Τα οφέλη της κατανάλωσης σπανακιού σχετίζονται με το ρόλο του ως αντιοξειδωτικού που χρησιμεύει στη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό, κυρίως στα αιμοφόρα αγγεία μας. Περιέχει επίσης πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και μεταλλικά στοιχεία, όπως σίδηρο. Η αντιοξειδωτική ένωση λουτεΐνη, είναι υπεύθυνη για αυτά τα ευεργετικά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Πρόκειται για μια φυσική λιποδιαλυτή χρωστική ουσία άφθονη στα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, που έχει συσχετιστεί με διάφορα αποτελέσματα που προάγουν την υγεία. Η λουτεΐνη είναι μια ξανθοφύλλη και ένα από τα εξακόσια φυσικά απαντώμενα καροτενοειδή. Μόνο τα φυτά συνθέτουν λουτεΐνη, ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το σπανάκι, το κέιλ και τα κίτρινα καρότα αποτελούν καλές πηγές του αντιοξειδωτικού αυτού.
H συνέχεια στο itrofi.gr