Αφροδισιακές τροφές για τη γιορτή του έρωτα

13.02.2013
Το «αλατοπίπερο» της σεξουαλικότητας: τονώνουν την επιθυμία, διεγείρουν το πάθος, ενισχύουν το αποτέλεσμα: τροφές αφροδιασιακές για μια αξέχαστη ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου!

Η σεξουαλικότητα επηρεάζεται από ποικίλες βιοχημικές διεργασίες, όπως η παραγωγή νευροδιαβιβαστών και η δραστικότητα των ορμονών, ενώ η ικανότητα πράξης είναι άμεσα συνυφασμένη με φυσιολογικούς μηχανικούς παράγοντες, όπως η κυκλοφορία του αίματος.

Νευροδιαβιβαστές και ορμόνες κατασκευάζονται μέσα στο σώμα από θρεπτικές ουσίες που λαμβάνουμε από τις τροφές, ενώ και η κατάσταση του κυκλοφορικού συστήματος εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον τρόπο που τρεφόμαστε.

Επομένως, ορισμένες τροφές με υψηλή διατροφική αξία και πλούσιες σε απαραίτητα συστατικά μπορούν να ενισχύσουν, με διάφορους τρόπους, τη λειτουργική κατάσταση του οργανισμού και την ερωτική διάθεση.

Αναμφισβήτητο γεγονός: η θρεπτικά ανεπαρκής διατροφή είναι δυνατόν να προκαλέσει από μια παροδική, ερωτική κάμψη μέχρι παντελή έλλειψη επιθυμίας.

Τα απαραίτητα συστατικά

Ποια θρεπτικά συστατικά μάς επιτρέπουν να γευόμαστε τις χαρές του σεξ;

Ακόρεστα λιπαρά οξέα: βοηθούν στην παραγωγή ανδρογόνων και οιστρογόνων, διατηρούν υγιές το κυκλοφορικό σύστημα, αυξάνουν τη λίπανση του κόλπου, καλυτερεύουν την ψυχική διάθεση. Πηγές: ψάρια, θαλασσινά, ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί, σπόροι και προϊόντα αυτών (π.χ. ταχίνι).

Αργινίνη: αυξάνει την ενδογενή παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), το οποίο χαλαρώνει και διανοίγει τα αγγεία, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθάει στην επίτευξη και τη διατήρηση της στύσης. Πηγές: ξηροί καρποί (φουντούκια, φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια κ.ά.), κρέας, ψάρια, σόγια.

Βιταμίνες Β: αναγκαίες για το μεταβολισμό θρεπτικών στοιχείων, για το νευρικό σύστημα, τη λειτουργία των γενετικών αδένων και την αντιμετώπιση της κόπωσης. Πηγές: δημητριακά ολικής αλέσεως, κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά, όσπρια.

Βιταμίνη C: έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, μειώνει τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, ενισχύει την παραγωγή σπερματικού υγρού, συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση ανόργανων στοιχείων και στη βιοσύνθεση ορμονών. Πηγές: φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κυρίως όμως τα ακτινίδια και οι κόκκινες πιπεριές.

Βιταμίνη Ε: προστατεύει το κυκλοφορικό και το αναπαραγωγικό σύστημα από τις ελεύθερες ρίζες, βοηθάει στην ωρίμανση του σπέρματος στους όρχεις. Πηγές: φυτικά έλαια, ξηροί καρποί, πράσινα λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως.

Τρυπτοφάνη: παίζει σημαίνοντα ρόλο στην παραγωγή των ενδορφινών και των νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και αυξάνει τη γυναικεία γονιμότητα. Πηγές: γαλακτομικά, φιστίκια, ψάρια, πουλερικά, ασπράδια αβγών, ζυμαρικά.

Ψευδάργυρος: περιορίζει την υπερπαραγωγή προλακτίνης, ενισχύει τη σεξουαλική ικανότητα, διεγείρει την παραγωγή ανδρικών ορμονών, αυξάνει την ποσότητα του σπέρματος. Πηγές: κρέας, ψάρια, οστρακοειδή, αβγά, γαλακτομικά, ξηροί καρποί.

Οι γεύσεις του έρωτα

Δημοφιλείς αφροδισιακές τροφές, ασφαλείς και αποτελεσματικές. Το διαπιστώνουν έρευνες, το επικυρώνει η πράξη...

