Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά
Τρεις χουρμάδες παρέχουν περίπου 200 θερμίδες, 54 γραμμάρια υδατάνθρακες με περίπου 5 γραμμάρια φυτικές ίνες, ένα γραμμάριο πρωτεΐνης και καθόλου λίπος. Αυτή η ποσότητα παρέχει επίσης μικρότερες ποσότητες από ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες Β, βιταμίνη Κ, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Με άλλα λόγια, οι χουρμάδες δεν είναι βόμβες ζάχαρης ή χωρίς θερμίδες.
Οι χουρμάδες έχουν μια ποικιλία αντιοξειδωτικών
Εκτός από την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την υγεία. Μια πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences, αναφέρει ότι οι χουρμάδες είναι μια καλή πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση ασθενειών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες συμβαίνει όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα και την ικανότητας του σώματος να αντισταθμίζει τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους. Είναι επίσης πρόδρομος της γήρανσης και της βλάβης των κυττάρων που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες. Οι χουρμάδες περιέχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ενώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην καταπολέμηση των μολυσματικών ασθενειών.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι χουρμάδες περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, όπως καροτενοειδή, πολυφαινόλες, τανίνες και στερόλες. Έχουν επίσης αντιμυκητιακές ιδιότητες.
Οι χουρμάδες είναι από τη φύση τους γλυκοί και δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τους χουρμάδες αποξηραμένα φρούτα - αλλά στην πραγματικότητα είναι φρέσκα φρούτα, καθώς δεν αφαιρείται το νερό. Και επειδή οι χουρμάδες είναι ολόκληρα, μη επεξεργασμένα φρούτα, η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη είναι φυσική. Με άλλα λόγια, εάν μια μπάρα δημητριακών είναι γλυκιά επειδή περιέχει χουρμάδες, η ετικέτα μπορεί να αναφέρει 0 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης. Αυτό είναι το κλειδί, επειδή η ζάχαρη που προσθέτουμε είναι και αυτή που πρέπει να περιορίσουμε, λόγω της συσχέτισης με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας.
Η American Heart Association (AHA) συνιστά στις γυναίκες να καταναλώνουν όχι περισσότερο από έξι κουταλάκια του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη την ημέρα, που ισοδυναμεί με 25 γραμμάρια ή 100 θερμίδες. Για τους άνδρες το όριο είναι εννέα κουταλάκια του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη, η οποία είναι 36 γραμμάρια ή 150 θερμίδες. Εάν χρησιμοποιείς χουρμάδες για να γλυκάνεις ένα γεύμα ή μια συνταγή, τότε μην ανησυχείς γιατί δεν θα έχεις καταναλώσει καθόλου πρόσθετη ζάχαρη, σε αντίθεση με γλυκαντικά όπως η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.