Έρχεται η Blue Monday: Ποιοι είναι οι τρόποι για να επιβιώσεις στην πιο καταθλιπτική ημέρα της χρονιάς

15.01.2021
Έρχεται η Blue Monday: Ποιοι είναι οι τρόποι για να επιβιώσεις στην πιο καταθλιπτική ημέρα της χρονιάς
Η 18η Ιανουαρίου του 2021 προβλέπεται να είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα της χρονιάς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα θα είναι έτσι.

Η Blue Monday, που υποτίθεται ότι είναι η «πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους», τοποθετείται «παραδοσιακά» στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου και προκαλείται από έναν συνδυασμό μελαγχολίας μετά τις διακοπές, ενοχή για τους εγκαταλελειμμένους στόχους που έβαλες την Πρωτοχρονιά, το κρύο, τον συννεφιασμένο καιρό και άλλους εξίσου θλιβερούς παράγοντες. Φέτος, αυτή η ιδιαίτερα ζοφερή μέρα έρχεται στις 18 Ιανουαρίου 2021.

Διάβασε και αυτό: 5 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να ζητήσεις βοήθεια για το άγχος σου

Πρέπει να ανησυχήσω για τη Blue Monday;

Η απάντηση είναι όχι. Από το 2005, ο μύθος της Blue Monday στοιχειώνει τον κόσμο, χάρη σε μια διαφημιστική καμπάνια από το Sky Travel. Για την εκστρατεία, ο αυτό-περιγραφόμενος «ψυχολόγος, σύμβουλος ζωής και σύμβουλος ευτυχίας» από το Ηνωμένο Βασίλειο, Cliff Arnall βοήθησε στην ανάπτυξη μιας εξίσωσης για τον υπολογισμό της πιο καταθλιπτικής ημέρας του έτους. Και η Sky Travel το χρησιμοποίησε για να πείσει τους ανθρώπους ότι η Blue Monday ήταν η κατάλληλη στιγμή για να σχεδιάσουν διακοπές, προκειμένου να καταπολεμήσουν αυτήν τη χειμωνιάτικη μελαγχολία. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Arnall έγινε ακτιβιστής στο #StopBlueMonday και η Blue Monday έγινε περισσότερο ένα απλό αστείο αντί για οτιδήποτε άλλο.

Αλλά μια πιο ακριβής απάντηση είναι ότι ο Ιανουάριος είναι ένας από τους πιο κρύους μήνες του έτους με σκληρές καιρικές συνθήκες και γκρίζους ουρανούς και η διαβίωση ειδικά μέσα στην καραντίνα μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι χειρότερα. Όλες οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις έχουν αφαιρεθεί και αποθηκευτεί και μεσολαβούν μήνες μέχρι να έρθει η άνοιξη. Ενώ η Blue Monday είναι απλώς ένας μύθος, ο μελαγχολικός χειμώνας - δηλαδή η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή - είναι πολύ αληθινή και ο συνήθως κακός καιρός του Ιανουαρίου, δεν μπορεί να βοηθήσει.

Έτσι, είτε πέφτεις θύμα του μύθου της Blue Monday είτε απλά νιώθεις λίγο άσχημα το χειμώνα, η ψυχίατρος από τη Νέα Υόρκη, Margaret Seide, προτείνει κάποιους τρόπους για να αισθανθείς καλύτερα τη συγκεκριμένη Δευτέρα (και για το υπόλοιπο του χειμώνα):

1. Προγραμμάτισε κάτι σημαντικό για τα μέσα της εβδομάδας

«Πρέπει να είμαστε λιγότερο αυστηροί και να σταματήσουμε να κρατάμε όλη τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία για το σαββατοκύριακο», λέει η Seide στο Health. «Προγραμματίζοντας κάτι διασκεδαστικό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα μειώσεις την αίσθηση της επώδυνης αναμονής από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, μέχρι να μπορέσεις να συμμετάσχεις σε όσο δυνατόν πιο ευχάριστα ή ενθαρρυντικά events». Τι θα έλεγες για ένα virtual μάθημα μαγειρικής, έναν μαραθώνιο Zoom με φίλες ή ένα βραδυνό δείπνο στο σπίτι με τον σύντροφό σου, για να σου δημιουργήσει μια ευχάριστη αναμονή για τις ημέρες κοντά στη Blue Monday; Ακόμα και σε αυτήν την ίδια την καταθλιπτική Δευτέρα.

2. Απόφυγε τα προγράμματα ρουτίνας μόνο για τον Ιανουάριο

Είναι συνηθισμένα τα προγράμματα και οι στόχοι που βάζουμε για κάθε νέα χρονιά: νέες δίαιτες, νέες σειρές, νέοι οικονομικοί προγραμματισμοί κ.λ.π. Προσπάθησε να δεις τη Blue Monday με αισιοδοξία για να μπορέσεις να απολαύσεις πραγματικά τη μέρα, ακόμα και όταν δεν αισθάνεσαι τόσο ευχάριστα. Η Dr Seide συνιστά να προσθέσεις σταδιακά τις νέες συνήθειες στη ρουτίνα σου αντί να τις ξεκινήσεις όλες μαζί τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου. Έτσι θα αποφύγεις τον κίνδυνο να νιώσεις απογοητευμένη ότι δεν θα μπορέσεις να επιτύχεις τους στόχους που έθεσες για τη νέα χρονιά.

3. Ανανέωσε τον χώρο σου

Το περιβάλλον που ζεις, παίζει τεράστιο ρόλο στη διάθεσή σου, σύμφωνα με διάφορες μελέτες, έτσιωωωωΆλλαξε τα σεντόνια σου και τα καλύματα των καναπέδων σου, σκέψου μια καινοτομία στη διάταξη των επίπλων σου ή φτιάξε τα ράφια σου. Η ανακαίνιση του χώρου σου μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σου και να δώσει στον εαυτό σου μια αίσθηση ανανέωσης που είναι πολύ απαραίτητη σε μια από τις πιο σκοτεινές μέρες του έτους.