Μέχρι την όχι και τόσο μακρινή Ουγγαρία μάς ταξίδεψε η Ελιάνα Χρυσικοπούλου με τη συνταγή που ανέβασε στο Instagram για τη must σούπα του χειμώνα, το περιβόητο γκούλας (goulash).
Είναι η ιδανική σούπα για το κρύο που συνδυάζει κρέας με αρωματικά μπαχαρικά και όπως έγραψε είναι μια συνταγή «τεμπελεντές}, «αν είσαι τεμπέλα/ τεμπέλης & θες να θαύμαζουν τη μαγειρική σου ενώ έχεις κάνει minimum κόπο».
Συνοδεύει δε τη σουπίτσα με μπρουσκέτες με τυρί που έχει περάσει από τον φούρνο για να λιώσει το τυρί.
Oι οδηγίες που δίνει είναι οι εξής:
1. Τσιγάρισε σε λίγο ελαιόλαδο κρέας σε κυβάκια (ελιά κατά προτίμηση)
2. Πέτα μέσα χοντροκομμένα κρεμμύδια & σκόρδα
3. Πέθανέ το στην γλυκιά πάπρικα (3 κουταλιές της σούπας, όχι αστεία) βάλε & λίγο κύμινο, βάλε & λίγη δάφνη
4. Τρίψε πελτέ στην βάση της κατσαρόλας
5. Σβήσε με κρασί
6. Σκέπασε με ένα ψιλοκομμένο ντοματάκι & ένα λίτρο ζωμό βοδινό
7. Χώσε μέσα χοντροκομμένες πατάτες & καρότα
8. Χαμήλωσε τη φωτιά
Και ΑΣΤΟ 2 ώρες ΑΣΤΟ, να γίνει το κρέας το πιο μαλακό που έχεις φάει ποτέ
FYI: Στα Ουγγρικά gulyás αρχικά σήμαινε μόνο «βοσκός», αλλά με την πάροδο του χρόνου το πιάτο έγινε gulyáshús («κρέας γκούλας») – δηλαδή πιάτο με κρέας που παρασκευάζονταν από βοσκούς και όλη του η νοστιμιά κρύβεται στην ουγγρική πάπρικα που είναι ονομαστή.