Πεινάς συνέχώς; Ώρα να μειώσεις το αλάτι

08.05.2017
Θέλεις να κάνεις δίαιτα αλλά πεινάς συνεχώς; Σκέφτηκες ότι μπορεί να φταίει η διατροφή σου και ιδιαίτερα η κατανάλωση αλμυρών; Δες τι μάθαμε!

Ίσως τα πολλά αλμυρά να κρύβονται πίσω από τη συνεχή σου διάθεση για τσιμπολόγημα σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Investication. Αντίθετα με το ότι πιστεύαμε τόσα χρόνια, οι νέες έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή με πολύ αλάτι μακροπρόθεσμα μειώνει τη δίψα και αυξάνει την όρεξή μας για φαγητό, παρόλο που αρχικά μπορεί να μας κάνει να διψάσουμε.

«Εάν βάλεις ένα μπολ με αλμυρά φιστίκια μπροστά σε κάποιον που πίνει αλκοόλ σε ένα μπαρ είναι απολύτως βέβαιο ότι θα καταναλώσει περισσότερα ποτά» λέει ο Jens Titze, MD και επικεφαλής της έρευνας, η οποία μελέτησε της συνήθειες των Ρώσων κοσμοναυτών για μήνες.

«Αλλά η έρευνά μας έδειξε ότι, ύστερα από αρκετούς μήνες -ακόμα και ύστερα από 24 ώρες-, ο οργανισμός τους θα αποθηκεύσει περισσότερο νερό και θα καταναλώσουν λιγότερα υγρά». Τι σημαίνει αυτό για τη δίαιτά σου; Εάν τηρήσεις τον κανόνα του 1:1 -εάν δηλαδή η ποσότητα του νατρίου σε μιλιγκράμ που καταναλώνεις είναι ίση ή λιγότερη από τον αριθμό των θερμίδων της μερίδας σου- τότε το αλάτι της διατροφής σου δεν θα σου προξενεί πείνα και θα είναι πιο εύκολο να τηρήσεις τη δίαιτά σου. Πρόσεξε φυσικά και το αλάτι που κρύβεται σε πολλά έτοιμα φαγητά, στο junk food, στις κονσέρβες και στα αρτοσκευάσματα... Εάν θέλεις πραγματικά να διατηρήσεις το βάρος σου ή να χάσεις κιλά, καλύτερα να περιοριστείς σε ότι παρασκευάζεις η ίδια.

Από τη Λετίτσια Μουστάκη