Η βρώμη μπορεί να μην είναι το πιο νόστιμο ή trendy πρωινό, αλλά είναι σίγουρα από τα πιο υγιεινά. Είναι άλλωστε ένα τρόφιμο που καταναλώνεται για χιλιάδες χρόνια, και για καλό λόγο. Είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στην υγεία, και αν δεν την έχετε ήδη εντάξει στη διατροφή σας, ήρθε η ώρα να το κάνετε. Εδώ είναι έξι λόγοι για τους οποίους η βρώμη αξίζει να είναι το πρωινό σας σύμμαχος κάθε μέρα.
1. Πλούσια σε ίνες
Η βρώμη είναι γεμάτη με ίνες, και αυτό είναι κάτι που τη κάνει τόσο καλή για την πέψη. Περιέχει μια ειδική διαλυτή ίνα που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη, η οποία βοηθά στο να μειωθεί η γλυκόζη του αίματος και η αντίδραση της ινσουλίνης. Επιπλέον, υποστηρίζει τα καλά βακτήρια στο έντερο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας.
2. Πηγή βιταμινών
Η βρώμη είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και την πήξη του αίματος. Περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας, την υγεία του δέρματος και των ματιών, και τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
3. Καλή Για την Καρδιά
Η βρώμη βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη καρδιοαγγειακών προβλημάτων. Αυτό οφείλεται στις ίνες βήτα-γλυκάνης, που όχι μόνο ρυθμίζουν τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά προστατεύουν και την καρδιά μας.
4. Πλούσια σε μέταλλα
Η βρώμη περιέχει σημαντικά μέταλλα, όπως χαλκό, ψευδάργυρο, ασβέστιο και κάλιο. Ειδικά το μαγνήσιο, που είναι βασικό για την ενέργεια, τον ύπνο και την υγεία των μυών, ενώ το μανγάνιο, ένα ιχνοστοιχείο, βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.
5. Πηγή πρωτεΐνης
Η βρώμη είναι επίσης καλή πηγή πρωτεΐνης, κάτι που την καθιστά ιδανική για να σας κρατήσει γεμάτους ενέργεια. Αν τη συγκρίνετε με άλλα δημητριακά, η βρώμη είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πρωτεΐνες, προσφέροντας περίπου 5,3 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μισό φλιτζάνι. Αυτό βοηθά στο να ισχυροποιήσει το ενεργειακό σας αποθεματικό και να ισορροπήσει τους υδατάνθρακες.
6. Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου
Η βρώμη έχει ελάχιστη ζάχαρη, κάτι που σημαίνει ότι δεν προκαλεί απότομες αυξήσεις στα επίπεδα ινσουλίνης. Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα είναι ήπια και σταδιακή, κάτι που βοηθά στο να παραμείνετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Ειδικά για όσους προσέχουν τα επίπεδα γλυκόζης τους, η βρώμη μπορεί να είναι μια ασφαλής και θρεπτική επιλογή.
Ο υγιεινότερος τρόπος να τρώτε βρώμη
Αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε όλα τα οφέλη της βρώμης, είναι καλύτερο να επιλέξετε ολόκληρους κόκκους βρώμης (steel-cut), καθώς περιέχουν περισσότερες ίνες και θρεπτικά συστατικά σε σχέση με την άμεση βρώμη. Προτιμήστε βιολογική βρώμη, αν μπορείτε. Και, αν θέλετε να κάνετε τη διαφορά, μπορείτε να την τρώτε ωμή ή να την ετοιμάσετε με ελαφρύ μαγείρεμα για να διατηρηθούν τα θρεπτικά συστατικά.
Overnight Oats με γάλα αμυγδάλου, κουρκουμά, κανέλα και βατόμουρα Ένας τέλειος τρόπος να απολαύσετε τη βρώμη είναι να φτιάξετε overnight oats. Βάλτε τη βρώμη σε ένα μπολ, καλύψτε τη με αμυγδαλόγαλα (ή άλλο φυτικό ρόφημα) και αφήστε τη στο ψυγείο να μουλιάσει όλη τη νύχτα. Το πρωί, προσθέστε κουρκουμά, κανέλα και βατόμουρα για επιπλέον γεύση και αντιοξειδωτικά. Αυτή η συνταγή είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά και φροντίζει το σώμα σας με φυσικό τρόπο.
Πρωτεϊνικό ρόφημα με βρώμη και φρέσκα φρούτα Μπορείτε επίσης να προσθέσετε βρώμη στο πρωτεϊνικό σας ρόφημα ή smoothie. Ρίξτε 1-2 κουταλιές ακατέργαστη βρώμη στο μπλέντερ μαζί με φρέσκα φρούτα και απολαύστε ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ρόφημα που σας γεμίζει ενέργεια για όλη την ημέρα.