Ραπανάκι: Τα 3 σημαντικά οφέλη για την υγεία σου

17.03.2021
Ραπανάκι: Τα 3 σημαντικά οφέλη για την υγεία σου
To πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιείς ραπανάκια στη σαλάτα, αλλά υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσεις αυτό το τραγανό, αναζωογονητικό χορταρικό αλλά και αρκετοί λόγοι για να το τρως πιο συχνά. Τα ραπανάκια, ανήκουν στην ίδια φυτική οικογένεια με το λάχανο και το μπρόκολο και προσφέρουν μερικά εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. Διάβασε παρακάτω 3 σημαντικά οφέλη που προσφέρει το ραπανάκι, καθώς και υγιείς τρόπους ενσωμάτωσής του σε γεύματα και σνακ.

Τα ραπανάκια είναι χαμηλά σε θερμίδες και παρέχουν μια σειρά θρεπτικών συστατικών

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ένα φλιτζάνι ωμά ραπανάκια έχει λιγότερες από 20 θερμίδες, μόλις 4 γραμμάρια υδατανθράκων (σχεδόν 2 γραμμάρια ως ίνα), σχεδόν ένα γραμμάριο πρωτεΐνης και καθόλου λίπος. Ένα φλιτζάνι φέτες ραπανάκια παρέχει επίσης περίπου το 30% της ημερήσιας πρόσληψης για την ανοσοποιητική βιταμίνη C, καθώς και μικρές ποσότητες βιταμινών Β, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου.

Τα ραπανάκια περιέχουν προστατευτικές για την υγεία ενώσεις

Ως μέλος της οικογένειας των χορταρικών superfood, τα ραπανάκια περιέχουν φυσικές ουσίες που περιέχουν θείο. Αυτές οι ενώσεις έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, προστατεύουν τα κύτταρα από παράγοντες που προκαλούν καρκίνο και παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Οι ενώσεις στα ραπανάκια έχουν επίσης δείξει αντιβακτηριακή δραστικότητα.

Τα αντιοξειδωτικά στο ραπανάκι μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά έχουν γίνει λέξη-κλειδί που ορίζει ένα τρόφιμο ως υγιεινό ή έχει λειτουργικά οφέλη. Τα αντιοξειδωτικά έχουν πράγματι αποδειχθεί ότι παίζουν ρόλο στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, στην αποτροπή της πρόωρης γήρανσης και των ασθενειών.

Σε μια έρευνα του 2019 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ραπανάκια, τα οποία χρησιμοποιούνται στη λαϊκή ιατρική από την αρχαιότητα, παρέχουν διάφορους τύπους αντιοξειδωτικών. Αυτά βρίσκονται στη βρώσιμη ρίζα των λαχανικών, καθώς και στους βλαστούς, τους σπόρους και τα φύλλα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι φυσικές ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία έναντι ορισμένων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του ήπατος και του πνεύμονα.

Τρόποι για να απολαύσεις τα ραπανάκια

Τα παραδοσιακά κόκκινα ραπανάκια μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα. Τοποθέτησε ωμές φέτες πάνω από τοστ καλυμμένο με πουρέ αβοκάντο ή χούμους. Πρόσθεσε τα σε σάντουιτς, σε tacos ή στη λαχανοσαλάτα. Βούτηξε φρέσκα ραπανάκια σε καρυκευμένο ταχίνι, γκουακαμόλη, φασολάδα, πάστα ελιάς. Ή ψήσε στο γκριλ ή τον φούρνο ή σώταρε ραπανάκια με ελαιόλαδο και σκόρδο και πρόσθεσε τα σε ζεστά πιάτα όπως τηγανητές πατάτες και σούπες. Τέλος, τα ραπανάκια είναι εκπληκτικά σε τουρσί και χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα ή συνοδευτικά. Μια σημείωση: Φάε ραπανάκια με μέτρο για να αποφύγεις τις πτώσεις στο σάκχαρο στο αίμα σου και να τα αποφύγεις εάν έχεις χολόλιθους, εκτός εάν έχεις το ΟΚ του γιατρού σου.