5 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ελέγξεις το μυαλό σου και να εξαφανίσεις τις κακές σκέψεις

26.01.2021
5 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ελέγξεις το μυαλό σου και να εξαφανίσεις τις κακές σκέψεις
Ίσως θέλεις να σταματήσεις να σκέφτεσαι έναν πρόσφατο χωρισμό ή να αισθάνεσαι αποθαρρυμένη από τις επιπτώσεις της πανδημίας και να θέλεις να νιώσεις μια πιο ελπιδοφόρα προοπτική.

Οι ανεπιθύμητες σκέψεις μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη απογοήτευση και αγωνία. Δεν είσαι η μόνη που θέλεις να τις εξαφανίσεις. Είναι φυσιολογικό να δυσκολεύεσαι να πείσεις τον εαυτό σου να κοιτάζει μπροστά όταν αισθάνεσαι αδύναμη μπροστά στο άγχος και άλλες δυσκολίες.

Ενώ ο πραγματικός έλεγχος του μυαλού ανήκει στον τομέα της επιστημονικής φαντασίας, μπορείς να το δουλέψεις για να αλλάξεις τη νοοτροπία σου. Μπορεί να χρειαστεί κάποια προσπάθεια για να μάθεις την τεχνική της ανάκτησης του ελέγχου, αλλά οι 5 στρατηγικές παρακάτω μπορούν να βοηθήσουν.

Διάβασε και αυτό: Τα 6 σωματικά συμπτώματα του άγχους που μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή σου ζωή

Προσδιόρισε τις σκέψεις που θέλεις να αλλάξεις

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να καταλάβεις τι είναι στο μυαλό σου, προτού αρχίσεις να το ελέγχεις.

Σχεδόν όλοι βιώνουν απογοητευτικές σκέψεις ή συναισθηματικές αποτυχίες από καιρό σε καιρό. Εάν αντιμετωπίζεις αυτήν τη στιγμή κάποιες δυσκολίες στη ζωή, ίσως δυσκολεύεσαι να διατηρήσεις τον έλεγχο των συνεχόμενων σκέψεων ή της συνολικής νοοτροπίας σου.

Οι περιστασιακές διεισδυτικές σκέψεις είναι επίσης πολύ φυσιολογικές. Μπορεί να είναι ενοχλητικό, αλλά συχνά περνούν τόσο γρήγορα όσο εισέβαλαν, ειδικά όταν δεν αλληλεπιδράς μαζί τους.

Αποδέξου τις ανεπιθύμητες σκέψεις

Είναι στην ανθρώπινη φύση να απομακρύνεται από τον πόνο, οπότε είναι στη φύση σου να προτιμάς να αποφεύγεις τις σκέψεις που προκαλούν αγωνία.

Ωστόσο, η απομάκρυνση των ανεπιθύμητων σκέψεων δεν είναι ο τρόπος για να αποκτήσεις τον έλεγχο πάνω τους. Αυτό συνήθως τις κάνει πιο έντονες.

Αντ 'αυτού, δοκίμασε το αντίθετο: Αποδέξου αυτές τις σκέψεις και άφησε τις να μπουν στο μυαλό σου.

Η αποδοχή μπορεί να περιλαμβάνει το να πεις στον εαυτό σου: «Τίποτα δεν φαίνεται να πηγαίνει σωστά και αυτό είναι αποθαρρυντικό. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορώ να κάνω για να αλλάξω τα πράγματα, αλλά το να τα παρατάω εντελώς δεν είναι και η καλύτερη απάντηση».

Αυτό το διάβασες; 5 τρόποι να μαθαίνεις τις καθημερινές ειδήσεις χωρίς να σου προκαλούν απόγνωση

Εστίασε στα θετικά

Ο θετικός επαναπροσδιορισμός είναι μια άλλη στρατηγική επανεκτίμησης που μπορεί να σε βοηθήσει να ανακτήσεις τον έλεγχο της νοοτροπίας σου.

