Ίσως παρέλειψες το αντηλιακό επειδή ήξερες ότι δεν θα μείνεις έξω για πολύ, ή είχες ξεχαστεί στην παραλία που δεν έκανες ξανά εφαρμογή τόσο συχνά όσο θα έπρεπε. Ό, τι κι αν συνέβη, η απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακό έγκαυμα και όλη την ενόχληση που ακολουθεί. Το να καείς είναι ένα από εκείνα τα βασικά του καλοκαιριού - κάτι που είναι πολύ λιγότερο διασκεδαστικό από τα μουσικά φεστιβάλ και τα μπάρμπεκιου στην αυλή.
Φυσικά, θα πρέπει να προσπαθήσεις να αποφύγεις το ηλιακό έγκαυμα εφαρμόζοντας ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος κάθε δύο ώρες όταν βρίσκεσαι έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, εάν το δέρμα σου είναι επώδυνο και κόκκινο, μην αισθάνεσαι άσχημα - συμβαίνει σε όλους. Για να μειώσεις την ταλαιπωρία, διάβασε παρακάτω τις συμβουλές των δερματολόγων σχετικά με το τι θα σε βοηθήσει όταν πάθεις έγκαυμα.
Τα πιο βασικά σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης D
Οι μύθοι για το έγκαυμα
Δεν ισχύει το ότι αν είσαι μαυρισμένη θα προστατευτείς από το έγκαυμα - ακόμα κι αν μαύρισες χθες, μπορείς να έχεις ηλιακό έγκαυμα σήμερα. Το να έχεις μαύρισμα προσφέρει μόνο προστασία περίπου SPF 3 ή 4 και σίγουρα μπορείς να καείς από τον ήλιο ακόμα και με μαύρισμα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το μαύρισμα είναι σημάδι μιας διαφορετικής μορφής βλάβης από τον ήλιο. Το σώμα σου αυξάνει την παραγωγή μελανίνης ως απόκριση στην υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Είναι ψέματα ότι τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα δεν μπορούν να πάθουν ηλιακό έγκαυμα. Ο δερματολόγος Dr. Ryan Turner λέει ότι το σκούρο δέρμα μπορεί να καεί από τον ήλιο και να βιώσει τις αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την παρατεταμένη έκθεση σε UVB, όπως ο καρκίνος του δέρματος.
Κι όμως, μπορείς να καείς μια συννεφιασμένη μέρα. Ένας άλλος ευρέως διαδεδομένος μύθος είναι ότι διατρέχεις τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος μόνο τις φωτεινές, ηλιόλουστες μέρες. Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν λιγότερες από τις επιβλαβείς ακτίνες, εξακολουθούν να υπάρχουν. Τα ηλιακά εγκαύματα μπορεί να εμφανιστούν και τον χειμώνα, και γι' αυτό το αντηλιακό συνιστάται όλο το χρόνο.
Τι βοηθά το ηλιακό έγκαυμα;
Η πρώτη και καλύτερη προσέγγιση είναι να αποφύγεις εξαρχής το έγκαυμα — αυτό σημαίνει να εφαρμόζεις αντηλιακό ευρέως φάσματος, ανθεκτικό στο νερό, με SPF 30 ή παραπάνω κάθε δύο ώρες όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανεξάρτητα από τον καιρό ή την εποχή. Εάν πάθεις έγκαυμα, ανάλογα με τη σοβαρότητα, μπορεί να χρειαστούν από μερικές ημέρες έως δύο εβδομάδες για να επουλωθεί πλήρως. Για να απαλύνεις την ταλαιπωρία σου, οι ειδικοί συνιστούν αυτές τις θεραπείες:
Κάνε κρύες κομπρέσες. Τοποθέτησε κρύες κομπρέσες στο καμένο δέρμα για να το βοηθήσεις να κρυώσει και να απαλύνεις τον πόνο.
Πάρε ειδικά φάρμακα. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη θα βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου και του οιδήματος.
Κάνε ένα δροσερό ντους ή μπάνιο. Παρόμοια με μια κρύα κομπρέσα, το να κάνεις ένα δροσερό ντους ή μπάνιο θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις το δέρμα σου.
Εφάρμοσε μια κρέμα υδροκορτιζόνης. Για πρόσθετη ανακούφιση, προτείνεται η χρήση τοπικής υδροκορτιζόνης για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.
Διατήρησε την περιοχή ενυδατωμένη. Οι περιοχές του δέρματος που έχουν καεί από τον ήλιο θα πρέπει να είναι σωστά ενυδατωμένο για να το προστατεύσει από περαιτέρω βλάβες και να προωθήσει την ταχεία επούλωση.
Απόφυγε την έκθεση στον ήλιο. Αυτό μπορεί να είναι προφανές, αλλά θα πρέπει να αποφύγεις την έκθεση του προσβεβλημένου δέρματος στο άμεσο ηλιακό φως ενώ το έγκαυμα επουλώνεται.