Όπως και πολλά άλλα σύγχρονα λαχανικά, τα παντζάρια που είναι συγγενικά με τα ζαχαρότευτλα, καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά από τους Ρωμαίους. Μέχρι τον 19ο αιώνα, είχαν μεγάλη εμπορική αξία καθώς είχε ανακαλυφθεί ότι τα τεύτλα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ζάχαρη. Σήμερα, κορυφαίες παραγωγικές χώρες είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Γερμανία και πολλές είναι οι κλασσικές συνταγές με παντζάρι στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, όπως η διάσημη σούπα borscht. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τα σέσκουλα και το σπανάκι, και μπορούν να καταναλωθούν και οι βολβοί τους (ρίζες) αλλά και τα φύλλα τους. Ξεχωρίζουν για το λαμπερό και πλούσιο πορφυρό χρώμα των βολβών τους, που σε κάποιες ποικιλίες μπορεί να είναι λευκό ή χρυσοκίτρινο. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε σάκχαρα, τα παντζάρια είναι νόστιμα ακόμα και ωμά, αλλά συνήθως τρώγονται ψητά, βραστά ή τουρσί.
Η συνέχεια στο itrofi.gr