«Το πρώτο βασικό και καθοριστικό βήμα στην προσπάθειά μας είναι η αποτοξίνωση, η αποβολή δηλαδή των ουσιών εκείνων –τοξίνες– που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας, αποθηκεύονται στο συκώτι, στα νεφρά και στη λέμφο και προκαλούν πολλές και ποικίλες δυσλειτουργίες. Οι τοξίνες δηλητηριάζουν τον οργανισμό αργά αλλά σταθερά, αποδυναμώνοντας κύτταρα, ιστούς και οργανικά συστήματα και μειώνοντας τη λειτουργικότητά τους. Η κακή πέψη, η δυσκοιλιότητα, η κατακράτηση υγρών, η κυτταρίτιδα, η αύξηση βάρους, η αφυδάτωση της επιδερμίδας, τα θαμπά, αδύναμα μαλλιά, η ατονία, η έλλειψη ζωντάνιας, η κακή διάθεση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά ενός τοξινωμένου οργανισμού», μας λέει η κ. Σοφία Κόντη, διαιτολόγος-διατροφολόγος.
Ποια είναι τα οφέλη της αποτοξίνωσης;
«Καθώς ο οργανισμός αποτοξινώνεται, ενυδατώνεται περισσότερο, απορροφά καλύτερα τις βιταμίνες και τα μέταλλα των τροφών και επομένως η επιδερμίδα γίνεται πιο λαμπερή, τα μαλλιά αποκτούν ζωντάνια και λάμψη, ευνοείται η εξάλειψη της όψης φλοιού πορτοκαλιού, καθώς λειτουργεί καλύτερα το πεπτικό σύστημα, τα πρηξίματα και τα φουσκώματα εξαφανίζονται και νιώθουμε ευεξία και ενέργεια. Αρκεί να υιοθετήσουμε ένα πιο υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα, να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με νερό, ωμά λαχανικά και φρούτα και να μειώσουμε στο ελάχιστο την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, λιπαρών και επεξεργασμένων τροφών, ζάχαρης, αλκοόλ, καφεΐνης και αλατιού. Θα πρέπει να προσέχουμε, πάντως, τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε να είναι εποχής, καθώς τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ λιγότερα, και ακόμα καλύτερα να επιλέγουμε βιολογικά προϊόντα, να μαγειρεύουμε τα φαγητά βραστά ή ψητά στη σχάρα και όχι να τα τηγανίζουμε ή να τα τσιγαρίζουμε. Τέλος, πρέπει να αποφεύγουμε τα ανθρακούχα αναψυκτικά, γιατί ευνοούν το σχηματισμό της κυτταρίτιδας».
Πόσος χρόνος χρειάζεται;
«Μια κούρα αποτοξίνωσης δεν μπορεί να διαρκεί λιγότερο από μία εβδομάδα. Ιδανικά, δε, χρειάζονται δύο».
Ποιο είναι το ιδανικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης;
- «Τις πρώτες δύο μέρες πίνουμε άφθονους χυμούς φρούτων, τρώμε φρούτα και ωμές σαλάτες με μια κουταλιά της σούπας λάδι, μία-δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως και πολύ νερό, τουλάχιστον δύο λίτρα. Αν θέλουμε να συνδυάσουμε την αποτοξίνωση με μια δίαιτα απώλειας βάρους, θα πρέπει να περιορίσουμε τις ποσότητες και κυρίως το λάδι – όχι περισσότερο από δύο κουταλιές της σούπας ωμό ημερησίως.
- «Την τρίτη και την τέταρτη μέρα προσθέτουμε δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή μας και ένα ποτήρι γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Για μεσημεριανό και βραδινό συστήνεται μια ωμή σαλάτα με μια μερίδα μη λιπαρό ψάρι ή πουλερικό.
- Το αλκοόλ, η ζάχαρη και η καφεΐνη απαγορεύονται τουλάχιστον για μια εβδομάδα, ενώ το αλάτι το χρησιμοποιούμε πολύ φειδωλά».
Πώς μπορούμε να συντηρήσουμε τα οφέλη της αποτοξίνωσης;
«Μετά την αποτοξινωτική κούρα της μίας εβδομάδας υιοθετούμε ένα διατροφικό πρόγραμμα που αφενός θα ολοκληρώσει την αποτοξίνωση του οργανισμού μας, κυρίως όμως δεν θα τον επιβαρύνει ξανά με τοξίνες. Συνεχίζουμε το μενού της πρώτης εβδομάδας, στο οποίο προσθέτουμε 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας, 2 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, κατά προτίμηση κρασί ή μπίρα, 1 γλυκό την εβδομάδα – κατά προτίμηση παγωτό σορμπέ φρούτων. Για την αποβολή των περιττών κιλών εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με γκρέιπφρουτ και ανανά, που είναι λιποδιαλυτικά, και με μήλα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών».
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 132
Update: Αύγουστος 2016.