓΗ:FREEPICK
Πώς θα καταλάβεις οτι έπαθες τροφική δηλητηρίαση;

Αισθάνεσαι οτι σε ενοχλέι το στομάχι σου και δεν είσαι σίγουρη αν ευθύνεται κάτι που έφαγες ή αν είναι ίωση; Η τροφική δηλητηρίαση, ή αλλιώς τροφιμογενής ασθένεια, εμφανίζεται όταν καταναλώσεις τρόφιμα που είναι μολυσμένα. Οι μικροοργανισμοί και οι τοξίνες που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση συνήθως οδηγούν σε συμπτώματα όπως πόνος στην κοιλιά, εμετός και διάρροια. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να μοιάζουν με αυτά της γρίπης ή άλλων ιογενών λοιμώξεων. Πώς όμως μπορείς να καταλάβεις τι συμβαίνει;

Συμπτώματα

Η τροφική δηλητηρίαση και η γαστρεντερίτιδα έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις τις διαφορές τους. Ένα από τα κύρια σημεία διάκρισης είναι ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων. Αν νιώσεις άρρωστη μέσα σε λίγες ώρες από το γεύμα σου, είναι πιθανό να πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση. Αντιθέτως, τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας συνήθως εμφανίζονται μία ή δύο μέρες μετά την έκθεση στον ιό.

Κύρια συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης

  • Εμετός
  • Διάρροια (που μπορεί να περιλαμβάνει αίμα)
  • Ναυτία
  • Πόνος και κράμπες στο στομάχι
  • Πυρετός
  • Αίσθημα αδυναμίας
  • Υπερβολική εφίδρωση

Οι πιο συνηθισμένοι ένοχοι για την τροφική δηλητηρίαση είναι η σαλμονέλα, το καμπυλοβακτηρίδιο και ο σταφυλόκοκκος. Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε μισή ώρα από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Τι να κάνεις;

Αν υποψιάζεσαι ότι έχεις τροφική δηλητηρίαση, είναι σημαντικό να ζητήσεις άμεσα ιατρική βοήθεια ή να επισκεφτείς το πλησιέστερο νοσοκομείο. Θυμήσου ότι το τι έχεις φάει παίζει μεγάλο ρόλο, ειδικά αν έχεις καταναλώσει θαλασσινά, μανιτάρια ή κονσέρβες που είναι πιο επιρρεπή σε τοξίνες.

Για να αναρρώσεις, φρόντισε να παραμένεις καλά ενυδατωμένη, ειδικά αν έχεις συχνούς εμετούς ή διάρροιες. Ξεκουράσου αρκετά ώστε το σώμα σου να μπορέσει να πολεμήσει τη λοίμωξη. Σε περιπτώσεις έντονης διάρροιας ή εμετών, ίσως χρειαστείς συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών για να αποκαταστήσεις τις απώλειες. Επίσης, προτίμησε τροφές που είναι εύκολες για το στομάχι, όπως ψωμί, κράκερ, ρύζι και σούπες.

Τελευταία τροποποίηση στις 18.08.2024 - 16:30