Ο όρος περογράφει αυτό ακριβώς που αναφέραμε, τα προβλήματα γονιμότητας μετά την απόκτηση του πρώτου παιδιού. Ας δούμε όμως σε τι μπορεί να οφείλεται αυτή η δυσκολία σύλληψης.
1. Τα πόσα έκλεισες;
Πρώτο και κύριο λόγο έχει η ηλικία. Είναι γνωστό - κι εμείς το έχουμε πολλάκις αναφέρει - πως μετά την ηλικία των 35 η γονιμότητα μειώνεται σταδιακά πράγμα που σημαίνει πως η προσπάθεια για νέο μωράκι θα είναι λίγο πιο δύσκολη σε σχέση με μερικά χρόνια πριν.
2. Μήπως να "ψαχτεί" ο σύντροφος;
Μη ξεχνάς πως η ηλικία δεν επηρεάζει μόνο εσένα αλλά και το σύντροφό σου, μειώνοντας τη ισχύ των σπερματοζωαρίων του. Μπορεί για παράδειγμα να έχει μειωθεί η ποιότητα του σπέρματός του, ο αριθμός και η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων του κάτι που μπορεί να οφείλεται τόσο στην ηλικία του όσο και στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής που ακολουθεί. Πριν από μερικά χρόνια αυτό δε στάθηκε πρόβλημα, ίσως όμως τώρα ν΄αποτελεί εμπόδιο στην απόκτηση παιδιού.
3. Πόσο ζυγίζεις;
Άλλος ένας παράγοντας που εμποδίζει την εγκυμοσύνη και θα μπορούσε να είναι αιτία δευτερογενούς γονιμότητας είναι το βάρος. Αν έχεις κρατήσει τα περιττά κιλάκια από την προηγούμενη γέννα ή αντίθετα αν έχεις χάσει κιλά σε σημείο που η εικόνα σου να θυμίζει ανορεξία, τότε κάτι πρέπει να κάνεις με τα κιλά σου. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το σωματικό βάρος είναι κι αυτό παράγοντας υπογονιμότητας. Αν είσαι λιποβαρής αυτό σημαίνει πως δεν έχεις τακτική ωορρηξία ενώ στην περίπτωση της παχυσαρκίας υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες αποβολής ή προεκλαμψίας.
4. Πόσο συχνά κάνεις σεξ;
Ακούγεται αυτονόητο αλλά δεν είναι. Όταν ήδη έχεις ένα παιδάκι αυξάνονται οι ευθύνες ενώ μειώνεται η όρεξη για σεξ. Το τρέξιμο της ημέρας και η εξάντληση μπορεί να μειώσει τις ερωτικές συνευρέσεις του ζευγαριού και δεδομένου πως υπάρχει πιθανότητα 20-25% σύλληψης σε κάθε κύκλο, το ποσοστό αυτό μειώνεται ακόμη περισσότερο.
5. Γέννησες φυσιολογικά ή με καισαρική;
Αν υπήρξε προβληματικός τοκετός στο πρώτο παιδί - είτε κολπικός, είτε με καισαρική τομή - πιθανόττα να έχου δημιουργηθεί συμφύσεις στο εσωτερικό της μήτρας που εμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη του γονιμοποιημένυ ωαρίου.
6. Από πότε έχεις να πας σε γυναικολόγο;
Ινομυώματα στη μήτρα, πολύποδες κι άλλα γυναικολογικά προβλήματα μπορούν επίσης να είναι αιτία δευτερογενούς υπογονιμότητας γι΄αυτό και η τακτική εξέταση από γυναικολόγο κρίνεται αναγκαία, ακόμη και μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού.
7. Τι άλλαξε στον τρόπο ζωής σου;
Όπως κατάλαβες οι αιτίες δευτερογενούς υπογονιμότητας δε διαφέρουν ιδιαίτερα σε σχέση με αυτές της πρωτογενούς υπογονιμότητας. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για ν΄αυξήσεις τις πιθανότητες για δεύτερο παιδάκι είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής. Κόψε το κάπνισμα, διώξε το άγχος, περιόρισε το αλκοόλ και φάε σωστά και σύντομα το πρωτότοκο θ΄αποκτήσει αδελφάκι.