Πόσες ημέρες την εβδομάδα πρέπει να γυμνάζεσαι και πότε πρέπει να ξεκουράζεσαι

16.01.2021
Πόσες ημέρες την εβδομάδα πρέπει να γυμνάζεσαι και πότε πρέπει να ξεκουράζεσαι
Όταν ξεκινήσεις μια τακτική αθλητική δραστηριότητα απαιτείται τόσο να καταλάβεις τι να κάνεις όσο και πόσες ημέρες την εβδομάδα πρέπει να ασκείσαι. Φυσικά, όλα αυτά διαφέρουν από άτομο σε άτομο αν λάβουμε υπόψη τους στόχους της φυσικής κατάστασης, το επίπεδο δραστηριότητας, την ηλικία και πολλά άλλα. Ωστόσο, μπορείς να ακολουθήσεις ορισμένες γενικές οδηγίες που θα σε βοηθήσουν να σχεδιάσεις ένα καλό εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπόνησης το οποίο να είναι εναρμονισμένο με την φυσική σου κατάσταση. Δες πώς μπορεί αυτό να συμβεί ακόμη και αν αυτό τον καιρό, λόγω πανδημίας, μπορεί να λειτουργεί κάπως... θεωρητικά.

Πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζεσαι και τι πρέπει να κάνεις;

Στην ιδανική περίπτωση, εάν θέλεις να ενισχύσεις τη γενική σου υγεία και τη φυσική σου κατάσταση, πρέπει να βάλεις στόχο να ασκείσαι περίπου πέντε ημέρες την εβδομάδα, λέει στο Health, ο instructor του neoufitness.com King Hancock, μιας υπηρεσίας μαθημάτων εκγύμνασης από το σπίτι. Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ, αλλά δεν θα πρέπει η κάθε μέρα να είναι έντονη και οι προπονήσεις σου να ξεπερνούν τα 30 λεπτά.

Η συχνότητα της άσκησής σου εξαρτάται από την φυσική σου κατάσταση και τον χρόνο που έχεις στη διάθεσή σου. Εάν ασκείσαι, για παράδειγμα, για πρώτη φορά, ξεκίνα με έναν μικρότερο στόχο. Ή εάν το πρόγραμμά σου δεν επιτρέπει πέντε ημέρες την εβδομάδα, βάλε στόχο τις τρεις ημέρες και δες αν μπορείς να ακολουθήσεις μια 45λεπτη προπόνηση.

Αν θελήσεις επίσης να εναλλάσεις τους τύπους προπόνησης που κάνεις αυτές τις πέντε ημέρες, σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλύτερο να στοχεύσεις για δύο ή τρεις ημέρες σε μια άσκηση cardio και τις άλλες δύο ή τρεις ημέρες σε ενδυνάμωση. Εάν κάνεις λιγότερες προπονήσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μπορείς να συνδυάσεις ενδυνάμωση και cardio εκείνες τις μέρες (π.χ. ένα τρέξιμο 20 λεπτών ακολουθούμενο από ασκήσεις με βάρη για 25 λεπτά). Οι προπονήσεις με διαστήματα υψηλής έντασης (HIIT) ή οι ασκήσεις κυκλικής προπόνησης, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του χρόνου, ενώ εξακολουθούν να προσφέρουν μια καλή γυμναστική στο σώμα σου με άφθονο ιδρώτα, λέει ο γυμναστής Kristian Flores.

Και ενώ είναι δελεαστικό να πιστεύουμε ότι διαφορετικοί στόχοι φυσικής κατάστασης εξαρτώνται από διαφορετικές προπονήσεις, λάβε υπόψη αυτό: αν έχεις στόχο την απώλεια βάρους ή την ενδυνάμωση, είναι βασικό να ενσωματώσεις στο πρόγραμμα προπόνησής σου τόσο την cardio όσο και την άσκηση με βάρη ή ενδυνάμωση.

Τελικά, όμως, το πώς θα προγραμματίζεις τις προπονήσεις σου και τι θα κάνεις για αυτές τις προπονήσεις εξαρτάται από αυτό που σου αρέσει περισσότερο, λέει ο Flores. Εάν απεχθάνεσαι το HIIT, παράλειψέ το. Αν σου αρέσει ο χορός και η ποδηλασία, κάνε αυτά. Η εύρεση ευχαρίστησης στην προπόνησή σου θα σε κάνει να επιστρέψεις για περισσότερο ιδρώτα και να οδηγήσει συνεπώς σε αποτελέσματα.

Δες και αυτό: Γυμνάζεσαι αλλά δεν χάνεις κιλά; Αυτές είναι οι 4 αιτίες και τι πρέπει να κάνεις

Πότε πρέπει να ξεκουράζεσαι:

Είναι πολύ σημαντικό να αφήνεις το σώμα σου μία ή δύο ημέρες να ξεκουραστεί καθώς πρέπει να ανακάμψει και να αναδομηθεί. Ο Hancock συνιστά να αρχίσεις να καταλαβαίνεις τον καρδιακό σου ρυθμό ανάπαυσης, ώστε να μπορείς να καταλάβεις πότε έχεις πλήρως ξεκουραστεί και πότε είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις το επόμενο σετ ασκήσεων. (Tα περισσότερα fitness trackers και smart ρολόγια μπορούν να παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό και να σου παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον ρυθμό ανάπαυσης).