Πώς να αντιμετωπίσεις τη ζήλια με υγιή τρόπο, σύμφωνα με τους θεραπευτές

25.01.2021
Πώς να αντιμετωπίσεις τη ζήλια με υγιή τρόπο, σύμφωνα με τους θεραπευτές
Η υπέρβαση των συναισθημάτων σου θα κάνει θαύματα για τη σχέση σου

Ίσως η φίλη σου πήρε αύξηση ενώ εσύ παλεύεις να ανταποκριθείς στις οικονομικές σου εκκρεμότητες. Ή ο σύντροφός σου πέρασε λίγη παραπάνω ώρα κουβεντιάζοντας με τη γειτόνισα, η οποία τυχαίνει να (θεωρείς πως) είναι πιο εμφανίσιμη από εσένα. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλοι όλοι ζηλεύουν λίγο.

Δες και αυτό: 5 απλά καθημερινά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διατηρήσεις δυνατή τη σχέση σου

Ευτυχώς, συνήθως αυτά τα μικρά "τσιμπήματα" φθόνου εξαφανίζονται μετά από λίγο. Αλλά τι συμβαίνει όταν δεν εξαφανίζονται; Τι γίνεται αν η ζήλια σου συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο έντονη, σε σημείο που το σκέφτεσαι ασταμάτητα - ή χειρότερα, φτάνει σε σημείο να επηρεάζει τη σχέση σας;

Ίσως είναι καιρός να αντιμετωπίσεις αυτά τα συναισθήματα. Παρακάτω, θα βρεις τις συμβουλές των ειδικών για το πώς να ελέγξεις τα συναισθήματά ζήλιας με έναν υγιή τρόπο.

Αρχικά, πάρε μια βαθιά ανάσα. Αφιέρωσε χρόνο στο να σκεφτείς πώς αισθάνεσαι πραγματικά - και πώς θέλεις να ανταποκριθείς - πριν κάνεις μια άλλη κίνηση, συνιστά η θεραπεύτρια Risa Ganel.

1. Διαχώρισε τον εαυτό σου από τα συναισθήματά σου
Αντί να βάλεις στον εαυτό σου την ταμπέλα της ζηλιάρας, θυμήσου ότι το μυαλό σου απλώς σου δίνει μια αίσθηση ζήλιας αυτή τη στιγμή. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις να βυθιστείς στα συναισθήματά σου και να διατηρήσεις ένα επίπεδο.

2. Κατάλαβε από πού προέρχεται πραγματικά η ζήλια σου
Τα συναισθήματα ζήλιας προέρχονται από κάτι που έχει κάνει το εν λόγω άτομο στο παρελθόν ή από τις δικές σου ανασφάλειες; Αν ξέρεις καλά την απάντηση, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις εάν πρέπει να αντιμετωπίσεις το ζήτημα μαζί με αυτό το άτομο ή εάν είναι κάτι που πρέπει να δουλέψεις εσωτερικά.

3. Γράψε
Το να γράψεις τα συναισθήματα σου μπορεί να επιβραδύνει την "πλημμύρα" των συναισθημάτων και να σε βοηθήσει να σκεφτείς πιο καθαρά πριν αναλάβεις δράση σχετικά με τα συναισθήματά σου.

4. Μίλησε για αυτό
Μόλις ηρεμήσεις και αφιερώσεις λίγο χρόνο για να ξεκαθαρίσεις το πώς αισθάνεσαι πραγματικά, συζήτησε το. Να είσαι ανοιχτή και ειλικρινής σχετικά με το τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι σου και ζήτησε βοήθεια αντί να αποβάλλεις την κριτική.