Αβοκάντο: πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε, παρέχει ενέργεια για νύχτες... μακράς διαρκείας.

Αλκοόλ: χαλαρώνει τις αγχώδεις επιφυλάξεις, μειώνει τις αναστολές και τους ψυχολογικούς φραγμούς, μας κάνει πιο διαχυτικούς.

Γλιστρίδα: ορεκτικό και τονωτικό της λίμπιντο, κατευνάζει τα νεύρα, δημιουργεί ψυχική ηρεμία, αυξάνει την αντοχή.

Γλυκάνισο: περιέχει υψηλά ποσοστά ανηθόλης, η οποία έχει ήπια οιστρογονική δράση και προσδίδει στο σώμα μια ξεχωριστή μυρωδιά.

Ελαιόλαδο: πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, προστατεύει τα αγγεία, μειώνει τις φλεγμονές, συμβάλλει στην απρόσκοπτη παραγωγή των ορμονών.

Ζυμαρικά ολικής αλέσεως: εξαιρετική πηγή υδατανθράκων και τρυπτοφάνης, καλυτερεύουν τη διάθεση αυξάνοντας την παραγωγή β-ενδορφινών και σεροτονίνης.

Καρύδια και κουκουνάρια: προστατεύουν το ενδοθήλιο των αιμοφόρων αγγείων, δρουν αγγειοδιασταλτικά, προάγουν την υγεία των γενετικών αδένων.

Κρασί: οι γυναίκες που πίνουν κάθε μέρα μέχρι 2 ποτηράκια κόκκινο κρασί έχουν μεγαλύτερη ερωτική επιθυμία σε σύγκριση με εκείνες που πίνουν άλλα ποτά.

Μέλι: αποτελεί ιδιαίτερα καλή πηγή βορίου, στοιχείο που σχετίζεται με την αύξηση της τεστοστερόνης και την καλύτερη αξιοποίηση των οιστρογόνων.

Μπανάνα: θεωρείται αφροδισιακή εξαιτίας του ιδιαίτερου σχήματος που έχει. Είναι όμως επίσης πολύ καλή πηγή υδατανθράκων, βιταμινών Β και καλίου.

Μπαχαρικά: ανεβάζουν τη θερμοκρασία και προκαλούν τοπική υπεραιμία. Το άρωμά τους προκαλεί ένα γενικότερο αίσθημα ευφορίας, που δρα ερεθιστικά.

Μύδια: αυξάνουν την παραγωγή τεστοστερόνης στον άνδρα και τη λίπανση του κόλπου στις γυναίκες, δρουν ευφραντικά, τονωτικά και αντικαταθλιπτικά.

Πιπεριές κόκκινες: πλούσιες σε βιταμίνη C, αυξάνουν τη θερμοκρασία, προκαλούν υπεραιμία, τονώνουν την τοπική κυκλοφορία.

Σέλινο: διεγείρει την παραγωγή και την απελευθέρωση φερορμονών, ουσιών που συσχετίζονται με τη σεξουαλική έλξη ανάμεσα στα δύο φύλα.

Σκόρδο: διανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία, διευκολύνει τη στύση, αυξάνει την κινητικότητα του σπέρματος. Ωστόσο, η έντονη οσμή του μπορεί να είναι απωθητική.

Σοκολάτα: έχει τονωτικές και ευφραντικές ιδιότητες, προάγει την παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης και δημιουργεί αίσθημα ικανοποίησης.

Σολομός: άριστη πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία φτιάχνουν τη διάθεση, καθώς και νιασίνης, που βελτιώνει την αιμάτωση των γενετικών οργάνων.

Σουσάμι: τονώνει τις ορμόνες του «ασθενούς» φύλου, αυξάνει τη σεξουαλικότητα και το δυναμισμό του «ισχυρού».

Σπαράγγια: περιέχουν πολλά φυτικά οιστρογόνα και ανδρογόνα, τα οποία επηρεάζουν τα επίπεδα των αντίστοιχων σεξουαλικών ορμονών.

Μάθε ότι...

  • Ο Δον Ζουάν έτρωγε στρείδια πριν από τις ερωτικές του συναντήσεις;
  • Ενώ η μαρκησία ντε Πομπαντούρ προτιμούσε για... τόνωση μανιτάρια τρούφες, σέλινο και βανίλια !