DIY αντιηλιακό; Ούτε να το σκέφτεσαι

DIY αντιηλιακό; Ούτε να το σκέφτεσαι
ΠΗΓΗ:INSTAGRAM
Ο καρκίνος του δέρματος αυξάνεται και το DIY αντιηλιακό δεν θα σε προστατέψει!

Πριν από μερικές ημέρες το μοντέλο και δημιουργός περιεχομένου Νάρα Σμιθ συνειδητοποίησε ότι της τελείωσε το αντηλιακό. Αλλά αντί να πάει στο τοπικό φαρμακείο ή σε κάποιο κατάστημα για να αγοράσει ένα καινούργιο, όπως θα έκανε κάθε άλλη μητέρα τριών μικρών παιδιών, η Σμιθ ζήτησε από τον σύζυγό της, επίσης μοντέλο, Lucky Blue Smith να πάει στην κουζίνα και να φτιάξει ένα DIY αντιηλιακό για όλη την οικογένεια. Φυσικά, το μοιράστηκε μαζί μας μέσα από το TikTok.

«Καίγεται εύκολα, οπότε επιλέξαμε κάτι με λίγο περισσότερο SPF», εξηγεί πάνω από το βίντεο όπου ο σύζυγός της (τον οποίο περιγράφει επίσης ως «ζαχαροπλάστη») αναμιγνύει μαζί λάδι καρύδας, κερί μέλισσας, βούτυρο καριτέ, βούτυρο κακάο και λάδι jojoba και τα τοποθετεί σε διπλό κατσαρολάκι.

Στη συνέχεια, ο Lucky προσθέτει σκόνη οξειδίου του ψευδαργύρου (το οξείδιο του ψευδαργύρου είναι ένα από τα δύο συστατικά που αναγνωρίζονται γενικά ως ασφαλή και αποτελεσματικά για χρήση σε φυσικά ή μεταλλικά αντηλιακά από τον FDA στις Ηνωμένες Πολιτείες). Αφού ανακατεύτηκαν τα συστατικά, η λευκή κρέμα στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε ένα μικρό βάζο και την έβαλε στο ψυγείο για να πήξει. Στο τέλος του βίντεο, το ζευγάρι βγήκε έξω για να δείξει την εφαρμογή, με την Νάρα να προσθέτει: «Πήγε τόσο καλά και δεν άφησε λευκά σημάδια».

{https://www.tiktok.com/@naraazizasmith/video/7384540528181824814}

Η Νάρα είναι γνωστή για την ικανότητά της να φτιάχνει σχεδόν τα πάντα στην κουζίνα· σπιτική τσίχλα και δημητριακά cookie-crisp είναι μερικά από τα βίντεο με εκατομμύρια προβολές. Αλλά η συγκεκριμένη συνταγή για DIY δεν είχε και τα καλύτερα σχόλια. «Το DIY αντηλιακό δεν είναι κάτι που θα ενέκρινε οποιοσδήποτε πιστοποιημένος δερματολόγος», λέει η Mona A. Gohara, MD, αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale. «Είναι υπέροχο που συμπεριλήφθηκε το οξείδιο του ψευδαργύρου, ένα αξιόπιστο και ασφαλές φίλτρο αντηλιακού, σε αυτή τη συνταγή, αλλά κάποιος θα ήθελε να ποσοτικοποιήσει τη συγκέντρωση του ψευδαργύρου στην κρέμα, για να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα που είναι παρόμοια με αυτή ενός αντηλιακού εγκεκριμένου από τον FDA».

Μεγάλο όχι στο DIY αντιηλιακό!

Πολλοί από τους ακολούθους της Σμιθ συμφώνησαν, με σχόλια όπως: «Το σπιτικό αντηλιακό είναι τρέλα» και «Το σπιτικό αντηλιακό είναι επίσης σπιτικό μελάνωμα». Βίντεο σαν αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα σε μια εποχή που η Generation Z φαίνεται να αμφισβητεί αν χρειάζεται καθόλου SPF, το οποίο είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι αποτρέπει τον καρκίνο του δέρματος.

Μια έρευνα του 2024 από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας διαπίστωσε ότι ενώ οι ενήλικες ηλικίας 18 έως 26 ετών είναι υπερβολικά συνειδητοποιημένοι σχετικά με την περιποίηση του δέρματος, αλλά η ίδια προσοχή δεν εφαρμόζεται στη χρήση αντηλιακού. Σχεδόν το 30% αυτών που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι τους ενδιέφερε περισσότερο να αποκτήσουν μαυρισμένη επιδερμίδα, παρά να αποτρέψουν τον καρκίνο του δέρματος. Ακόμα πιο ανησυχητικό: ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός καρκίνος στις Ηνωμένες Πολιτείες, με έναν στους πέντε Αμερικανούς να διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια της ζωής του και μια αναμενόμενη αύξηση 7% της εξαιρετικά θανατηφόρας ποικιλίας μελανώματος φέτος.

«Το ενενήντα τοις εκατό των καρκίνων του δέρματος προέρχονται από την καθημερινή απροστάτευτη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία», λέει η Dr. Gohara. «Το ευρέως φάσματος SPF 30 ή υψηλότερο είναι η καλύτερη προστασία που έχουμε ενάντια στον καρκίνο του δέρματος, οπότε γιατί να παίζουμε με αυτό;»

Τελευταία τροποποίηση στις 01.07.2024 - 14:21