Φυτικές ίνες: Γιατί είναι τόσο σημαντικές και σε ποιες τροφές βρίσκονται;

13.12.2022
Φυτικές ίνες: Γιατί είναι τόσο σημαντικές και σε ποιες τροφές βρίσκονται;
Οι φυτικές ίνες, γνωστές και ως διαιτητικές ίνες, ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων που δεν πέπτονται από το γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου και φτάνουν ανέπαφες στο παχύ έντερο. Εκεί υφίστανται μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού ζύμωση από τη φυσιολογική εντερική μικροχλωρίδα, δηλαδή από τους μικροοργανισμούς που αποικούν φυσιολογικά το έντερο.

Στις φυτικές ίνες ανήκουν, μεταξύ άλλων, μη αμυλούχοι πολυσακχαρίτες (κυτταρίνη, ημικυτταρίνη, πηκτίνες, κόμμεα), η ινουλίνη και η λιγνίνη. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις διαλυτές και τις αδιάλυτες. Πιο συγκεκριμένα, ο διαλυτές φυτικές ίνες ζυμώνονται από τα βακτήρια του παχέος εντέρου και ενισχύουν την εντερική λειτουργία. Αντίθετα, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες απορροφούν νερό, αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και κάνουν ευκολότερη την αποβολή τους.

H συνέχεια στο itrofi.gr