Τα 6 σωματικά συμπτώματα του άγχους που μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή σου ζωή

16.01.2021
Τα 6 σωματικά συμπτώματα του άγχους που μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή σου ζωή
Οι διαταραχές άγχους επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους και τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο περίπλοκα από ότι νομίζεις. Η σχέση μεταξύ σωματικής και ψυχικής υγείας μπορεί να είναι βαθιά και τα σωματικά συμπτώματα άγχους μπορούν να υπάρξουν σε ένα φάσμα μεταξύ δυσφορίας και εξουθένωσης. Εάν ζεις με άγχος, τότε μπορεί να διαπιστώσεις ότι αντιμετωπίζεις τόσο σωματικά όσο και ψυχικά συμπτώματα της διαταραχής.

Ενώ ένας εκπαιδευμένος θεραπευτής μπορεί να σε βοηθήσει να προσδιορίσεις εάν αντιμετωπίζεις μια κατάσταση ψυχικής υγείας, τα ακόλουθα σωματικά συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν ότι η διαταραχή άγχους επηρεάζει επίσης τη σωματική σου υγεία. Διάβασε παρακάτω για έξι σωματικά συμπτώματα άγχους που μπορεί να επηρεάζουν την καθημερινή σου ζωή.

Αίσθημα νευρικότητας ή αίσθημα παλμών της καρδιάς

Το άγχος και ο πανικός συνήθως οδηγούν σε συναισθήματα νευρικότητας και αίσθημα παλμών της καρδιάς, σύμφωνα με το Harvard Health. Οι παλμοί που προκαλούνται από άγχος μπορεί να βελτιωθούν με διαλογισμό, άσκηση, γιόγκα, τάι τσι ή άλλη δραστηριότητα που περιορίζει το άγχος. Επιπλέον, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής και προοδευτικής χαλάρωσης των μυών μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Δυσκολία στην αναπνοή

Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται δύσπνοια, η οποία μπορεί να κάνει την αναπνοή πολύ πιο δύσκολη όταν αισθάνεσαι άγχος, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο American Family Physician. Το να μην μπορείς να αναπνεύσεις καλά μπορεί να επιδεινώσει το αίσθημα ανησυχίας σου, ενώ η δύσπνοια μπορεί να σημαίνει ότι δεν μπορείς να αναπνεύσεις αρκετά βαθιά για να ηρεμήσεις όταν νιώθεις αναστατωμένη. Για αυτόν τον λόγο, η δύσπνοια είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα άγχους και με τον χρόνο και την εξάσκηση, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορεί να βοηθήσουν.

Πονοκέφαλοι και ζάλη

«Το άγχος, το τραύμα και το στρες μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα», εξηγεί η ψυχολόγος Deborah Offner στο SheKnows. «Η ιατρική έρευνα έχει αποδείξει σαφώς ότι το τραύμα ή το μακροχρόνιο στρες ή το άγχος μπορουν να κάνουν τον εγκέφαλό σου να απελευθερώνει ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, σε τακτική βάση - ακόμη και σε περιόδους που δεν είσαι πραγματικά υπό πίεση. Αυτό το είδος ορμονικής αντίδρασης στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιους πονοκεφάλους και ζάλη, λέει η Offner.

Πόνοι στο στομάχι & πεπτικά προβλήματα

Εάν είχες ποτέ «πεταλούδες» στο στομάχι σου όταν αισθάνεσαι άγχος, τότε θα πρέπει να ξέρεις ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στο έντερο. Ο κοινωνικός λειτουργός Ken Goodman, έγραψε στην Αμερικανική Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης ότι η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου είναι ο κύριος λόγος για προβλήματα στομάχου που προκαλούνται από άγχος. Όταν αισθάνεσαι άγχος, έγραψε ο Goodman, οι ορμόνες του στρες εισέρχονται στο πεπτικό σου σύστημα και ενδέχεται να επηρεάσουν την πέψη.

Μυϊκή ένταση και χρόνιος πόνος

Η μυϊκή ένταση και ο χρόνιος πόνος είναι κοινά συμπτώματα διαταραχών άγχους, λέει η Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης. Επιπλέον, διαταραχές του πόνου όπως αρθρίτιδα, ινομυαλγία και χρόνιος πόνος στην πλάτη παρατηρούνται συχνά σε άτομα με άγχος. Η αντιμετώπιση του άγχους που συμβαίνει με μια κατάσταση πόνου μπορεί να είναι δύσκολη και συνήθως απαιτεί μια προσέγγιση πολλαπλών επιπέδων που μπορεί να συνδυάζει ιατρικές θεραπείες με προσαρμογές στον τρόπο ζωής.

Πόνος στο στήθος και σφίξιμο

Αισθάνεσαι σαν να παθαίνεις καρδιακή προσβολή όταν το άγχος είναι συχνό, εξηγεί η Offner. «Είτε πρόκειται για άγχος είτε για καρδιακό πρόβλημα, ωστόσο, ζήτησε τη συμβουλή ενός γιατρού. Ο γιατρός σου ελπίζουμε να είναι σε θέση να διευκρινίσει εάν τα συμπτώματα σχετίζονται με ιατρικό πρόβλημα ή προκαλούνται από άγχος». Εάν ο ένοχος είναι το άγχος, εάν δεν αντιμετωπιστεί, πιθανότατα θα επιδεινωθεί. Ανεξάρτητα από την αιτία, εάν αντιμετωπίζεις πόνο ή σφίξιμο στο στήθος, ειδικά εάν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, επισκέψου το γιατρό σου το συντομότερο δυνατό.