Τρέξιμο: Πότε πρέπει να τρώμε πριν ή μετά;

10.08.2024
Τρέξιμο: Πότε πρέπει να τρώμε πριν ή μετά;
ΠΗΓΗ:FREEPICK
Εσύ ξέρεις πότε πρέπει να τρως αν βγεις για τρέξιμο;

Το τρέξιμο είναι μια από τις πιο εύκολες μορφές αερόβιας άσκησης που μπορείς να εντάξεις στην καθημερινότητά σου. Φορώντας τα αθλητικά σου παπούτσια και βγαίνοντας για τρέξιμο, όχι μόνο θα αναζωογονηθείς, αλλά θα μειώσεις σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με έρευνες.

Αν το τρέξιμο αποτελεί ήδη μέρος της ρουτίνας σου ή σκέφτεσαι να το ενσωματώσεις, μπορεί να αναρωτιέσαι πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να φας, πριν ή μετά την άσκηση; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τι είναι καλύτερο για την υγεία και την απόδοσή σου.

Η σημασία της διατροφής στο τρέξιμο
Το τρέξιμο, είτε στον διάδρομο είτε έξω, είναι μόνο ένα μέρος της προσπάθειας να πετύχεις τους fitness στόχους σου. Ο συνδυασμός της άσκησης με τη σωστή διατροφή είναι απαραίτητος για να δεις αποτελέσματα. Το φαγητό λειτουργεί ως καύσιμο για το σώμα, και αν επιλέγεις τα σωστά τρόφιμα τη σωστή στιγμή, μπορείς να βελτιώσεις την απόδοσή σου και να αποφύγεις τους τραυματισμούς.

Πρέπει να τρως πριν ή μετά το τρέξιμο;
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να παρέχεις στο σώμα σου την απαραίτητη ενέργεια πριν ξεκινήσεις το τρέξιμο. Αν το πρόγραμμα προπόνησής σου περιλαμβάνει τρέξιμο διάρκειας 45 λεπτών ή περισσότερο, καλό είναι να φας κάτι τόσο πριν, όσο και μετά την άσκηση. Μετά το τρέξιμο, είναι χρήσιμο να καταναλώσεις ένα συνδυασμό υδατανθράκων και πρωτεΐνης.

Φυσικά, δεν προτείνεται να καταναλώσεις ένα μεγάλο γεύμα ακριβώς πριν την προπόνησή σου. Αντίθετα, προτίμησε τροφές με απλούς υδατάνθρακες που το σώμα σου μπορεί να απορροφήσει γρήγορα, περίπου 20 με 30 λεπτά πριν αρχίσεις το τρέξιμο.

Οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειας για το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης, και είναι απαραίτητο να τους καταναλώσεις τόσο πριν, όσο και μετά την προπόνηση. Μετά το τρέξιμο, η κατανάλωση λίγης πρωτεΐνης σε συνδυασμό με υδατάνθρακες θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των μυών και στην αναπλήρωση των αποθεμάτων ενέργειας.

Είναι επίσης σημαντικό να αποφύγεις την κατανάλωση φυτικών ινών και λιπαρών πριν από το τρέξιμο, καθώς μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στο γαστρεντερικό σύστημα.

Για να βοηθήσεις στην αποκατάσταση των μυών και στη μείωση της φλεγμονής μετά το τρέξιμο, ενσωμάτωσε στη διατροφή σου φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, και προτίμησε τα ακόρεστα λιπαρά αντί για τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά.