- Το «σβήσιμο» του φαγητού με αλκοολούχα ποτά που περιέχουν υδατάνθρακες, όπως π.χ. το κρασί, αυξάνει την περιεκτικότητά του σε θερμίδες, παρότι μια σημαντική ποσότητα αλκοόλ εξατμίζεται.
- Το κάρι είναι ένα μείγμα τουλάχιστον έξι μπαχαρικών, αποτελούμενο συνήθως από κόκκους πιπεριού, κόλιανδρο, κουρκουμά, κύμινο, κόκκινη καυτερή πιπεριά και σπόρους μάραθου.
- Τα γαλακτοκομικά που επιλέγουμε δεν πρέπει να είναι αλμυρά, διότι το αλάτι διεγείρει την αποβολή ασβεστίου από τα οστά.
- Το τρόφιμο που προκαλεί αλλεργία στα περισσότερα Ελληνόπουλα είναι το αγελαδινό γάλα.
- Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε χολίνη (αβγά, κοτόπουλο, ψάρια, όσπρια κ.ά.) συμβάλλουν στην προστασία του εγκεφάλου από τις συνέπειες του γήρατος.
- Τα σκοτεινόχρωμο μέλι είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, ιδίως ιχνοστοιχεία, ενώ το ανοιχτόχρωμο υπερτερεί σε άρωμα και γεύση.
- Το «γάλα» της σόγιας προέρχεται από το υγρό των σπόρων της, που εκχειλίζεται εν θερμώ.
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 138
Update: Σεπτέμβριος 2016.