ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Όλοι κάποια στιγμή έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την ουλίτιδα, τη φλεγμονή η οποία εντοπίζεται στα ούλα, με αποτέλεσμα αυτά να παρουσιάζονται κόκκινα και πρησμένα και να αιμορραγούν ακόμη και με το πιο απαλό βούρτσισμα. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το κυριότερο αίτιο της ουλίτιδας είναι η οδοντική πλάκα που αναπτύσσεται πάνω στα δόντια, η οποία περιέχει μικρόβια που παράγουν οξέα και ερεθίζουν τα ούλα. Στη δημιουργία ουλίτιδας συμβάλλουν επίσης η κακή στοματική υγιεινή καθώς και τα στραβά δόντια, οι θήκες, οι γέφυρες κ.ά. Κάποιες φορές όμως η ουλίτιδα μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης ή ορισμένα νοσήματα του αίματος. Επίσης, ευάλωτα γίνονται τα ούλα κατά τη διάρκεια ορμονικών διαταραχών, π.χ. στην εφηβεία ή την εγκυμοσύνη, από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων ή από υπερβολικό στρες.
Πριν είναι αργά
Είναι αποδεδειγμένο ότι το σωστό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση του οδοντιατρικού νήματος μπορεί να διατηρήσουν τα ούλα σας σε άριστη κατάσταση. Όμως ακόμη κι αν έχετε εμφανίσει ουλίτιδα, αν την αντιμετωπίσετε εγκαίρως, μπορεί να θεραπευτεί. Για να προλάβετε λοιπόν τα χειρότερα, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο.
Αναγνωρίστε την
- Τα ούλα χάνουν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα τους. Γίνονται κόκκινα, πρήζονται, έχουν ακανόνιστο σχήμα και προκαλούν πόνο.
- Ματώνουν κατά το βούρτσισμα των δοντιών ή με τη χρήση του οδοντιατρικού νήματος.
- Υποχωρούν και συχνά αποκαλύπτεται η ρίζα των δοντιών.
- Συχνά εμφανίζεται κακοσμία ή και πύον μεταξύ ούλων και δοντιών.
Να θυμάστε
- Αν η ουλίτιδα δεν θεραπευτεί, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα με σοβαρές επιπτώσεις στο στόμα, όπως κακοσμία, απώλεια των δοντιών, αποστήματα κ.ά.
- Η πρόληψη της ουλίτιδας βασίζεται στο βούρτσισμα των δοντιών, που κανονικά πρέπει να γίνεται έπειτα από κάθε γεύμα.
- Για το βούρτσισμα πρέπει να χρησιμοποιείτε μια μαλακή οδοντόβουρτσα. Οι σκληρές αλλά και αυτές που είναι μέτριας σκληρότητας μπορεί να κάνουν ζημιά στα ευαίσθητα ούλα.
- Η απουσία από τη διατροφή ορισμένων βιταμινών έχει συσχετιστεί με αυξημένη συχνότητα ουλίτιδας. Σε σχετικές έρευνες βρέθηκε ότι άτομα που έχουν μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης C από τη διατροφή τους παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα.
- Ο καθαρισμός της πέτρας από τον οδοντίατρο μπορεί να προλάβει την επιδείνωση της χρόνιας ουλίτιδας που μετεξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα, με κίνδυνο απώλειας των δοντιών.