Γι αυτό είναι καλό να φροντίζεις την υγεία σου και να δίνεις προσοχή σε αυτήν, προτού εμφανιστούν προβλήματα. Δες παρακάτω τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου κάθε 10 χρόνια και επίσης μερικές συμβουλές για το πώς να τις επιβραδύνεις.
Από τα 20 έως τα 30
Αυτή είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται νέοι, γεμάτοι ενέργεια και σπάνια σκέφτονται τη γήρανση. Αλλά ακόμα και σε αυτή την εποχή, συμβαίνουν μικρές αλλαγές. Και αν δεν το σκέφτεσαι μέχρι την ηλικία των 20 ή 25 ετών, μπορεί να εκπλαγείς από το τι συμβαίνει στα 30. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου:
- Τα οστά σου σταματούν να αναπτύσσονται.
- Η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται.
- Οι φρονιμίτες εμφανίζονται.
Διάβασε επίσης: Μητέρα στα 20: Τα υπέρ και τα κατά
Φυσικά, το σώμα κάθε ατόμου είναι μοναδικό. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι έχουν φρονιμίτες στην ηλικία των 16 ετών και μερικοί άνθρωποι δεν τους βγάζουν ποτέ. Αλλά οι περισσότερες διαδικασίες είναι οι ίδιες για όλους, οπότε θα πρέπει να λάβεις υπόψη αυτά τα γεγονότα.
Συμβουλή: Ακόμη και αν δεν έχεις επιπλέον βάρος στην ηλικία των 20 ετών, πρέπει να συνηθίσεις να προσέχεις τι τρως. Επειδή από την ηλικία των 30 ετών, το σώμα σου μπορεί να αλλάξει εάν καταναλώνεις πολύ συχνά fast food. Ακόμα κι αν δεν χρειάζεσαι καλλυντικά με κολλαγόνο σε αυτή την ηλικία, προσπάθησε να τρως περισσότερα τρόφιμα που το περιέχουν.
Από τα 30 έως τα 40
Όταν μερικοί άνθρωποι είναι 30, εξακολουθούν να μοιάζουν με 25 και αυτό είναι καλό. Ωστόσο, η αλλαγή στο σώμα σου γίνεται ταχύτερη και αν δεν κάνεις τίποτα, αυτές οι αλλαγές μπορούν να γίνουν σύντομα αρκετά ορατές. Οι αλλαγές σε αυτήν την ηλικία μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Την επιδείνωση του μυϊκού τόνου.
- Τη μείωση της ποσότητας του μυϊκού ιστού, καθώς αντικαθίσταται με λίπος.
- Τη μείωση της ποσότητας κολλαγόνου και ελαστίνης.
Συμβουλή: Εάν ήσουν πάντα σε φόρμα χωρίς πραγματικά να κάνεις τίποτα, θα πρέπει να συνηθίσεις να κάνεις κάποια σωματική δραστηριότητα. Εάν δεν κάνεις καμία άσκηση, ο μυϊκός τόνος σου μπορεί να αρχίσει να φαίνεται κακός. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίσεις το δέρμα σου και να αποφεύγεις την ηλιοθεραπεία.
Διάβασε επίσης: Πώς αλλάζει η υγεία των μαλλιών σου στα 20, 30 και 40 χρόνια
Από τα 40 έως τα 50
Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το ανθρώπινο σώμα φτάνει στην αποκορύφωμα της ανάπτυξής του στην ηλικία των 38 ετών και μετά από αυτό αρχίζει η πραγματική γήρανση. Οι αλλαγές που συμβαίνουν ταχύτερα περιλαμβάνουν:
- Τη μείωση του αριθμού των νευρικών κυττάρων.
- Τη συσσώρευση λίπους στο σώμα.
- Την επιδείνωση της όρασης.
- Την αύξηση της ευθραυστότητας των οστών και των αρθρώσεων.
Την απώλεια οιστρογόνων και την υψηλότερη αρτηριακή πίεση.
Συμβουλή: Σε αυτή την ηλικία, η σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας. Θα βοηθήσει να υποστηρίξει την κανονική λειτουργία της καρδιάς και να επιβραδύνει τη μείωση του μυϊκού ιστού. Αν δεν είσαι συνηθισμένη να κάνεις αθλήματα, θα πρέπει να ξεκινήσεις μικρές δραστηριότητες, κάνοντας κάτι σαν περπάτημα ή κολύμπι. Επίσης, θα πρέπει να αρχίσεις να παρακολουθείς την αρτηριακή σου πίεση καθώς ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται δραματικά σε αυτή την ηλικία.