Η θετική σκέψη δεν σημαίνει να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει τίποτα λάθος, να αγνοούμε τα προβλήματα ή να μην εξετάζουμε χρήσιμες λύσεις.

Αντίθετα, περιλαμβάνει μια πιο θετική περιστροφή στις αρνητικές σκέψεις σου - αναζητώντας τη φωτεινή πλευρά. Ψάξε, δηλαδή, μια θετική πλευρά στα σύννεφα της καταιγίδας.

Ο επαναπροσδιορισμός δεν θα αλλάξει το πραγματικό αποτέλεσμα μιας κατάστασης, αλλά μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αισθάνεσαι για τις περιστάσεις που βιώνεις.

Δοκίμασε εστιασμένους περισπασμούς

Σίγουρα δεν θα ήθελες να αποσπάσεις τον εαυτό σου σε κάθε περίσταση. Είναι μάλλον παράλογο να αποσπασθείς από τις ανήσυχες σκέψεις κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ενός συναδέλφου στη δουλειά, παίζοντας ένα παιχνίδι στο τηλέφωνό σου.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εστιασμένοι περισπασμοί μπορούν να βοηθήσουν στην ανακατεύθυνση των σκέψεων και να βελτιώσουν το μυαλό σου. Ορισμένοι τύποι περισπασμών ενδέχεται να ενισχύσουν ακόμη και τα κίνητρα και την παραγωγικότητα.

Ας πούμε ότι αισθάνεσαι πεσμένη γιατί μια εβδομάδα με κακές καιρικές συνθήκες έχει αναβάλει το ταξίδι πεζοπορίας σου. Είσαι άκεφη επειδή δεν μπορείς να κάνεις αυτό που σχεδίασες, οπότε εστίασε την προσοχή σου σε πράγματα που έχει νόημα να σου πάνε καλά.

Για παράδειγμα οι θετικοί περισπασμοί μπορεί να περιλαμβάνουν:

να περνάς χρόνο με αγαπημένους

Να ακούς ήρεμη ή αναζωογονητική μουσική

Να πηγαίνεις περιπάτους

Απλώς βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς περισπασμούς ως προσωρινό διάλειμμα και όχι ως πλήρη άρνηση ή αποφυγή.

Δούλεψε για τη διαχείριση του άγχους

Όταν οι περιστάσεις εκτός ελέγχου σου προσθέτουν άγχος στη ζωή σου, συχνά γίνεται πιο δύσκολο να ρυθμίσεις την κατάσταση του μυαλού σου.

Το άγχος μπορεί να τροφοδοτήσει ανεπιθύμητες σκέψεις. Αυτό μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ανησυχία, οδηγώντας σε έναν κύκλο που μπορεί γρήγορα να γίνει σαρωτικός.

Ξεκίνησε να παίρνεις τον έλεγχο με την εξερεύνηση βασικών πηγών άγχους στη ζωή σου και αναζητώντας πιθανούς τρόπους για να εξαλείψεις ή να μειώσεις τους λόγους που πυροδοτούν το άγχος σου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να το κάνουν εύκολα. Το άγχος προέρχεται συχνά από εξωτερικές πηγές. Δεν μπορείς πάντα να ελέγχεις τι συμβαίνει γύρω σου.

Εκεί έρχεται η φροντίδα του εαυτού σου. Το να αφιερώσεις χρόνο για να φροντίσεις το μυαλό και το σώμα σου μπορεί να προωθήσει την ευεξία σου. Επίσης, διευκολύνει την ανάκαμψη από τις δυσκολίες της ζωής με μια πιο αισιόδοξη προοπτική.

Η φροντίδα του εαυτού σου μπορεί να περιλαμβάνει:

Ποιοτικό ύπνο

Θρεπτικό φαγητό

Κοινωνική σύνδεση

Βοήθεια όταν χρειαστεί

Χρόνο για χαλάρωση