Στην εποχή των social media, λίγες από εμάς έχουμε ανοσία στα συναισθήματα ζήλιας. Πέντε λεπτά στο Instagram αρκούν για να ποθήσουμε ό,τι δεν έχουμε και να αισθανθούμε πως ό,τι είμαστε είναι λίγο.
Αρχικά και πιο σημαντικά, τα social media μας δίνουν μια επιμελημένη εικόνα του τι συμβαίνει στις ζωές των φίλων και των γνωστών μας, όχι την πραγματικότητα. Αλλά αν αισθάνεσαι έντονη ζήλια ή φθόνο ακόμη και αν το γνωρίζεις αυτό, ίσως αξίζει τον κόπο να ανακαλύψεις το γιατί συμβαίνει αυτό εξ αρχής.
Δες και αυτό: 4 "κακές" συνήθειες που σε κρατούν μακριά από την ευτυχία
Η ζήλεια και ο φθόνος δεν είναι χαρακτηριστικά που έχουμε μάθει να αγκαλιάζουμε ως κοινωνία. "Συχνά, τα συναισθήματα φθόνου μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε σκληρά το πώς θέλουμε να μοιάζει η δική μας πορεία μόνη της, παρά μόνο σε σχέση με τους άλλους", λέει η θεραπεύτρια Amy Cirbus. "Και σε βαθύτερο επίπεδο, ο φθόνος μπορεί να αντανακλά τον φόβο. Φοβόμαστε ότι δεν θα πετύχουμε ή θα δε θα έχουμε αυτό που ονειρευόμαστε. Κάποιος άλλος το έχει καταφέρει και εσύ ακόμα προσπαθείς. Θα φτάσεις ποτέ εκεί;"
Με άλλα λόγια, ο φθόνος μπορεί να λειτουργήσει ως ένα κομμάτι αφύπνισης. Εάν δουλεύεις 9 έως 5 και ζηλεύεις όταν ακούς την αυτοαπασχολούμενη φίλη σου να μιλάει για τη δουλειά της, ίσως αξίζει τον κόπο να εξετάσεις αν αυτό είναι κάτι που θέλεις για τον εαυτό σου και πώς να το αποκτήσεις.
Ενώ ο φθόνος και η ζήλια μπορεί να φαίνονται παρόμοια, είναι στην πραγματικότητα πολύ διαφορετικά. "Ο φθόνος είναι όταν βλέπουμε χαρακτηριστικά ενός άλλου ατόμου και θέλουμε τα ίδια για τον εαυτό μας", εξηγεί η Cirbus. "Ζήλια είναι όταν αισθανόμαστε ότι κάτι που έχουμε μπορεί να απομακρυνθεί λόγω κάποιου άλλου."
Αυτό το είδες; Πώς να σταματήσεις τις αρνητικές σκέψεις
Για το λόγο αυτό, η ζήλια δεν μπορεί να εμπνεύσει την αλλαγή τόσο εύκολα όσο ο φθόνος, επειδή είναι πολύ περισσότερο βασισμένη στο φόβο. Αλλά αν υποψιάζεσαι ότι αυτό που αισθάνεσαι είναι φθόνος, δούλεψε στο να τον αναγνωρίζεις όταν αναδύεται. "Η άμεση αντίδραση μπορεί να είναι θυμός ή αντιπάθεις", λέει η Cirbus. "Συχνά είμαστε ενοχλημένοι από κάποιον χωρίς να ξέρουμε το γιατί. Μόλις μπορέσουμε να προσδιορίσουμε το συναίσθημα μας ως φθόνο, μια αντανάκλαση του εαυτού μας, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να δουλεύουμε ένα μονοπάτι μέσα από αυτό".
Η δουλειά με τον εαυτό μας αφορά τον εντοπισμό του τι ακριβώς θέλουμε και τι πρέπει να κάνουμε για να το επιτύχουμε. "Είναι μια διαδικασία για να καταλάβουμε γιατί αισθανόμαστε το φθόνο και στο να γνωρίσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο να θέλουμε αυτό που έχει κάποιος άλλος και στο παίρνουμε την ευθύνη να δουλέψουμε για να πετύχουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε", λέει η Cirbus. "Είναι πολύ πιο εύκολο να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα κάποιου άλλου, όταν μπορούμε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τις επιθυμίες μας".
Διάβασε επίσης: Αισθάνεσαι συχνά νοσταλγία; Τα ψυχολογικά οφέλη και οι παγίδες
Ίσως είναι λίγο δύσκολο να πεις σε μια φίλη, ένα μέλος της οικογένειας ή σε ένα συνάδελφο ότι αισθάνεσαι φθόνο. Αλλά αν έρθεις αντιμέτωπη με την πρόκληση, η Cirbus λέει ότι μπορεί να είναι μια σημαντική εμπειρία, ειδικά εάν έχεις ήδη μια σταθερή σχέση μαζί τους. "Μπορεί να σε βοηθήσει να κινηθείς μέσα από τα συναισθήματα σου και να δώσεις τέλος σε μια πάλη που δίνεις μέσα από μια διαστρεβλωμένη προοπτική."
Αν βιώνεις συναισθήματα φθόνου, μην αφήσεις τον εαυτό σου να σε πάρει από κάτω. Αντ 'αυτού, αγκάλιασε αυτά τα συναισθήματα - ίσως να σε βοηθήσουν να φτάσεις εκεί που θέλεις να πας πιο γρήγορα.